Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών, αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου. Κόκκινο κρέας θεωρείται το χοιρινό, το βοδινό, το αρνίσιο και το μοσχαρίσιο.
Άτομα που τρώνε καθημερινά ψάρια, έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση κοτόπουλου δεν αυξάνει τον κίνδυνο για το εν λόγω καρκίνο.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προέκυψαν από πολύ μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που έγινε στην Ευρώπη για το ζήτημα. Συμπεριελήφθησαν 478.040 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 25 έως 70 ετών από 10 Ευρωπαϊκές χώρες.
Στην αρχή της έρευνας, όλοι οι συμμετέχοντες που συμπεριελήφθησαν στην μελέτη, δεν έπασχαν από καρκίνο. Η παρακολούθηση τους διήρκεσε για 4,8 χρόνια κατά μέσο όρο και συλλέγονταν πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους.
Τα αποτελέσματα μάς δίνουν πολύτιμες πληροφορίες:
- Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περισσότερες από δύο μερίδες (περισσότερα από 160 γραμμάρια ημερησίως) κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος όπως τα αλλαντικά, διατρέχουν 35% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν λιγότερο από μια μερίδα την εβδομάδα (λιγότερο από 20 γραμμάρια κάθε μέρα)
- Αντίθετα για τα άτομα που καταναλώνουν ψάρια, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του παχέος εντέρου μειώνεται με την αύξηση της ποσότητας ψαριών που τρώνε
Άτομα που τρώνε μία ή περισσότερες μερίδες ψαριών κάθε μέρα (δηλαδή 80 γραμμάρια ή περισσότερα κάθε μέρα), έχουν 31% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με αυτούς που τρώνε ψάρι λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, δηλαδή λιγότερο από 10 γραμμάρια ψαριού ημερησίως
- Το μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο παχέος εντέρου το διατρέχουν άτομα με ψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και χαμηλή κατανάλωση ψαριού. Συγκεκριμένα τα εν λόγω άτομα έχουν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο για τον καρκίνο σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν λίγο κόκκινο κρέας και πολύ ψάρι
- Ο κίνδυνος για τον καρκίνο αυτό ήταν αυξημένος στα άτομα που είχαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν δεδομένα που προέκυψαν και από άλλες έρευνες, που δείχνουν ότι η ψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών αλλά όχι κοτόπουλου, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι η ψηλή κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο για το εν λόγω καρκίνο.
Βλέπουμε λοιπόν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των καρκίνων του εντέρου μπορεί να προληφθεί χάρις στην υγιεινή διατροφή.
Ακόμη το ποσοστό των καρκίνων που μπορούν να προληφθούν γίνεται μεγαλύτερο εάν αποφεύγεται η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ και όταν γυμνάζεται τακτικά το σώμα.