Η χρήση κινητού τηλεφώνου και οι όγκοι ή καρκίνοι στον εγκέφαλο ποια σχέση έχουν; Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία λόγω της τεχνολογίας για τα κινητά τηλέφωνα ευθύνεται ή όχι για πρόκληση καρκίνου;
Οι συχνότεροι όγκοι εγκεφάλου είναι το γλοίωμα, το μηνιγγίωμα και το αδένωμα της υπόφυσης. Είναι πολύ ενδιαφέρον να γνωρίζουμε εάν στους χρήστες κινητών τηλεφώνων, παρατηρείται μεγαλύτερη συχνότητα των εν λόγω όγκων.
Μεταξύ των ασθενών, που έχουν προσβληθεί από τους όγκους του εγκεφάλου, ο υπολογισμός της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που δέχθηκαν λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου, είναι σε θέση να μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τη σχέση καρκίνου και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Το πρόβλημα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και της σχέσης της με την πρόκληση καρκίνου αποτελεί επίμαχο θέμα. Η αλματώδης αύξηση του αριθμού των κινητών τηλεφώνων που παρατηρείται παγκόσμια και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των ανθρώπων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική σχέση μεταξύ καρκίνου και της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται στην κινητή τηλεφωνία, εντούτοις όλοι παραδέχονται ότι δεν μπορούμε ακόμη να καταλήξουμε σε τελικά συμπεράσματα.
Πράγματι, η τεχνολογία αυτή και η ευρεία χρήση της, μόλις πριν δύο δεκαετίες άρχισε να ξαπλώνεται. Έτσι είναι νωρίς ακόμη για να γνωρίζουμε τα πραγματικά μακροχρόνια αποτελέσματα της έκθεσης των ανθρώπων στην κινητή τηλεφωνία.
Για τους λόγους αυτούς, οι ερευνητές παγκοσμίως συνεχίζουν να διεξάγουν με αμείωτο ενδιαφέρον εργασίες για να κατανοήσουν καλύτερα την εξελικτική κατάσταση και το τι πραγματικά συμβαίνει στον ενήλικα, στον έφηβο και στο παιδί που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.
Στα πλαίσια αυτά, Ιάπωνες γιατροί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Γυναικών του Τόκυο, συγκρίναν τα δεδομένα από 322 ασθενείς με καρκίνο εγκεφάλου και 683 υγιείς ανθρώπους. Οι ασθενείς έπασχαν από μια μορφή των συχνότερων όγκων του εγκεφάλου δηλαδή μηνιγγίωμα, γλοίωμα και αδένωμα υπόφυσης.
Οι ερευνητές κατέγραψαν για το κάθε άτομο, τον αριθμό των ωρών που μιλούσαν κάθε μέρα στο κινητό τηλέφωνο και τον αριθμό των ετών που το χρησιμοποίησαν. Παράλληλα μελέτησαν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν τα διάφορα είδη κινητών τηλεφώνων και τα κατέταξαν σε μια από τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την ισχύ του πεδίου που δημιουργούν.
Ταυτόχρονα μελέτησαν την επίδραση του κάθε τηλεφώνου στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Με νέα τεχνική που ανέπτυξαν, υπολόγισαν την ειδική απορρόφηση ακτινοβολίας του όγκου λαμβάνοντας υπόψη τον εντοπισμό του όγκου και την κατανομή εντός του κρανίου της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολία.
Με τη βοήθεια εξειδικευμένων τεχνικών που προσφέρουν ψηλό βαθμό ακρίβειας, οι Ιάπωνες ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν σχετιζόταν με την πρόκληση καρκίνου στους ασθενείς που μελέτησαν.
Το συμπέρασμα αυτό είναι ανάλογο με αυτό που προέκυψε από τη μεγαλύτερη στο είδος της έρευνα σε 420.000 ανθρώπους που ήταν χρήστες κινητών για 10 χρόνια και η οποία δεν έδειξε οποιοδήποτε συσχετισμό της κινητής τηλεφωνίας με πρόκληση καρκίνου.