Η αισιοδοξία μπορεί να σας προσφέρει πολλά στη ζωή.
Καλλιεργήστε τρόπους σκέψης που να δημιουργούν δικαιολογημένη αισιοδοξία και θα έχετε πολλά να κερδίζετε στη ζωή, με λιγότερους κινδύνους για κατάθλιψη.
Τα άτομα, που χαρακτηρίζονται από αισιοδοξία μπορούν να αναπτύσσουν καλύτερες ικανότητες αντιμετώπισης με επιτυχία δύσκολων καταστάσεων, με αποτέλεσμα να προστατεύονται περισσότερο από το στρες και την κατάθλιψη.
Τα αισιόδοξα άτομα αναπτύσσουν επίσης ένα ισχυρότερο κοινωνικό υποστηρικτικό δίκτυο και καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις, που τους επιτρέπει να αντεπεξέρχονται καλύτερα στις προκλήσεις και δοκιμασίες που αναπόφευκτα εμφανίζονται στην καθημερινή ζωή.
Αντίθετα τα άτομα που χαρακτηρίζονται από απαισιοδοξία και αρνητική προσέγγιση για το τι πρόκειται να φέρει το μέλλον, παρουσιάζουν περισσότερα σημεία στρες και κατάθλιψης με λιγότερο αποτελεσματικούς μηχανισμούς χειρισμού δύσκολων καταστάσεων.
Οι πιο πάνω ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις προκύπτουν από μια ψυχολογικού τύπου έρευνα, που έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Rutgers της Νέας Υερσέης.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 89 φοιτητές, στην αρχή του σχολικού έτους, προτού ακόμη δημιουργήσουν φιλίες και διασυνδέσεις στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Στη συνέχεια, τους παρακολούθησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησης και τους επαναξιολόγησαν στο τέλος του εξαμήνου.
Τα στοιχεία, που έλαβαν υπόψη ήταν το επίπεδο αισιοδοξίας όπως ο κάθε φοιτητής το αντιλαμβανόταν για τον εαυτό του, το στρες και τα καταθλιπτικά αισθήματα που δημιουργούνταν στον κάθε φοιτητή, οι σχέσεις και φιλίες που ανάπτυσσαν στο σχολικό περιβάλλον και οι τρόποι χειρισμού δύσκολων καταστάσεων που εφάρμοζαν οι φοιτητές.
Τα ευρήματά τους έδειξαν τα ακόλουθα:
- Τα άτομα με αισιόδοξα χαρακτηριστικά ανάπτυσσαν αμέσως ένα μεγαλύτερο κύκλο φίλων
- Οι αισιόδοξοι διατηρούσαν ένα ψηλότερο επίπεδο ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τους συμφοιτητές τους, των οποίων η προσωπικότητα είχε περισσότερα χαρακτηριστικά απαισιοδοξίας
- Οι αισιόδοξοι φοιτητές έδειξαν μια καλύτερη και γρηγορότερη προσαρμογή στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον, τα επίπεδα στρες και κατάθλιψης που εκδήλωναν ήσαν χαμηλότερα από τους άλλους απαισιόδοξους φοιτητές τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του σχολικού έτους όσο και καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου
- Οι σχέσεις φιλίας που ανάπτυσσαν αυτοί που είχαν αισιόδοξες προσωπικότητες, ήσαν πιο δυνατές και πιο βαθιές
- Σε καταστάσεις δοκιμασίας, οι αισιόδοξοι δήλωναν περισσότερο συχνά, ότι μπορούσαν να βασιστούν σε κάποιον ή να πάρουν βοήθεια από ένα φίλο, για να λύσουν το πρόβλημά τους
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δύο βασικοί λόγοι που βοηθούν τα άτομα με αισιόδοξη προσωπικότητα να έχουν λιγότερο στρες και κατάθλιψη, είναι οι δυνατές φιλίες που μπορούν και αναπτύσσουν και οι ανώτερες ικανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι.
Πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε τις διαπιστώσεις και τα δεδομένα τα οποία μας προσφέρει η εργασία αυτή;
Εκείνο που είναι σημαντικό, είναι να κατανοήσουμε τον μηχανισμό λειτουργίας των αισιόδοξων προσωπικοτήτων, για να μπορέσουμε να προτείνουμε τη προσέγγιση αυτή σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και στρες λόγω ύπαρξης λειτουργικών χαρακτηριστικών απαισιοδοξίας στην προσωπικότητά τους.
Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα που σας παρουσιάζουμε, δηλώνουν ότι ο λόγος για τον οποίο λειτουργούν περισσότερο αποτελεσματικά οι αισιόδοξες προσωπικότητες, είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός επιτυχούς χειρισμού δύσκολων καταστάσεων, που τον ονομάζουν θετική επαναξιολόγηση και ανάπτυξη.
Ο μηχανισμός αυτός, σε αντίθεση με την άρνηση και την απομάκρυνση, επιτρέπει στο άτομο να κοιτάζει μια κακή κατάσταση και να προσπαθεί να βρει τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτή που θα του επιτρέψουν να δει μια αποτυχία σαν μια πρόκληση, για ένα νέο επιτυχές ξεκίνημα.
Οι απαισιόδοξες προσωπικότητες αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο σε ανάλογες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να υποφέρουν περισσότερο από το στρες και την κατάθλιψη.
Θα μπορούσαμε λοιπόν, να βοηθήσουμε τα άτομα με απαισιόδοξη προσωπικότητα να κατανοήσουν και να ενσωματώσουν στον τρόπο λειτουργίας τους, το μηχανισμό της θετικής επαναξιολόγησης και νέας ερμηνείας των δύσκολων καταστάσεων.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν δημιουργικά, τα αρνητικά και αντιπαραγωγικά αισθήματα που αυτόματα προκύπτουν σε αυτούς.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι η κατανόηση των τρόπων λειτουργίας των διαφόρων τύπων προσωπικότητας, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τους μηχανισμούς που εμπλέκονται. Η κατανόηση των μηχανισμών αυτών μπορεί να επιτρέψει και σε άλλους να επωφεληθούν από τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν.
Σίγουρα, με τα δεδομένα που παίρνουμε, από την έρευνα που σας παρουσιάζουμε, δεν θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε όλους τους απαισιόδοξους σε αισιόδοξους.
Ίσως όμως, η κατανόηση των φαινομένων αυτών, να τους επιτρέψει να προσαρμόζονται και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις πολλαπλές δοκιμασίες και δυσκολίες που μας επιφυλάσσει αναπόφευκτα η ζωή.