Η καισαρική δεν είναι μια επιλογή χωρίς κινδύνους. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μη επείγουσα καισαρική τομή για να γεννήσουν, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, να ασθενήσουν ή ακόμη να αποβιώσουν σε σύγκριση με τις γυναίκες, που γεννούν κανονικά (κολπικός τοκετός).
Ωστόσο η γέννηση με καισαρική, μειώνει τις πιθανότητες θανάτου παιδιών με ισχιακή προβολή.
Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την καισαρική, είτε έχει επιλεγεί κατά προτίμηση από τη γυναίκα είτε από τους γιατρούς της, είναι μεγαλύτεροι ανεξάρτητα από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό της κύησης και της γυναίκας γενικότερα, από την εβδομάδα κύησης, τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης και τις ικανότητες αυτών που βοηθούν στη γέννηση του παιδιού.
Οι σημαντικές αυτές διαπιστώσεις, προέκυψαν από πολυκεντρική, προοδευτική έρευνα που στόχο είχε να αξιολογήσει τους κινδύνους για τη μητέρα και το παιδί, όπως επίσης και τα οφέλη που σχετίζονται με τη γέννηση με καισαρική.
Η έρευνα έγινε σε 8 χώρες της Λατινικής Αμερικής. Επιλέγησαν με τυχαιοποιημένο τρόπο, 120 νοσηλευτικά ιδρύματα. Για περίοδο 3 μηνών, τα νοσηλευτήρια έδωσαν πλήρη στοιχεία για συνολικά 97.307 γεννήσεις παιδιών. Η έρευνα διεξάχθηκε στα πλαίσια του Παγκόσμιου Προγράμματος για τη Μητρική και Περιγεννητική Υγεία που διεξήγαγε η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας.
Ο στόχος ήταν να γίνει σύγκριση των κινδύνων και των ωφελημάτων της γέννησης με καισαρική τομή σε σύγκριση με τη γέννηση από την κανονική, κολπική οδό.
Από το σύνολο των 97.307 γεννήσεων, το 33,7% έγινε με καισαρική και το 66,3% δια μέσου της κανονικής οδού. Συνολικά, η περιγεννητική εξέλιξη των παιδιών ήταν καλή στα 120 νοσοκομεία που έλαβαν μέρος στην έρευνα και σχεδόν εξίσου καλή με αυτήν που καταγράφεται στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια γυναίκα που υποβάλλεται σε καισαρική τομή, έχει διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσει ασθένεια και θάνατο λόγω καισαρικής από ότι μια γυναίκα που γεννά με φυσιολογικό τρόπο. Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου που απειλεί τις γυναίκες που υποβάλλονται σε καισαρική, οι άλλοι κίνδυνοι είναι η υστερεκτομή, η εισαγωγή στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης και η ανάγκη για μετάγγιση αίματος.
Ανεξάρτητα από το εάν η καισαρική γινόταν γιατί η γυναίκα το ήθελε ή γιατί ο γιατρός το αποφάσισε, ο κίνδυνος ανάγκης χορήγησης αντιβίωσης ήταν 5 φορές μεγαλύτερος στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε καισαρική σε σύγκριση με τις άλλες.
Για τα νεογνά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, ο κίνδυνος εισαγωγής τους σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών ήταν διπλάσιος σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννιόντουσαν κανονικά.
Επίσης οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κίνδυνος θανάτου νεογνού ήταν σημαντικά αυξημένος, πέραν του 70% μεγαλύτερος, μέχρι την απόλυση από το νοσοκομείο σε παιδιά που είχαν κεφαλική παρουσίαση (δηλαδή είχαν κανονική παρουσίαση με το κεφάλι πρώτα για κανονική, κολπική γέννηση).
Όμως οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η καισαρική ήταν πολύ προστατευτική για τη ζωή των παιδιών με ισχιακή προβολή (δηλαδή ήταν μπροστά αντι του κεφαλιού, οι γλουτοί με τη λεκάνη του παιδιού, γεγονός που καθιστά τον κολπικό τοκετό δυσκολότερο). Στις περιπτώσεις αυτές, η γέννηση με καισαρική μείωνε του θανάτους αλλά και τους υπόλοιπους κινδύνους για το παιδί (περιγεννητική υποξία, εγκεφαλικές βλάβες).
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι δεν υπάρχουν καθαρά οφέλη όταν οι γυναίκες επιλέγουν ελεύθερα και κατά προτίμηση να γεννήσουν με καισαρική τομή. Αντίθετα, αυτό μπορεί να βλάπτει τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.
Οι μόνες εξαιρέσεις που βρέθηκαν, είναι λιγότεροι θάνατοι ή επιπλοκές παιδιών όταν πρόκειται για ισχιακή προβολή και λιγότερες, σοβαρής μορφής κολπικές επιπλοκές.