Εάν έχετε πονοκέφαλο, που σας ξυπνά τη νύκτα ενώ κοιμάστε, χρειάζεται να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.
Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν ένα τέτοιο πονοκέφαλο είναι διάφορες. Ο γιατρός αφού πάρει το ιστορικό σας και μετά από μια σχολαστική κλινική εξέταση μπορεί να σας εισηγηθεί να κάνετε μερικές συμπληρωματικές εξετάσεις.
Εάν διαπιστώσει ανωμαλίες στη νευρολογική εξέταση πιθανόν να σας ζητήσει να κάνετε αξονική ή μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου. Όσο πιο έντονοι και επαναλαμβανόμενοι είναι οι εν λόγω πονοκέφαλοι τόσο πιο εύκολα ο γιατρός θα οδηγηθεί στο να σας ζητήσει να κάνετε τομογραφία που είναι σε θέση να δείξει την ανατομική κατάσταση του εγκεφάλου και άλλων περιοχών στο κεφάλι σας.
Οι ημικρανίες είναι δυνατόν να ξυπνούν τον ασθενή τη νύκτα. Άλλες παθήσεις, που είναι σοβαρότερες και έχουν τη δυνατότητα να ξυπνούν τον ασθενή τη νύκτα περιλαμβάνουν:
- Άπνοια του ύπνου
- Φλεγμονή των αρτηριών της κεφαλής
- Υποσκληρίδιο αιμάτωμα του εγκεφάλου
- Εγκεφαλικούς όγκους.
Οι υπνικοί πονοκέφαλοι αρχίζουν συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και είναι συχνότεροι μετά τα 65. Πρόκειται για μια σπάνια πάθηση αγνώστου αιτιολογίας, που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1988. Ονομάζονται επίσης πονοκέφαλοι του ξυπνητηριού, διότι έχουν την τάση να εκδηλώνονται την ίδια ώρα κάθε νύκτα κατά τον ύπνο του ασθενούς.
Η ένταση τους είναι ήπια έως μέτρια. Αρχίζουν όταν το άτομο κοιμάται. Ξυπνούν τον ασθενή κάθε νύκτα την ίδια περίπου ώρα, συνήθως μεταξύ 1 και 3 το πρωί. Διαρκούν από 15 λεπτά έως 2 ώρες. Κάποτε διαρκούν για περισσότερο. Οι υπνικοί πονοκέφαλοι μπορεί σε ορισμένους ανθρώπους να παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ο ασθενής τυγχάνει να κοιμάται (σιέστα).
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί πονοκεφάλους τη νύκτα. Σε ορισμένους ανθρώπους ακόμη και λίγο αλκοολούχο ποτό είναι σε θέση να πυροδοτεί κρίση πονοκέφαλου. Σε άλλους ανθρώπους κάποια αλκοολούχα ποτά τους προκαλούν κεφαλόπονο της νύκτας ενώ άλλα όχι. Είναι λοιπόν σημαντικό να περιορίζεται η κατανάλωση αλκοόλ για πρόληψη των πονοκεφάλων της νύκτας ή να αποφεύγονται τα ποτά εκείνα που τους προκαλούν.
Το στρες και οι πονοκέφαλοι τάσης συγκαταλέγονται στις συχνότερες αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο της νύκτας. Το συνεχόμενο στρες οδηγεί σε μυϊκή ένταση και εξουθένωση. Μετά από μία ή περισσότερες μέρες εξαντλητικής εργασίας, ο πονοκέφαλος μπορεί να εκδηλώνεται με έξαρση τη νύχτα.
Μάλιστα κάποτε η συσσωρευμένη ένταση και κούραση μπορεί να πυροδοτούν πονοκέφαλο της νύκτας που ξυπνά τον ασθενή. Η αϋπνία που προκύπτει με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να συμβάλλει σε ένα φαύλο κύκλο κούρασης, εξάντλησης, στρες και πονοκεφάλων της νύκτας.
Η υπογλυκαιμία δηλαδή η πτώση του ζαχάρου αίματος (γλυκόζης) στο αίμα προκαλεί έντονους ιδρώτες και πονοκέφαλο. Οι διαβητικοί ασθενείς που λαμβάνουν ινσουλίνη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας.
Η άπνοια το ύπνου είναι αιτία πονοκεφάλων της νύκτας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από την άπνοια του ύπνου έχουν δυνατό και συχνό ροχαλητό που διακόπτεται από πολύ σύντομες περιόδους σιγής και διακοπής του λόγω απόφραξης των αναπνευστικών διόδων του αέρα.
Η άπνοια (πλήρης διακοπή της αναπνοής) μπορεί να διαρκεί από δευτερόλεπτα έως λεπτά κάθε φορά. Στη συνέχεια ακολουθεί μια έντονη θορυβώδης εισπνοή με απότομη εισδοχή αέρα στο αναπνευστικό σύστημα. Ο εν λόγω κύκλος επαναλαμβάνεται πολλές φορές κάθε ώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου του ασθενούς.
Οι συχνές διακοπές της αναπνοής εκτός από το ότι διαταράσσουν τον ύπνο του ασθενούς εμποδίζουν την κανονική οξυγόνωση του αίματος. Η χρόνια κακή οξυγόνωση του αίματος μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό και ιδιαίτερα στην καρδία και στο αγγειακό σύστημα.
Τα προβλήματα που προκαλεί στον ύπνο και στην οξυγόνωση του αίματος η εν λόγω άπνοια είναι αιτία πονοκέφαλων της νύκτας. Ασθενείς με άπνοια του ύπνου μπορεί επίσης να πάσχουν από αθροιστικούς πονοκέφαλους (πονοκέφαλοι δέσμης, cluster headaches). Ασθενείς που ξυπνούν τη νύκτα και έχουν αθροιστικούς πονοκέφαλους, πρέπει να ζητούν από το γιατρό τους να εξετάσει κατά πόσο πάσχουν από άπνοια του ύπνου.
Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι είναι εξαιρετικά οδυνηροί. Το 90% των περιπτώσεων συμβαίνει στους άνδρες. Δεν διαρκούν για περισσότερο από ενάμισι ώρα. Οι ασθενείς για πολλούς μήνες δεν έχουν συμπτώματα αλλά ξαφνικά μπορούν να παρουσιάσουν μέχρι τρεις ημερησίως για εβδομάδες.
Οι πονοκέφαλοι αυτοί, συγκεντρώνονται γύρω από ένα μάτι. Συμβαίνουν διαδοχικά ή σαν μια δέσμη. Πρόκειται για τους πιο έντονους πόνους που μπορεί να νιώσει ένας άνδρας. Μπορούν να τον ξυπνήσουν τη νύκτα. Οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι τόσο δυνατοί που έχουν περιγραφεί και άνδρες που αυτοκτόνησαν για να ξεφύγουν από τον τρομακτικό αυτό πόνο.
Τελειώνοντας θα τονίσουμε ο πονοκέφαλος που ξυπνά τον ασθενή τη νύκτα είναι πηγή ανησυχίας. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες πιθανές εξηγήσεις μπορούν να καθησυχάζουν (κατανάλωση αλκοόλ, υπερβολικό στρες, κούραση υπερβολικό στρες, κούραση, υπερκόπωση ή ένταση).
Ωστόσο η συμβουλή του γιατρού για τον πονοκέφαλο της νύκτας πρέπει να αναζητείται χωρίς ενδοιασμούς. Κάθε φορά που ο πονοκέφαλος είναι επίμονος, έντονος ή επαναλαμβανόμενος, η ανάγκη συμβουλής γιατρού είναι ακόμη πιο επιτακτική.