Η φωνή της μητέρας έχει ανακουφιστικές επιδράσεις στην κόρη της.
Η ακρόαση της φωνής της μητέρας της, ηρεμίζει την κόρη και της μειώνει το στρες όσο όταν την αγκαλιάζει.
Η φωνή της μητέρας που ακούει από το τηλέφωνο η κόρη, προκαλεί έκκριση και αύξηση στο αίμα της συγκέντρωσης της ωκυτοκίνης. Η συγκέντρωση ωκυτοκίνης που επιτυγχάνεται με τη φωνή κάτω από αυτές τις περιστάσεις είναι ανάλογη με τη συγκέντρωση που επιτυγχάνεται με τη στοργική επαφή ενός αγκαλιάσματος μεταξύ μάνας και κόρης.
Η ωκυτοκίνη που αποκαλείται επίσης η ορμόνη της αγάπης επιδρά στον εγκέφαλο και μειώνει το στρες.
Η ωκυτοκίνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αριθμό βιολογικών και κοινωνικών λειτουργιών που έχουν σχέση με τη σωματική και ψυχική υγεία. Ισχυροποιεί τη συναισθηματική σύνδεση και είναι γνωστό ότι ενισχύει τους δεσμούς του βρέφους με τη μητέρα του.
Η σωματική επαφή φαίνεται από ερευνητικά στοιχεία ότι συμβάλλει στην απελευθέρωση της ωκυτοκίνης και της αύξησης της στο αίμα. Φαίνεται τώρα ότι το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η ακρόαση της φωνής της μητέρας ακόμη και από το τηλέφωνο.
Τα σημαντικά αυτά δεδομένα προέκυψαν από έρευνα Αμερικανών επιστημόνων στο πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μάντισον. Διεξήγαγαν πειράματα σε 60 κορίτσια ηλικίας 7 έως 12 ετών τα οποία υπέβαλλαν σε στρεσσογόνες καταστάσεις.
Ο βαθμός του στρες που βίωναν τα κορίτσια αξιολογείτο με βάση μετρήσεις όπως ο ρυθμός της καρδίας και η συγκέντρωση της κορτιζόνης στο αίμα τους. Η μείωση του στρες αξιολογείτο μεταξύ άλλων και με τη μέτρηση της ωκυτοκίνης στο αίμα των κοριτσιών.
Το στρες το οποίο βίωναν τα κορίτσια μειωνόταν ουσιαστικά όταν άκουγαν από το τηλέφωνο τη φωνή της μητέρας τους. Η μείωση του στρες με τη βοήθεια της φωνής της μητέρας από το τηλέφωνο συγκρινόταν με τη μείωση του στρες από τη μητέρα των κοριτσιών όταν ήταν παρούσα και αγκάλιαζε την κόρη της.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η φωνή της μητέρας από το τηλέφωνο είχε εξίσου ισχυρά αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση της κορτιζόνης, την αύξηση της ωκυτοκίνης στο αίμα και τη μείωση του στρες.
Παράλληλα διαπίστωσαν ότι η μείωση του στρες της κόρης με τη βοήθεια της φωνής της μητέρας από το τηλέφωνο ήταν διαρκής και όχι στιγμιαία.
Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε αγόρια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ρύθμιση του στρες μπορεί να διαφέρει μεταξύ αγοριών και κοριτσιών.
Επισημαίνουν ότι στους άρρενες η ύπαρξη ενός κίνδυνου δημιουργεί την αντίδραση της φυγής ή της μάχης. Στις γυναίκες που μπορεί να υπάρχει ένα παιδί ή εγκυμοσύνη, οι επιλογές δεν είναι οι ίδιες.
Για αυτό επισημαίνουν οι ερευνητές, εξελικτικά οι γυναίκες ανέπτυξαν διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης στρεσσογόνων καταστάσεων τόσο με την άμεση επαφή όσο και με τη βοήθεια της φωνής για να ενισχύουν τους δεσμούς με τα παιδιά τους.
Είναι πιθανό ότι παιδιά που στερούνται στενής γονικής επαφής τα πρώτα χρόνια της ζωής τους να έχουν αργότερα προβλήματα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις εν μέρει διότι δεν μπορούν να παράγουν ωκυτοκίνη στους συνήθεις ερεθισμούς.
Η έρευνα αυτή είναι σημαντική διότι είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες τεκμηρίωσαν ότι η ορμόνη της αγάπης αυξάνεται στο αίμα ακόμη και με μόνο τη φωνή.
Το νέο αυτό στοιχείο θα μπορούσε να εξηγήσει διάφορες παθολογικές καταστάσεις της προσωπικότητας αλλά και να βοηθήσει στη θεραπεία διαπροσωπικών σχέσεων.