Οι ασθενείς με καρκίνο παρουσιάζουν συχνά, απώλεια βάρους και μειωμένη όρεξη.
Σε ορισμένες μορφές καρκίνου, η ανορεξία μπορεί να είναι σοβαρότερη με μείωση του βάρους σώματος που δημιουργεί καχεξία του ασθενούς.
Δεν είναι μόνο ο καρκίνος που δημιουργεί στον καρκινοπαθή ασθενή, ανορεξία, υποσιτισμό και καχεξία.
Δυστυχώς, οι θεραπείες που δίνονται, ιδιαίτερα η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, προκαλούν διάφορες παρενέργειες που οδηγούν στα ίδια προβλήματα.
Οι επιπλοκές, που προκαλούν στον καρκινοπαθή ασθενή, οι θεραπείες και ο καρκίνος του, αποτελούν ένα μεγάλο και ζωτικό κεφάλαιο της περίθαλψης, που του δίνεται. Η ανεπιτυχής αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων, μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις, στην εξέλιξη και πρόγνωση του ασθενούς.
Ο υποσιτισμός που δυνατόν να παρουσιάζει ο καρκινοπαθής ασθενής, τον καθιστά αδύναμο. Δεν μπορεί να αντέχει όσο θα μπορούσε στις κακουχίες της θεραπείες, εάν σιτιζόταν κανονικά.
Επιπλέον, ο υποσιτισμός του καρκινοπαθούς ασθενούς, μειώνει τις δυνατότητες που έχει το ανοσοποιητικό του σύστημα, για να αντιμετωπίζει τα πολυάριθμα μικρόβια, βακτήρια, ιούς, μύκητες και παράσιτα, που καραδοκούν να τον μολύνουν.
Οι μολύνσεις που προσβάλλουν τους εξασθενημένους καρκινοπαθείς ασθενείς, είναι σημαντική αιτία αποτυχιών των αντικαρκινικών θεραπειών, χειρότερης εξέλιξης και θανάτων.
Είναι λοιπόν υψίστης σημασίας, ο καρκινοπαθής ασθενής, που λαμβάνει χημειοθεραπεία, να σιτίζεται σωστά και να διατηρεί ένα κανονικό βάρος σώματος.
Η ορθή σίτιση, του επιτρέπει να μένει δυνατός κατά τη διάρκεια της σωματικής και συναισθηματικής καταπόνησης στην οποία υποβάλλεται, εξαιτίας του καρκίνου και των θεραπειών που λαμβάνει.
Πώς μπορεί ο καρκινοπαθής ασθενής, να βελτιώνει την όρεξη και τη σίτιση του;
Εκτός από τα μέτρα που θα συστήσει ο γιατρός και ο διαιτολόγος, ο ίδιος ο καρκινοπαθής ασθενής, μπορεί να εφαρμόζει κάποια απλά αποτελεσματικά μέτρα, που θα τον βοηθούν, όπως:
- Να σιτίζεται με βάση ένα πρόγραμμα κάθε μέρα, σε καθορισμένες ώρες
- Να παίρνει 5 ή 6 μικρά γεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αντί να πιέζει τον εαυτό του να τρώει 3 μεγάλα γεύματα
- Στην ώρα που πρέπει να τρώει, ακόμη και εάν δεν έχει όρεξη ή δεν θέλει, χρειάζεται να παίρνει ένα μικρό γεύμα ή έστω και λίγες μπουκιές φαγητού ή άλλης τροφής
- Εάν έχει μεταλλική γεύση στο στόμα και τα φαγητά δεν έχουν τη συνήθη τους γεύση, αλλά αυτή είναι μεταλλική, να χρησιμοποιούν πλαστικά και γυάλινα μαχαιροπίρουνα και σκεύη στο τραπέζι και στην κουζίνα
- Κάθε μέρα, να κάνει λίγη σωματική εξάσκηση, έστω και ένα γρήγορο μικρό περπάτημα
- Εάν είναι δύσκολο να καταπίνει τα στερεά φαγητά και τρόφιμα, μπορεί να παίρνει σούπες, χυλούς, πουρέ, μιλκσέικ ή παγωτό
- Να πίνει νερό ή άλλα υγρά καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά να τα αποφεύγει λίγο πριν ή όταν τρώει, για να μη γεμίζει το στομάχι του και να σταματά να τρώει λόγω πληρότητας του.