Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται ένας όγκος (μάζα, κουβάρι ή ογκίδιο διαφόρων διαστάσεων) στο μαστό σε κορίτσι εφηβικής ηλικίας πολύ συχνά γίνεται αφαίρεση με βιοψία για να διακριβωθεί το τι είναι ακριβώς.
Ωστόσο ο καρκίνος του μαστού σε κορίτσια είναι σπάνιος. Σχεδόν πάντοτε οι όγκοι που εμφανίζονται σε έφηβες αποδεικνύεται τελικά, ότι είναι καλοήθεις και ότι έχουν σχέση με τις ορμόνες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για σκοπούς βιοψίας ή και ταυτόχρονης αφαίρεσης του μορφώματος όλα τα κορίτσια που παρουσιάζουν κάποιο όγκο σε μαστό.
Μια τέτοια χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντοτε χωρίς συνέπειες για την έφηβο. Εκτός του ότι πιθανότατα είναι πηγή άγχους και πόνου για την έφηβο, μπορεί να προκληθεί αλλαγή στο σχήμα του μαστού και να παραμείνει και μια μικρή ουλή.
Μια ερευνητική εργασία από γιατρούς του πανεπιστημίου
Loyola του Σικάγο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξέταση με υπερήχους του μαστού μπορεί να εξαλείφει την ανάγκη διενέργειας βιοψίας σε πολλές περιπτώσεις.
Οι ακτινολόγοι γιατροί του εν λόγω πανεπιστημίου διενέργησαν εξετάσεις με υπερήχους σε 20 κορίτσια ηλικίας από 13 έως 19 ετών που είχαν παρουσιαστεί με κάποια μάζα σε μαστό. Ένα από τα κορίτσια αυτά είχε όγκο και στους δύο μαστούς της.
Οι εξετάσεις με υπερήχους έδειξαν ότι 15 από τους 21 όγκους μαστού που εξετάστηκαν φαίνονταν καλοήθεις. Οι υπόλοιποι 6 είχαν ύποπτα για κακοήθεια χαρακτηριστικά. Για την αξιολόγηση των ευρημάτων με υπερήχους όσον αφορά τον καλοήθη ή κακοήθη χαρακτήρα του όγκου χρησιμοποιήθηκαν τα υπερηχογραφικά κριτήρια Σταύρου.
Η παρακολούθηση στη συνέχεια που έγινε είτε με βιοψία είτε με κλινική παρακολούθηση έδειξε ότι όλοι οι 21 όγκοι μαστού που εξετάστηκαν ήσαν καλοήθεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα τους δείχνουν ότι εάν το υπερηχογράφημα των μαστών δεν δείχνει ότι υπάρχει κάτι σοβαρό τότε ο ασθενής δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε βιοψία.
Εισηγούνται, όπως οι επεμβάσεις με αφαίρεση του όγκου και βιοψία πρέπει να γίνονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Όταν υπάρχει συμπαγής μάζα του μαστού, που έχει ύποπτα χαρακτηριστικά.
- Προοδευτική αύξηση του μεγέθους του όγκου στο μαστό της έφηβου.
- Ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου.
- Όταν ή έφηβος πάσχει από κάποιας μορφής καρκίνου.
Οι πλείστοι όγκοι στους μαστούς σε έφηβες είναι καλοήθεις. Έχουν τάση να αυξάνονται και να μειώνονται σε μέγεθος. Με το πέρασμα του χρόνου σε πολλές περιπτώσεις τελικά εξαφανίζονται.
Πολλά κορίτσια εφηβικής ηλικίας που παρουσιάζουν όγκο κάποιας μορφής στο μαστό υποβάλλονται σε βιοψία λόγω αγωνίας των γονιών και εξαιτίας των ανησυχιών των γιατρών.
Οι Αμερικανοί ακτινολόγοι από το Σικάγο εισηγούνται ότι για έφηβες που έχουν όγκο σε μαστό που φαίνεται καλοήθης σε εξέταση με υπερήχους, η βιοψία με αφαίρεση δεν είναι πάντοτε αναγκαία.
Η βιοψία πρέπει να γίνεται σε συμπαγείς μάζες του μαστού που δεν πληρούν τα κριτήρια καλοήθειας.