Ο καφές πριν από την έντονη σωματική άσκηση είναι δυνατόν να μειώνει τους μυϊκούς πόνους που την ακολουθούν.
Χάρις στην καφεΐνη που περιέχει ο καφές μπορεί να επιτρέπει καλύτερη προπόνηση και ψηλότερες αθλητικές επιδόσεις.
Αρκετοί άνθρωποι ξέρουν από τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες ότι εάν πιουν καφέ πριν από μια προπόνηση ή άλλη σωματική άσκηση τότε θα έχουν λιγότερους μυϊκούς πόνους κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους.
Οι διαπιστώσεις αυτές κίνησαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων, των γιατρών, των αθλητών και των προπονητών τους. Το κατά πόσο πράγματι η καφεΐνη έχει μια τέτοια ευεργετική κατά του πόνου δράση στη σωματική άσκηση είναι σημαντικό να αποδειχθεί.
Παράλληλα η ανακάλυψη των μηχανισμών διαμέσου των οποίων η καφεΐνη επιτυγχάνει μια τέτοια δράση, θα μπορούσε να μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την καταπολέμηση του πόνου και για τα αναλγητικά φάρμακα.
Με βάση αυτό το σκεπτικό επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις που και οι ίδιοι είναι ποδηλατιστές αγώνων, διεξήγαγαν μια μικρή αλλά πρωτοποριακή έρευνα σε 25 νέους και υγιείς άνδρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες ανάλογα με την κατανάλωση καφέ που είχαν συνήθως.
Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από άνδρες που δεν έπιναν καφέ. Η δεύτερη ομάδα αποτελείτο από άνδρες που κατανάλωναν περίπου 3 έως 4 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα που ισοδυναμεί με 400 mg καφεΐνης ημερησίως.
Οι άνδρες έκαναν αρχικά μια άσκηση με εργόμετρο ή σταθερό ποδήλατο για να υπολογιστεί για τον καθένα η μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου (αεροβική δύναμη). Αργότερα διενεργήθηκαν για τον κάθε συμμετέχοντα 2 ελεγχόμενες, ψηλής έντασης ασκήσεις διάρκειας 30 λεπτών.
Μία ώρα πριν από κάθε άσκηση χορηγήθηκε στους ποδηλατιστές ένα χάπι. Στη μια άσκηση το χάπι περιείχε 5 mg ανά κιλό σωματικού βάρους του κάθε άνδρα ενώ στη δεύτερη επρόκειτο για εικονικό φάρμακο (πλασέμπο). Οι άνδρες δεν γνώριζαν κάθε φορά τι περιείχε το χάπι που λάμβαναν. Επίσης οι άνδρες είχαν πάρει εκ των προτέρων οδηγίες για να μην πιουν καφέ στις 24 ώρες που προηγούνταν των ασκήσεων.
Κατά τη διάρκεια και των δύο έντονων ασκήσεων, οι αισθήσεις πόνου στους τετρακέφαλους μυς των ανδρών καταγράφονταν. Επίσης σε τακτικά διαστήματα καταγράφονταν και τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση οξυγόνου, τον καρδιακό ρυθμό και το έργο που επιτελείτο.
Οι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν ότι τόσο στους άνδρες που δεν έπιναν καφέ όσο και στους άνδρες που ήταν συνηθισμένοι να πίνουν καφέ, η χορήγηση του χαπιού με καφεΐνη πριν από την έναρξη της έντονης ποδηλασίας προσέφερε την ίδια μέτρια μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Δηλαδή ο εθισμός στην καφεΐνη δεν εξουδετέρωνε την ευεργετική κατά του μυϊκού πόνου δράση της δόσης της καφεΐνης που δινόταν πριν από την έντονη άσκηση.
Με βάση δικές τους προηγούμενες έρευνες και εργασίες από άλλους, οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, πιστεύουν ότι η καφεΐνη ενεργεί στο σύστημα της αδενοσίνης που επηρεάζει την αντίληψη του πόνου στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό.
Η θεωρητική υπόθεση είναι ότι αδενοσίνη παρεμποδίζεται από την καφεΐνη και έτσι καταστέλλεται ο πόνος. Όμως το γιατί η αναλγητική δράση της καφεΐνης είναι η ίδια τόσο στους εθισμένους όσο και στους μη εθισμένους στον καφέ, παραμένει ένα αδιευκρίνιστο ζήτημα για το οποίο απαιτούνται περισσότερες έρευνες.
Το ερώτημα που τίθεται επιπρόσθετα, είναι εάν η καφεΐνη εκτός από το ότι μειώνει τους πόνους στη διάρκεια της άσκησης σε εθισμένους και μη στον καφέ, μπορεί πράγματι να βελτιώνει τις επιδόσεις των αθλητών σε ανταγωνιστικά αθλήματα.
Συμπερασματικά βλέπουμε ότι η καφεΐνη του καφέ είναι σε θέση να προσφέρει μια μέτρια μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια έντονων σωματικών προσπαθειών όπως η ποδηλασία, σε εθισμένους και μη του καφέ.
Οι προεκτάσεις της σημαντικής αυτής ανακάλυψης είναι μεγάλες τόσο για τους αθλητές όσο και για τους κοινούς ανθρώπους που θέλουν να ασκούνται για την υγεία τους. Ωστόσο χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες για να απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα που παραμένουν για το ενδιαφέρον αυτό θέμα.