Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν πιο ψηλή πίεση, όταν αυτή μετριέται από το γιατρό τους.
Το στρες που τους καταλαμβάνει, όταν βλέπουν το γιατρό, όταν βρίσκονται σε ιατρείο ή σε νοσοκομείο είναι αρκετό, για να ψηλώνει την πίεση τους.
Για το λόγο αυτό η μέτρηση της πίεσης από το γιατρό μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης, θεραπείας και παρακολούθησης της υπέρτασης.
Η αύξηση της πίεσης μόνο με τη θέα του γιατρού είναι ένα φαινόμενο γνωστό ως το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας. Υπολογίζεται ότι από 10% έως 30% των ασθενών με ψηλή πίεση παρουσιάζουν το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας.
Είναι πιθανόν καλύτερα η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του ασθενούς να γίνεται επί συνεχούς 24ωρου βάσεως με ειδικό μηχάνημα που τοποθετείται στον ασθενή ή ακόμη στο σπίτι του σε συνθήκες ψυχικής ηρεμίας. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται ορθότερα η καταγραφή της πραγματικής κατάστασης της πίεσης του ασθενούς.
Τα δεδομένα αυτά που ήσαν ήδη από παλαιότερα γνωστά, επιβεβαιώθηκαν από μια ευρείας έκτασης έρευνα στην Αυστραλία στην οποία συμμετείχαν 8.575 ασθενείς από 11 κλινικές υπέρτασης. Οι Αυστραλοί γιατροί σύγκριναν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, όταν γίνονταν από γιατρό ή νοσοκόμα με τις μετρήσεις που γίνονταν όταν ο ασθενής βρισκόταν στο σύνηθες περιβάλλον του.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική διαφορά μεταξύ των μετρήσεων. Οι πιέσεις των ασθενών ήσαν πιο ψηλές όταν η μέτρηση γινόταν από το γιατρό. Ήσαν πιο χαμηλές όταν μετριόταν από νοσοκόμα αλλά και αυτές οι μετρήσεις ήσαν πιο ψηλές σε σχέση με τις μετρήσεις που γίνονταν στο σύνηθες περιβάλλον των ασθενών.
Επιπλέον διαπιστώθηκε, ότι όσο πιο ψηλή ήταν η πίεση του ασθενούς στα ήρεμο, δικό του περιβάλλον τόσο πιο ψηλή ήταν η πίεση όταν μετριόταν από γιατρό ή νοσοκόμα. Αυτό σημαίνει ότι σε ασθενείς που ήδη έχουν κάποιο βαθμό υπέρτασης, η θέα γιατρού ή νοσοκόμας αυξάνει ακόμη περισσότερο τις μετρήσεις της πίεσης.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά αλλά και ανάλογα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών, διαφαίνεται ότι είναι ορθότερη η μέτρηση της πίεσης του ασθενούς στο δικό του περιβάλλον έξω από τις στρεσσογόνες καταστάσεις σε νοσοκομεία, ιατρεία, κλινικές και σε επαφή με γιατρούς ή νοσηλευτές. Όταν ο ασθενής είναι ήρεμος, χωρίς στρες η μέτρηση της πίεσης παρουσιάζει την πραγματική κατάσταση.
Είναι απαραίτητο οι μετρήσεις της πίεσης να είναι ορθές. Τα νέα δεδομένα για το σύνδρομο της άσπρης μπλούζας δείχνουν ότι χρειάζονται νέοι τρόποι και οδηγίες για την καλύτερη μέτρηση και παρακολούθηση της πίεσης.
Βλέπουμε μάλιστα ότι αυτό είναι επιτακτικότερο για ένα ποσοστό ασθενών με σύνδρομο της άσπρης μπλούζας που ήδη έχουν κάποια αύξηση της πίεσης τους.
Στους εν λόγω ασθενείς, η μέτρηση από γιατρό ή νοσοκόμα θα δείξει σημαντικά ψηλότερη πίεση. Η κατάσταση αυτή θα οδηγεί σε λανθασμένη διάγνωση και θεραπευτική αγωγή.
Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από ψηλή πίεση είναι πολύ μεγάλο.
Υπολογίζεται ότι 1 άνθρωπος στους 3 πάσχει από ψηλή πίεση. Σύμφωνα με άλλα επιδημιολογικά στοιχεία το ποσοστό ανθρώπων που πάσχουν από υπέρταση ανέρχεται στο 40%.