Ο διευθυντής, ο προϊστάμενος ή ο αρχηγός σε μια ομάδα εργασίας έχει καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων.
Οι διαπροσωπικές σχέσεις σε μια ομάδα ανθρώπων επηρεάζονται όχι μόνο από το είδος της αποστολής ή εργασίας που πρέπει να πραγματοποιήσουν, αλλά και από την προσωπικότητα και το παράδειγμα που δίνει αυτός που ηγείται της ομάδας.
Ο αρχηγός έχει την ευθύνη να μεριμνά με κάθε τρόπο για την αρμονική λειτουργία της ομάδας του, διότι τα αποτελέσματα δεν εξαρτώνται μόνο από την επαγγελματική επάρκεια αλλά και από την ποιότητα των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων στην ομάδα.
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Πολύ νωρίς κατάλαβα ως νέος γιατρός, ότι η ποιότητα της φροντίδας που θα λάμβαναν οι ασθενείς μου στο νοσοκομείο εξαρτιόταν όχι μόνο από μένα αλλά και από την ομάδα μου.
Η ομάδα μου, σε ένα νοσοκομειακό τμήμα που περιθάλπει σοβαρά άρρωστα παιδιά με καρκίνο ή λευχαιμία, περιλαμβάνει νοσηλευτές, γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων, επαγγελματίες υγείας σε εξειδικευμένους τομείς και άλλο προσωπικό.
Ήταν ξεκάθαρο για μένα, ότι όσο πιο καλά δούλευε η ομάδα αυτή, όσο πιο αρμονικές ήταν οι σχέσεις μεταξύ όλων μας, τόσο πιο πολύ θα επωφελούνταν οι μικροί μου ασθενείς.
Έπρεπε λοιπόν με κάθε τρόπο να δουλέψω όχι μόνο για την ιατρική επάρκεια, αλλά πολύ σημαντικό και για την αρμονία, αγάπη, συνεργασία, συναδελφικότητα, συνεχή εκπαίδευση και αλληλεγγύη στην ομάδα. Ο γνώμονας ήταν πάντοτε και υπεράνω όλων, το συμφέρον του άρρωστου παιδιού, των γονιών και της οικογένειας του.
Στο άρθρο αυτό, που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας, κατέγραψα μερικές από τις σκέψεις, που προέκυψαν από τα βιώματά μου, για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Πιστεύω ότι είναι χρήσιμες σκέψεις για όλους ανεξάρτητα από τον επαγγελματικό τους τομέα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα που μπορούν να γίνουν, που ίσως εσείς να γνωρίζετε καλύτερα, αλλά καταγράφω εδώ μια βάση με σκέψεις μου, ελπίζοντας να συμβάλω για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Ο καλός αρχηγός μιας ομάδας εργαζομένων επιδιώκει με κάθε τρόπο οι υφιστάμενοί του να έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για καλύτερη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα.
Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά του καλού αρχηγού, που του επιτρέπουν να έχει μια ομάδα εργαζομένων με αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις:
1. Ο επιτυχημένος αρχηγός δίνει όραμα και βάζει στόχους. Βελτιώνει τις μεθόδους εργασίας, δίνει την ευκαιρία στα μέλη της ομάδας του να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ελέγχει τα αποτελέσματα, αναγνωρίζει και επικροτεί την πρόοδο και τα επιτεύγματα των άλλων.
2. Ένας επιτυχημένος προϊστάμενος ξέρει να κτίζει επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν ξεχνά να φροντίζει να καλλιεργούνται καλές σχέσεις μεταξύ των υφισταμένων του. Είναι ικανός να φροντίζει για τους άλλους, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, δείχνει σεβασμό στον καθένα, ανεξάρτητα από τη θέση του. Επικοινωνεί αποτελεσματικά, προσωπικά ή με γραπτά σημειώματα και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Δεν αφήνει εκκρεμότητες στην επικοινωνία του με τους άλλους και είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του.
3. Ο καλός αρχηγός είναι πάντοτε ένας καλός μαθητής, με δίψα για μάθηση. Χαρακτηρίζεται από μεγάλη υπομονή, σεβασμό και προσοχή, ιδιαίτερα όταν ακούει τους άλλους. Αποτελεί ένα παράδειγμα που οι άλλοι να θέλουν να μιμηθούν. Αυτό δεν κτίζεται σε λίγο χρονικό διάστημα, αλλά χρειάζεται χρόνο. Οι ενέργειες που κάνει ο προϊστάμενος διαχρονικά, καθορίζουν κατά πόσο οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα τον εμπιστεύονται και θα συνεργάζονται μαζί του.
4. Ο προϊστάμενος που κερδίζει, είναι αυτός που ξέρει να κτίζει την ομάδα του. Είναι αυτός που αποτελεί τον καταλύτη για να συνεργάζονται και να επικοινωνούν καλύτερα τα μέλη της ομάδας του μεταξύ τους. Είναι προσεκτικός στις ευαισθησίες των άλλων και έτσι κερδίζει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των άλλων εργαζομένων στον τομέα του. Ο αρχηγός που ξέρει να κτίζει και να ενδυναμώνει καλύτερα την ομάδα του, καταφέρνει να κάνει τους ανθρώπους που εργάζονται γι’ αυτόν πιο δημιουργικούς και πιο αποτελεσματικούς.
5. Ο ικανός διευθυντής, δεν βλέπει μόνο το παρόν και το παρελθόν, αλλά πάντοτε σκέφτεται και μεριμνά για το μέλλον. Φροντίζει για την εκπαίδευση των υφισταμένων του και ψάχνει τρόπους για να βελτιώνουν τις δεξιότητές τους. Φροντίζει να γίνονται στον χώρο εργασίας εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή μεριμνά για την αποστολή των μελών της ομάδας του αλλού σε συνέδρια ή άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, δίνει ο ίδιος έμπρακτα το καλό παράδειγμα εφαρμόζοντας όσα εισηγείται.
*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.
Twitter: @DrLoizos