Η διατροφή και ο καρκίνος έχουν εξαιρετικά σημαντική σχέση μεταξύ τους. Η υγιεινή διατροφή είναι σε θέση να προλαμβάνει 33% των νέων περιστατικών καρκίνου ετησίως.
Ο εμπλουτισμός της διατροφής με συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να προσφέρει προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.
Πρόληψη από τον καρκίνο μπορεί επίσης να προσφέρει ο περιορισμός συγκεκριμένων τροφών.
Η υπερβολική κατανάλωση φαγητών οδηγεί στην παχυσαρκία και υπερβαρία που είναι αιτίες πολλών μορφών καρκίνου.
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Η διατροφή μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο για την πρόληψη του καρκίνου. Εάν όμως δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή στη διατροφή μας, τότε αυτή μπορεί να προάγει τον καρκίνο, με ιδιαίτερα δυσάρεστες συνέπειες.
Διαπίστωσα διαχρονικά, ότι παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τη σχέση διατροφής και καρκίνου, εντούτοις η ιατρική κοινότητα και οι άλλες αρμόδιες αρχές απαιτείται να κάνουν περισσότερα για την εκπαίδευση του κοινού στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Με το σκεπτικό αυτό, σας παρουσιάζω μερικά βασικά στοιχεία, επιστημονικά αποδεδειγμένα, που πρέπει να γνωρίζετε για την ιδιαίτερη και πολυσήμαντη σχέση διατροφής και καρκίνου.
Να θυμάστε ότι εάν διαλέγετε προσεκτικά το τι τρώτε κάθε μέρα, θα μειώνετε τον κίνδυνό σας να προσβληθείτε από διάφορες κορφές καρκίνου!
Να εμπλουτίζετε τη διατροφή σας με τρόφιμα που προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο και να περιορίζετε εκείνα που σχετίζονται με την πρόκλησή του.
Το 33% των καρκίνων, που εμφανίζονται κάθε χρόνο, οφείλονται στην κακή διατροφή. Οι διατροφικοί παράγοντες, που σχετίζονται με πρόκληση καρκίνου, περιλαμβάνουν:
1. Το υπερβολικό λίπος ζωικής προέλευσης.
2. Τη μεγάλη κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.
3. Την υπερκατανάλωση θερμίδων, που οδηγεί σε παχυσαρκία ή υπερβαρία και το αλκοόλ, όταν καταναλώνεται χωρίς μέτρο.
Τι μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας, για να προφυλαχτείτε από τον καρκίνο;
1. Προστατευτείτε απο την παχυσαρκία.
Η πρόληψη της παχυσαρκίας με αποφυγή υπερκατανάλωσης φαγητού είναι βασικό μέτρο για την προστασία μας από τον καρκίνο. Η παχυσαρκία είναι αιτία πρόκλησης τουλάχιστον 8 τύπων καρκίνου (οισοφάγου, στομάχου παχέος εντέρου, ήπατος, χοληδόχου κύστης, νεφρών, μαστού και μήτρας).
2. Περιορίζετε την κατανάλωση μερικών τροφίμων.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα λιπαρά, κόκκινα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων και των επεξεργασμένων (αλλαντικά), τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και τα πολύ πικάντικα ή πλούσια σε αλάτι φαγητά. Τα καβουρδισμένα κρέατα ή άλλα φαγητά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και καλύτερα να περιορίζονται.
3. Επιλέγετε αντικαρκινική διατροφή.
Να τρώτε συχνότερα τρόφιμα με αντικαρκινικές ιδιότητες. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι υπάρχουν τρόφιμα, τα οποία μειώνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εκδήλωσης του καρκίνου. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σταυρανθή (λάχανο, μπρόκολο, κράμβη, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
4. Δώστε στον οργανισμό σας ωφέλιμες ουσίες από τη διατροφή σας, που συνεργούν και μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.
Η συνέργεια ουσιών διατροφής έχει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν συνδυασμό από βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και αντιοξειδωτικές ενώσεις (βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, σελήνιο). Οι παράγοντες αυτοί συνεργούν και επιδρούν στον μεταβολισμό των κυττάρων. Η καλύτερη πηγή από την οποία πρέπει να προσλαμβάνετε τις εν λόγω ωφέλιμες και προστατευτικές ουσίες είναι η φυσική διατροφή και όχι από κάθε μορφής βιομηχανικά ή φαρμακευτικά σκευάσματα. Είναι η συνέργεια των ουσιών αυτών, όπως υπάρχουν στη φυσική διατροφή, που προσφέρει την αντικαρκινική προστασία. Εξουδετερώνουν έτσι τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που βρίσκονται στα κύτταρα. Οι ρίζες αυτές είναι ασταθείς ενώσεις, που προκύπτουν από τον φυσιολογικό μεταβολισμό, οι οποίες όμως βλάπτουν το DNA και δημιουργούν καρκίνο.
Μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη και η προστασία μας από τον καρκίνο εξαρτάται πολύ από τις δικές μας καθημερινές επιλογές. Οι ορθές διατροφικές επιλογές, που θα κάνουμε κάθε μέρα, αποτελούν ένα πολύτιμο όπλο στην προστασία μας από τον καρκίνο.
*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.