Το σκόρδο και το κρεμμύδι από την αρχαιότητα, θεωρούνταν ότι έχουν ιδιότητες για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών.
Το σκόρδο ήταν για τον Ιπποκράτη, ένα από τα βασικά του θεραπευτικά όπλα.
Τώρα οι επιστήμονες διερευνούν περισσότερο τα δύο αυτά λαχανικά, για να ανακαλύψουν πλήρως και να τεκμηριώσουν τις οποιεσδήποτε ευεργετικές για τον άνθρωπο δράσεις τους.
Σε ανασκόπηση 8 ερευνών από την Ελβετία και την Ιταλία διαπιστώθηκε ότι οι ηλικιωμένοι, που έχουν τη μεγαλύτερη διατροφική πρόσληψη σκόρδου και κρεμμυδιών, παρουσιάζουν το λιγότερο κίνδυνο προσβολής από ορισμένους καρκίνους στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο καρκίνος του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, του λάρυγγα, του στόματος και των νεφρών.
Ο ρόλος του σκόρδου και του κρεμμυδιού στην συχνότητα του καρκίνου, είχε προηγουμένως μελετηθεί εκτεταμένα στην Κίνα και είχε δείξει ανάλογες δράσεις στην πρόληψη του καρκίνου.
Στην Κίνα, η κατανάλωση του σκόρδου είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στις δυτικές χώρες. Για το λόγο αυτό υπήρχαν αμφιβολίες για την κατάσταση στις χώρες με χαμηλότερη κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδου.
Με βάση τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών ερευνών, φαίνεται λοιπόν ότι τα δύο αυτά λαχανικά έχουν ανάλογες αντικαρκινικές δράσεις στους πληθυσμούς των χωρών του δυτικού ημισφαιρίου.
Διευκρινίζεται ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι ουσίες από το σκόρδο και τα κρεμμύδια, μπορούν να έχουν άμεση επίδραση στον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο.
Προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο κρεμμύδι και σκόρδο, μπορεί να έχουν μια γενικότερη διατροφή που προστατεύει από διάφορους καρκίνους.
Από την άλλη όμως, πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σε πειράματα με καλλιέργειες κυττάρων, βρέθηκε ότι μερικές ουσίες που υπάρχουν στο κρεμμύδι και στο σκόρδο, είναι σε θέση να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνων. Συγκεκριμένα ορισμένες θειούχες χημικές ενώσεις του σκόρδου και αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή του κρεμμυδιού είναι μεταξύ των ουσιών που πιθανόν να προσφέρουν προστασία από καρκίνους.
Στην ανασκόπηση των Ευρωπαϊκών ερευνών, βρέθηκε ότι άνδρες και γυναίκες που κατανάλωναν 7 ή περισσότερες μερίδες κρεμμυδιών εβδομαδιαίως, είχαν λιγότερο από 50% του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου που διέτρεχαν αυτοί που απέφευγαν τα κρεμμύδια.
Ανάλογα, αυτοί που κατανάλωναν ψηλές ποσότητες σκόρδου, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες προσβολής από καρκίνο παχέος εντέρου σε σύγκριση με αυτούς που απέφευγαν το σκόρδο.
Στους λάτρεις των δύο αυτών λαχανικών, βρέθηκαν ανάλογα αποτελέσματα μείωσης του κινδύνου προσβολής και για τους καρκίνους των νεφρών, των ωοθηκών, του στόματος και του λάρυγγα.
Είναι επίσης γνωστό ότι η διατροφή με διάφορα λαχανικά, μπορεί να έχει συνεργιστικές δράσεις όχι μόνο κατά του καρκίνου αλλά και ωφέλιμες επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Η συνέργεια ντομάτας και σκόρδου, φαίνεται από ερευνητικά αποτελέσματα να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Άλλοι ευεργετικοί συνδυασμοί τροφίμων που ίσως προστατεύουν καλύτερα από καρκίνο από ότι κάθε τρόφιμο μόνο του, είναι αυτοί που περιλαμβάνουν ντομάτα, μπρόκολο, όσπρια, λαχανάκια Βρυξελλών και ξηρούς καρπούς.
Πρέπει να προσθέσουμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ερευνών, που δείχνουν ότι όταν εκδηλωθεί καρκίνος ή μια προκαρκινική κατάσταση, οι διατροφικές τροποποιήσεις ή τα συμπληρώματα διατροφής, δεν είναι σε θέση λόγω αντικαρκινικής δράσης να επηρεάζουν την πρόγνωση ή την επιβίωση των ασθενών.
Για μια ακόμη φορά βλέπουμε ότι η πρόληψη είναι σημαντικότερη.
Δεν είναι λοιπόν τυχαία που έχει επικρατήσει και ισχυροποιηθεί διαχρονικά η συμβουλή που λέει ότι πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα τουλάχιστον 6 μερίδες, ποικιλίας φρούτων και λαχανικών.
Με τον τρόπο αυτό εφοδιάζετε τον οργανισμό σας με ευρύ φάσμα χρήσιμων φυτοχημικών ουσιών, με πολλές ωφέλιμες δράσεις που βοηθούν στην πρόληψη διαφόρων σοβαρών ασθενειών.