Η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον σε ασθενείς, που ήδη παρουσιάζουν την πάθηση συμβάλλει στην επιβράδυνση της προοδευτικής επιδείνωσης των πνευματικών δυνατοτήτων και προστατεύει τη μνήμη τους.
Όπως το υπόλοιπο σώμα, έτσι και ο εγκέφαλος χρειάζεται τα ουσιώδη θρεπτικά στοιχεία, το οξυγόνο, τη ροή αίματος και την απαραίτητη λειτουργική φροντίδα για να μπορεί να μας προσφέρει τις κρίσιμης σημασίας πολυδύναμες υπηρεσίες του.
Δεν είναι δύσκολο με την ορθή διατροφή να εφοδιάζουμε με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία τον εγκέφαλο μας. Ωστόσο, πολύ συχνά οι άνθρωποι καταπονούν τον εγκέφαλό τους, με την ανθυγιεινή διατροφή και τον φορτώνουν με επιβλαβείς ουσίες.
Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου αποτελούν μια από τις αιτίες παραγόντων σε σχέση με τη διατροφή, που ενοχοποιούνται, ότι συμβάλλουν στη γένεση και εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Η ανθυγιεινή διατροφή είναι σημαντική αιτία αύξησης των ελεύθερων ριζών του οξυγόνου στον εγκέφαλο.
Για τη σχέση διατροφής και προστασίας του εγκεφάλου μας από τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές παθήσεις του, είναι καλό πάντα να θυμόμαστε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
- Η ανθυγιεινή διατροφή που είναι πλούσια σε λίπη, ιδιαίτερα κορεσμένα λίπη ζωικής προέλευσης ή τρανς λίπη αυξάνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον εγκέφαλο.
- Η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις βοηθά στην εξουδετέρωση των βλαβερών ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Οι βιταμίνες C και Ε είναι ισχυρές φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλά φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα.
- Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το αβοκάντο και το λάδι λιναρόσπορου προσφέρουν φυτικής προέλευσης λίπη με καλές επιδράσεις στον εγκέφαλο.
- Τα ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα βοηθούν τον εγκέφαλο.
- Προτιμάτε να καταναλώνετε πρωτεΐνες με χαμηλή περιεκτικότητα λιπών ζωικής προέλευσης, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια και σόγια.
- Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε περισσότερο σύνθετους υδατάνθρακες αντι απλούς (ζάχαρο) τρώγοντας περισσότερα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Τα βατόμουρα, το σπανάκι και τα θαλασσινά φύκια έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν εναντίον της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι βλαβερές ασταθείς ενώσεις, που δημιουργούνται φυσιολογικά στα κύτταρα του οργανισμού μας λόγω του κανονικού μεταβολισμού. Ο οργανισμός μας τις εξουδετερώνει προτού προλάβουν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA και σε άλλες ζωτικής σημασίας δομές των κυττάρων.
Ωστόσο, όταν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου αυξάνονται υπερβολικά, οι δυνατότητες εξουδετέρωσής τους δεν αρκούν, για να καταστέλλουν τις επικίνδυνες δράσεις τους. Η ανθυγιεινή διατροφή συμβάλλει πολύ στην αύξηση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και έτσι βλάπτει τον εγκέφαλο.
Το οξειδωτικό στρες στο εγκέφαλο προκαλείται από την αύξηση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο εγκέφαλο. Οι νευρώνες του εγκεφάλου των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ υποφέρουν περισσότερο από το οξειδωτικό αυτό στρες, σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από τη νόσο.
Το αποτέλεσμα της αύξησης των ελευθέρων ριζών οξυγόνου στον εγκέφαλο είναι η επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου, η μεγαλύτερη απώλεια νευρώνων, η προοδευτική ελάττωση των πνευματικών ή διανοητικών ικανοτήτων και ο θάνατος κυττάρων του εγκεφάλου.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο η ανθυγιεινή διατροφή που αυξάνει τις φθοροποιές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον εγκέφαλο. Στους άλλους παράγοντες που τις αυξάνουν ή ενδυναμώνουν τη δράση τους στον εγκέφαλο περιλαμβάνονται:
- Τα εγκεφαλικά τραύματα.
- Η απουσία τακτικής σωματικής άσκησης.
- Η απουσία πνευματικής διέγερσης.
- Η φλεγμονή.
- Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
- Οι ιογενείς μολύνσεις.
- Η κατάθλιψη.
- Τα βαριά μέταλλα.
- Τα ζιζανιοκτόνα.
- Η έλλειψη μελατονίνης.
- Η έλλειψη ακετυλχολίνης.
- Η έλλειψη βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος.
- Οι διαταραχές στο ισοζύγιο ορμονών.
- Η αυξημένη ομοκυστεϊνη στο αίμα.
- Τα άτομα που έχουν το γονίδιο Apo-E4.
Συνοπτικά βλέπουμε, ότι είναι πολλά αυτά, που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε σε τακτική βάση, για να προστατεύουμε τον εαυτό μας από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Παρά το γεγονός, ότι δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο προσβολής μας από τη νόσο Αλτσχάιμερ, εντούτοις τα μέτρα πρόληψης προσφέρουν τη δυνατότητα σε πολλές περιπτώσεις, να μειώνουν τον κίνδυνο αυτό και να βελτιώνουν την πρόγνωση.