Οι πέτρες στους νεφρούς, η νεφρική λιθίαση δηλαδή, είναι συχνή πάθηση. Όσοι έχουν υποστεί ένα πρώτο επεισόδιο με πέτρες στους νεφρούς, καταλαβαίνουν γιατί η εμπειρία αυτή θεωρείται παγκοσμίως ως αβάσταχτα επώδυνη και βασανιστική. Σίγουρα οι άνθρωποι αυτοί θα έκαναν ότι θα περνούσε από το χέρι τους για να αποφύγουν να ζήσουν ξανά μια τέτοια φοβερή περιπέτεια.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που θα έχουν την κακή τύχη να περάσουν ένα επεισόδιο με πέτρες στους νεφρούς. Υπολογίζεται ότι μέχρι 10% του πληθυσμού θα έχει σε κάποια φάση της ζωής του τουλάχιστο μια κρίση με πέτρες στους νεφρούς.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη μας προσφέρει ακόμη ένα τρόπο για ν' αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η πρόσληψη υπερβολικού βάρους σώματος και η παχυσαρκία, φαίνεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο οδυνηρού επεισοδίου με πέτρες στους νεφρούς.
Γιατροί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέτασαν δεδομένα από 250.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν σε τρεις ευρείας κλίμακας έρευνες. Η παρακολούθηση των ανθρώπων αυτών, διήρκεσε για 46 χρόνια.
Τα αποτελέσματα τους έδειξαν:
- Οι άνδρες που είχαν βάρος σώματος μεγαλύτερο από 100 κιλά είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πέτρες στους νεφρούς από ότι οι άνδρες με βάρος σώματος χαμηλότερο από 68 κιλά
- Η πρόσληψη βάρους από την ενηλικίωση και μετά, φάνηκε να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Οι άνδρες που είχαν πάρει περισσότερα από 16 κιλά από την ηλικία των 21 ετών, είχαν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς.
Οι γυναίκες που είχαν πάρει τον ίδιο αριθμό κιλών από την ηλικία των 18 ετών και μετά, είχαν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς
- Ο κίνδυνος για πέτρες στους νεφρούς αυξανόταν με την αύξηση του βάρους σώματος, της περιμέτρου της κοιλιάς και του δείκτη μάζας σώματος.
Στα συμπεράσματα τους οι γιατροί, τονίζουν ότι η πρόσληψη υπερβολικού βάρους σώματος και η παχυσαρκία αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στους νεφρούς. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες.
Το μεγαλύτερο βάρος σώματος μπορεί να προκαλεί αυξημένη έκκριση ασβεστίου, οξαλικών αλάτων και ουρικού οξέως από τα ούρα. Για το λόγο αυτό, είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες δημιουργίας πέτρας που περιέχει ασβέστιο.
Παρόλα αυτά δεν έχει ακόμη γίνει κατανοητό γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στους νεφρούς. Μια από τις υποθέσεις είναι ότι η ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη που είναι συχνή στους παχύσαρκους και μπορεί να οδηγεί στο διαβήτη, αυξάνει τη συγκέντρωση του ασβεστίου στα ούρα. Με τη σειρά του το ασβέστιο συμβάλλει στο σχηματισμό κρυστάλλων που δημιουργούν στη συνέχεια πέτρες.
Οι πέτρες αυτές μπορούν να σφηνωθούν στους ουρητήρες, τα στενά σωληνάρια που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας έτσι εξαιρετικά μεγάλο πόνο. Ο πόνος υποχωρεί μόνο όταν οι πέτρες διαφύγουν από τους ουρητήρες είτε με τη βοήθεια φαρμάκων και υγρών είτε με τη βοήθεια άλλων θεραπειών.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι εάν θέλουμε να λάβουμε μέτρα πρόληψης για την αποφυγή των επεισοδίων με πέτρες στους νεφρούς, είναι προτιμότερο να διατηρούμε ένα κανονικό για το ύψος μας, βάρος σώματος.
Το ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο είναι κατά πόσο η απώλεια βάρους θα μπορούσε να βοηθά άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια με πέτρες στους νεφρούς.
Για την απάντηση αυτή χρειάζονται νέα ερευνητικά στοιχεία. Αναμένοντας όμως, έχουμε ακόμη ένα πολύ σοβαρό λόγο για τον οποίο είναι καλύτερα να διατηρούμε ένα κανονικό βάρος σώματος.