Τα οδικά ατυχήματα είναι αιτία απώλειας ζωής όλο και περισσότερων ανθρώπων.
Οι αναπηρίες που προκύπτουν καθηλώνουν ακόμη περισσότερους στο κρεβάτι του πόνου.
Το μέλλον και οι λαμπρές προοπτικές πολλών νέων ανθρώπων καταστρέφονται.
Εσείς, τι κάνετε για να προστατεύετε τους συνανθρώπους μας από τα δυστυχήματα στους δρόμους;
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικά σημεία και σκέψεις μου, που χρειάζεται πάντα να θυμόμαστε:
1. Το 33% των τροχαίων δυστυχημάτων οφείλεται σε οδηγούς που νυστάζουν. Οδηγοί που νυστάζουν οδηγούν, όπως οι μεθυσμένοι, και προκαλούν θάνατο. Η κρίση και η ετοιμότητά τους μειώνονται, αντιδρούν αργά και κάνουν πολλά λάθη. Αν νυστάζετε, μην οδηγείτε!
2. Μην υποτιμάτε τη δύναμη του αλκοόλ. Ακόμη και όταν πιείτε ελάχιστο και είστε κουρασμένοι μπορεί να είναι θανάσιμο για σας και άλλους αθώους, όταν οδηγείτε.
3. Ξέρετε ότι ένας στους 3 οδηγούς κινδυνεύει λόγω προβλημάτων όρασης; Πολλοί οδηγοί δεν ελέγχουν την όρασή τους. Η όραση των οδηγών πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια.
4. Οδηγοί, για κάθε 1,6 χιλιόμετρα που οδηγείτε, παίρνετε 20 αποφάσεις. Έχετε πιο λίγο από μισό δευτερόλεπτο για αποφυγή σύγκρουσης. Η απροσεξία και η αφηρημάδα σκοτώνουν.
5. Τι είναι η τύφλωση απροσεξίας; Είναι η μείωση προσοχής και η αύξηση του χρόνου αντίδρασης του οδηγού που μιλά σε κινητό τηλέφωνο με ή χωρίς ελεύθερα χέρια και είναι αιτία δυστυχημάτων. Οι κύριες αιτίες αφηρημάδας και απροσεξίας οδηγών είναι η νύστα, το κινητό τηλέφωνο και το αλκοόλ.
6. Για κάθε 10 παιδιά που σκοτώνονται ως επιβάτες σε αυτοκινητικά δυστυχήματα, τα 6 δεν έχουν ζώνη ασφάλειας. Οι ζώνες ασφάλειας σώζουν ζωές παιδιών.
7. Η οδήγηση σε γειτονιές απαιτεί ιδαίτερη προσοχή. Όταν οδηγείτε σε γειτονιά με αυτοκίνητα σταθμευμένα κατά μήκος του δρόμου, να είστε πολύ προσεκτικοί, διότι παιδιά μπορούν να ξεπεταχτούν δια μέσου τους.
8. Οι επιβάτες πίσω θέσεων αυτοκίνητων πρέπει να βάζουν ζώνη ασφάλειας. Εάν όχι, μπορεί να σκοτώσουν σε δυστύχημα τους επιβαίνοντες μπροστά και τον οδηγό.
Οι θάνατοι που συμβαίνουν ετησίως από τα δυστυχήματα τροχαίας είναι περισσότεροι απ' αυτούς που προκαλούν ορισμένες ασθένειες για τις οποίες γίνεται πολύς θόρυβος.
Οι αναπηρίες που προκαλούνται από τα δυστυχήματα ευθύνονται επιπλέον για τεράστιο μακροχρόνιο ανθρώπινο πόνο παράλληλα με εξαιρετικά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για όλους, τους πάσχοντες και τα συστήματα υγείας και πρόνοιας των κρατών.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν παγκοσμίως όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά για την πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής,
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.
Twitter: @DrLoizos