Ο καφές μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις στο συκώτι. Άτομα που κινδυνεύουν, από ασθένειες του ήπατος είναι δυνατό να επωφελούνται από την κατανάλωση καφέ και άλλων ποτών που περιέχουν καφεΐνη.
Οι ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα στο συκώτι τους ανήκουν σε διάφορες κατηγορίες.
Οι συχνότερες αιτίες για τις οποίες δημιουργούνται κίνδυνοι βλάβης στο συκώτι είναι οι ακόλουθες:
1. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
2. Ηπατίτιδα Β και
C.
3. Υπερφόρτωση του οργανισμού σε σίδηρο.
4. Παχυσαρκία.
5. Ανωμαλίες του μεταβολισμού της γλυκόζης.
Υπάρχουν στοιχεία, που υποστηρίζουν ότι η καφεΐνη σε βιοχημικό επίπεδο καταστέλλει τους υποδοχείς των κυττάρων για την αδενοσίνη. Αυτή είναι μια από τις βασικές δράσεις της καφεΐνης που ευθύνεται και για τη διεγερτική της δράση.
Η αδενοσίνη στον εγκέφαλο έχει μια σημαντική δράση που σχετίζεται με την κούραση και τον ύπνο. Είναι ένας νευροδιαβιβαστής, που καταστέλλει την εγρήγορση και επιβραδύνει τη δράση των νευρώνων. Όταν ξυπνούμε και για κάθε ώρα που περνά, η συγκέντρωση της αδενοσίνης στον εγκέφαλό μας αυξάνεται.
Η καταστολή των υποδοχέων των κυττάρων για την αδενοσίνη, επιδρά επιπλέον στο ανοσολογικό σύστημα του οργανισμού. Το σύστημα αυτό είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού μας.
Σε ασθενείς, που κινδυνεύουν από βλάβες στο συκώτι για διάφορους λόγους, η δραστηριοποίηση του ανοσολογικού συστήματος, προσφέρει προστασία στο συκώτι. Δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί οι μηχανισμοί με τους οποίους επιτυγχάνεται η προστασία αυτή στο συκώτι.
Ερευνητές από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέτασαν 5.944 ενήλικες ασθενείς που είχαν παράγοντες ψηλού κινδύνου για βλάβες στο συκώτι, όπως αυτούς που αναφέρουμε πιο πάνω. Η έρευνα έγινε 6 χρόνια στα πλαίσια του National Health and Nutrition Examination Survey.
Οι ερευνητές μελέτησαν την κατανάλωση που είχαν οι ασθενείς αυτοί, ροφημάτων ή ποτών, που περιείχαν καφεΐνη, όπως για παράδειγμα καφέ, τσαγιού, αναψυκτικών και άλλων. Παράλληλα γίνονταν τεστ για τα ηπατικά ένζυμα για να αναγνωριστούν οι περιπτώσεις των ασθενών όπου υπήρχαν ηπατικές βλάβες.
Τα ευρήματα ήσαν τα ακόλουθα:
- Οι ασθενείς, που κατανάλωναν περισσότερο καφέ και καφεΐνη είχαν λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ηπατικές βλάβες. Η προστατευτική δράση ήταν μεγαλύτερη ανάλογα με την πρόσληψη καφεΐνης από τους ασθενείς παρά με τον καφέ ως σύνολο.
- Ασθενείς στην ομάδα που εξετάστηκε, οι οποίοι έπιναν περισσότερα από 2 φλιτζάνια καφέ επωφελούνταν της προστατευτικής δράσης της καφεΐνης.
- Οι ασθενείς που κατανάλωναν τουλάχιστο 2 φλιτζάνια καφέ, είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες για αύξηση των ηπατικών ενζύμων που ήταν ένδειξη ηπατικής βλάβης. Όταν λαμβανόταν υπ' όψη το σύνολο της καφεΐνης που προσλαμβανόταν όχι μόνο από τον καφέ αλλά και από άλλα ποτά που περιείχαν καφεΐνη, η μείωση των πιθανοτήτων για ηπατικές βλάβες ανερχόταν στο 69%.
Πιστεύουμε ότι η εργασία αυτή μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και για το πως μπορούν οι συνήθειες αυτές να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου τους.
Επιπρόσθετα προστίθενται γνώσεις για το τι συμβαίνει σε ανθρώπους που δεν έχουν ηπατικούς κινδύνους, αλλά καταναλώνουν καφέ και άλλα ποτά με καφεΐνη.
Το γεγονός ότι βρέθηκε μια αξιόλογη προστατευτική δράση του καφέ και της καφεΐνης, επιβάλλει την περαιτέρω διερεύνηση των επιδράσεων της καφεΐνης στο συκώτι και άλλα όργανα ή συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Ο μεταβολισμός και οι δράσεις της αδενοσίνης που επηρεάζονται από την καφεΐνη, είναι μια πρώτη εξήγηση για τις θετικές επιπτώσεις.
Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα δεν είναι ακόμη αρκετά για να επιτρέψουν στους ειδικούς να συστήνουν τον καφέ και άλλα ποτά, που περιέχουν καφεΐνη για σκοπούς πρόληψης ηπατικών προβλημάτων. Παράλληλα η υπερβολική κατανάλωση καφέ, έχει αρνητικές συνέπειες.
Τα στοιχεία αυτά τώρα υπάρχουν και θα πρέπει να συμπληρωθούν και με άλλα που θα προκύψουν από μελλοντικές μελέτες για να φανεί ο βαθμός ηπατικής προστασίας που μπορεί να προσφέρει ο καφές και η καφεΐνη.