Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι ευεργετική για την καρδία, για την κυκλοφορία του αίματος και για τους πνεύμονες.
Πιθανόν επίσης να έχετε ήδη μάθει ότι η άσκηση βοηθά και στη διατήρηση των πνευματικών ικανοτήτων κατά τη διάρκεια της άνισης μάχης μας με το χρόνο που ασταμάτητα μας φορτώνει με έτη ηλικίας.
Όμως νιώσατε ποτέ σας ευτυχισμένοι και καλύτερα μετά από τη φυσική σας εξάσκηση; Ιδιαίτερα αν ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των ειδικών και κάνετε καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, 30 λεπτά σωματικής αγωγής, τι συμβαίνει όσον αφορά την ψυχική σας κατάσταση;
Λοιπόν έχετε δίκαιο. Αυτό το καλό ψυχικό αίσθημα που νιώθουν αυτοί που εξασκούν το σώμα τους τακτικά, είναι πλέον μια τεκμηριωμένη πραγματικότητα.
Βρετανοί επιστήμονες ενέσκηψαν στο θέμα και μελέτησαν τις βιοχημικές αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας σαν αποτέλεσμα της σωματικής εξάσκησης.
Πράγματι, είναι πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που συμβαίνουν. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που βρήκαν οι γιατροί από το Νότιγχαμ, είναι ότι μια συγκεκριμένη ουσία, η φαινυλαιθυλαμίνη, παίζει σημαντικό ρόλο.
Μετά από τη σωματική εξάσκηση, η φαινυλαιθυλαμίνη, όπως επίσης και το παράγωγό της που προκύπτει μετά από ενζυματική διάσπαση, το φαινυλακετικό οξύ, αυξάνονται σημαντικά μέσα στο αίμα.
Η αύξηση των ουσιών αυτών είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Μάλιστα διαπερνούν την κυκλοφορία και επενεργούν στον εγκέφαλο μας. Το αποτέλεσμα είναι, ότι τονώνουν την ψυχολογία μας, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή μας και γενικά μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι.
Τα συμπεράσματα αυτά γίνονται ακόμη πιο ισχυρά εάν δούμε τι γίνεται στους ασθενείς με κατάθλιψη. Στους ασθενείς αυτούς τα επίπεδα της φαινυλαιθυλαμίνης και του φαινυλακετικού οξέως είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Ερώτημα που προκύπτει: Τι είναι αυτές οι δύο ουσίες, οι οποίες παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό μας μετά από την σωματική άσκηση;
Η χημική κατασκευή των ουσιών αυτών μοιάζει πολύ με αυτήν των αμφεταμινών. Οι αμφεταμίνες είναι ουσίες που δεν παράγονται από τον οργανισμό οι οποίες μπορούν να ληφθούν σαν φάρμακα από το στόμα και οι οποίες έχουν διεγερτική δράση στον οργανισμό. Δημιουργούν μια τεχνητή και βλαβερή κατάσταση υπερδιέγερσης, αυτοπεποίθησης στα άτομα που τις παίρνουν.
Σε αντίθεση η φαινυλαιθυλαμίνη και το φαινυλακετικό οξύ παράγονται ενδογενώς, από τον οργανισμό, μετά από τη σωματική εξάσκηση, και ανάλογα με τις ανάγκες και ρυθμίσεις του οργανικού συστήματος αυτού που ασκείται.
Η φαινυλαιθυλαμίνη είναι ήδη γνωστό ότι έχει αντικαταθλιπτική δράση και πιθανότατα αυτό εξηγεί τα ευεργετικά αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της σωματικής εξάσκησης.
Σίγουρα οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλάβει και διαλευκάνει όλες τις βιοχημικές αντιδράσεις που προκύπτουν μετά από την εξάσκηση.
Εμείς θα συγκρατήσουμε ότι μια τακτική σωματική εξάσκηση, που μπορεί να είναι μέτριας έντασης ή περισσότερο εάν η κατάστασή μας το επιτρέπει, έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία δεν τα ξέραμε μέχρι πρόσφατα:
- Νιώθουμε περισσότερο ευτυχισμένοι, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση
- Καταπολεμούμε την κατάθλιψη
- Διατηρούμε καλύτερα τις πνευματικές μας ικανότητες και διαύγεια
- Μας βοηθά στην καταπολέμηση των ψυχιατρικών νοσημάτων
- Και ας μη ξεχνούμε μας κάνει πολύ καλό στην καρδία, στους πνεύμονες και στο κυκλοφορικό σύστημα.