Πόσο επηρεάζει ο καφές την εγκυμοσύνη; Το ερώτημα αυτό απασχολεί όχι μόνο την έγκυο γυναίκα και τον πατέρα του παιδιού αλλά γενικότερα τους γιατρούς και επιστήμονες.
Οι έρευνες που έγιναν παλαιότερα, έδωσαν αντιφατικά αποτελέσματα γεγονός που δημιουργούσε σύγχυση στις αρμόδιες αρχές για τη δημόσια υγεία.
Μερικές εργασίες έδειχναν ότι η ψηλή πρόσληψη καφεΐνης κατά την εγκυμοσύνη, μπορούσε να είναι αιτία χαμηλότερου βάρους γέννησης παιδιών και ψηλότερου κινδύνου για πρόωρη γέννηση. Άλλες μελέτες δεν βρήκαν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης και προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού στη μήτρα της μητέρας του.
Μια ενδιαφέρουσα εργασία που έγινε από Δανούς γιατρούς, μας προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το ζήτημα. Για να ρίξουν περισσότερο φως στη συγχυσμένη εικόνα που επικρατεί, παρακολούθησαν τις εγκυμοσύνες 1.207 υγιών γυναικών που έπιναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα που θεωρείται ψηλή πρόσληψη καφεΐνης. Κατά την έναρξη της έρευνας, οι εγκυμοσύνες ήσαν διάρκειας κάτω των 20 εβδομάδων.
Η μεγάλη αυτή ομάδα εγκύων γυναικών, χωρίστηκε τυχαία σε 2 ισοδύναμες ομάδες που λάμβαναν είτε κανονικό καφέ είτε καφέ χωρίς καφεΐνη (ντεκαφεϊνέ). Η κάθε συμμετέχουσα στην έρευνα, εξεταζόταν τακτικά και υποβαλλόταν σε ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης.
Υπολογιζόταν η ποσότητα καφεΐνης που προσλάμβανε καθημερινά είτε από τον καφέ είτε από άλλες πηγές όπως ποτά, αναψυκτικά, τσάι και σοκολάτα. Επίσης καταγράφονταν και άλλες πληροφορίες όπως η διάρκεια της εγκυμοσύνης και το βάρος γέννησης του παιδιού.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Δανοί γιατροί, πήραν μέτρα για να μη μειωθεί η αξία των ευρημάτων τους λόγω εξωτερικών παραγόντων. Οι γυναίκες δεν γνώριζαν τον τύπο του καφέ που έπιναν. Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων, έγιναν προσαρμογές για άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος πριν από την εγκυμοσύνη και το κάπνισμα.
Τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν, ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων όσον αφορά στην εγκυμοσύνη και το βάρος γέννησης των παιδιών:
- Οι γυναίκες που έπιναν κανονικό καφέ, γέννησαν παιδιά με μέσο όρο βάρους γέννησης 3.539 γρ. Εκείνες που έπιναν ντεκαφεϊνέ, γέννησαν παιδιά με μέσο όρο βάρους γέννησης 3.519 γρ
- Στην ομάδα που έπιναν κανονικό καφέ, το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων ήταν 4,2% και το ποσοστό των υποτροφικών παιδιών (βάρος γέννησης μικρό για τη διάρκεια εγκυμοσύνης) ήταν 4,5%
- Στην ομάδα που έπιναν ντεκαφεϊνέ το ποσοστό των πρόωρων γεννήσεων ήταν 5,2% και των υποτροφικών παιδιών 4,7%.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι δεν υπήρχε πραγματική διαφορά μεταξύ διάρκειας εγκυμοσύνης και βάρους γέννησης μεταξύ των 2 ομάδων των γυναικών.
Οι γιατροί συμπεραίνουν, ότι η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης κατά τα προχωρημένα στάδια εγκυμοσύνης (μετά από την 20η εβδομάδα κύησης), δεν έχει επίδραση όσον αφορά στο βάρος γέννησης του παιδιού και τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επισημαίνουν όμως, ότι εάν υπάρχει οποιαδήποτε επίδραση της καφεΐνης κατά το πρώτο ήμισυ της εγκυμοσύνης, αυτό δεν θα ανιχνευόταν από την έρευνα τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει σύσταση προς τις εγκύους να μην παίρνουν περισσότερο από 300 χλγ καφεΐνης ημερησίως. Αυτό αντιστοιχεί περίπου με 3 φλιτζάνια καφέ ή 6 φλιτζάνια τσάι ή 8 τενεκεδάκια αναψυκτικών τύπου κόλα ή 8 ράβδους σοκολάτας.
Η αρμόδια αρχή για τη τα τρόφιμα στη χώρα αυτή, το Food Standards Agency, αναφέρει ότι 1 ράβδος σοκολάτας, 3 φλιτζάνια τσάι, 1 τενεκεδάκι αναψυκτικού τύπου κόλα και 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ την ημέρα, αντιστοιχούν με 300 χλγ καφεΐνης.
Οι γυναίκες μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους, τουλάχιστον κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης τους, δεδομένου ότι η κατανάλωση τους παραμένει σε μέτριες ποσότητες δηλαδή όχι περισσότερα από 3 φλιτζάνια ημερησίως.