Οι μολύνσεις μετά από χειρουργικές επεμβάσεις είναι αιτία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων στα οποία περιλαμβάνονται:
1. Πόνος, πυρετός.
2. Προβλήματα επούλωσης της χειρουργικής πληγής με ανάγκη για περισσότερη χορήγηση αντιβιοτικών που μπορεί να είναι και αιτία αποτυχίας της χειρουργικής θεραπείας.
3. Αύξηση της διάρκειας παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο για θεραπεία και αύξηση του οικονομικού κόστους της περίθαλψης του ασθενούς. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβούν επιπλοκές που απειλούν τη ζωή του ασθενούς όπως σηψαιμία και οργανική ανεπάρκεια ή ακόμη να προκαλέσουν το θάνατο.
Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για μετεγχειρητικές επιπλοκές και σε αυτούς περιλαμβάνονται:
1. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.
2. Άτομα με παχυσαρκία.
3. Οι ηλικιωμένοι.
4. Οι ασθενείς που χειρουργούνται επειγόντως.
5. Επεμβάσεις που γίνονται σε ασθενείς στους οποίους η περιοχή που θα χειρουργηθεί παρουσιάζει προβλήματα με πύο, ακαθαρσίες, θραύσματα, ξένα σώματα, απονεκρωμένους ιστούς, κόπρανα ή άλλες επικίνδυνες ή νοσηρές ουσίες.
Η θεραπεία των μολύνσεων μετά από χειρουργικές επεμβάσεις απαιτεί μεγάλη προσοχή. Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση
Θεραπεία με αντιβιοτικά
Η χορήγηση αντιβιοτικών γίνεται συνήθως ενδοφλέβια αλλά κάποτε και από το στόμα. Η επιλογή των αντιβιοτικών που θα χορηγηθούν γίνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών καλλιεργειών που γίνονται από δείγματα που λαμβάνονται από την περιοχή της μόλυνσης.
Το αντιβιόγραμμα, που γίνεται σε μικρόβια που τυχόν αναπτυχθούν δείχνει ποια αντιβιοτικά είναι ενεργά εναντίον του συγκεκριμένου βακτηρίου που αναπτύσσεται στην μολυσμένη πληγή και σε ποια αντιβιοτικά υπάρχει ανθεκτικότητα του βακτηρίου.
Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα καλλιεργειών ή εάν δεν αναπτύσσεται σε αυτές μικρόβιο τότε χορηγούνται εμπειρικά αντιβιοτικά ευρέως φάσματος.
Το πρόβλημα καθίσταται ιδιαίτερα σοβαρό εάν υπάρχει πολυανθεκτικότητα των βακτηρίων που προκαλούν μετεγχειρητικές λοιμώξεις όπως στην περίπτωση του πολυανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου MRSA
Νέα επέμβαση στην περιοχή που χειρουργήθηκε και που είναι μολυσμένη
Η νέα επέμβαση στη χειρουργημένη περιοχή μπορεί να χρειαστεί για καθαρισμό από τον πύο και την εκκαθάριση από νεκρωμένους ιστούς. Κάποτε δημιουργείται απόστημα ή αιμάτωμα που χρειάζεται να καθαριστούν.
Εάν η μόλυνση είναι σοβαρή σε επεμβάσεις που χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως βίδες, προσθέσεις αρθρώσεων, μέταλλα, πλάκες δυνατόν να χρειαστεί αφαίρεση τους
Υποστηρικτική θεραπεία
Εκτός από τα αντιβιοτικά και τη χειρουργική αντιμετώπιση των μετεγχειρητικών μολύνσεων χρειάζονται συχνά και άλλα μέτρα στήριξης του ασθενούς. Σε αυτά περιλαμβάνονται η χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, φαρμάκων εναντίον του πυρετού και του πόνου.
Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ο ασθενής δυνατόν να χρειαστεί να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η πρόληψη των μετεγχειρητικών μολύνσεων
Η πρόληψη μετά από χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και έχει τεράστια σημασία τόσο για τον ασθενή όσο και για τη δημόσια υγεία.
Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να βοηθούν στην πρόληψη αυτή:
1. Κατάλληλη επιλογή ανάλογα με το πρόβλημα του ασθενούς των αντιβιοτικών που χορηγούνται πριν από την επέμβαση.
2. Κόψιμο ή ψαλίδισμα των μαλλιών ή τριχών στην περιοχή που πρόκειται να γίνει η χειρουργική επέμβαση αντί του ξυρίσματος που συνηθίζεται.
3. Ορθός έλεγχος της γλυκόζης αίματος σε ασθενείς με διαβήτη, ιδιαίτερα σε διαβητικούς.
4. Διατήρηση κανονικής θερμοκρασίας σώματος σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση παχέος εντέρου.