Η μητέρα, η μάνα είναι ο θεμέλιος λίθος της οικογένειας. Μας δίνει τη ζωή, μας ανατρέφει, μας προστατεύει, μας μεγαλώνει και είναι πάντα δίπλα μας σε κάθε στιγμή καλή ή κακή της ζωής μας.
Η αξία και προσφορά της μητέρας είναι ανεκτίμητη για όλους μας. Όταν δυστυχώς κάποτε τη χάσουμε, τι δεν θα δίναμε να την έχουμε έστω και για δευτερόλεπτα ξανά μαζί μας.
Ωστόσο, τι κάνουμε όλοι ως οικογένεια, κράτος εργοδότες και κοινωνία για τη στηρίζουμε στον ολοένα πιο δύσκολο ρόλο που καλείται να διαδραματίζει στη διαρκώς πιο πολύπλοκη σύγχρονη ζωή;
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Η μάνα μου, όπως και η δική σας, μας έδωσε ζωή, αγάπη, ανατροφή και στήριξη για πάντα. Νιώθω σήμερα την ανάγκη να μιλήσουμε για τη μητέρα. Κάνουμε όλοι, ως μέλη της οικογένειας και ως πολιτεία ή εργοδότες όλα όσα πρέπει για να στηρίζουμε τη μητέρα;
Στο άρθρο αυτό έγραψα τις σκέψεις μου, που θέλω να μοιραστώ μαζί σας ελπίζοντας ότι όλοι, ο καθένας μας με τις δικές του σκέψεις και ενέργειες θα μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερα στις μητέρες όλου του κόσμου, γιατί έτσι θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.
Η ευτυχία της οικογένειας βασίζεται στη μητέρα. Μια ευτυχισμένη μητέρα είναι η καλύτερη προϋπόθεση για ευτυχία, λειτουργικότητα και δύναμη στην οικογένεια.
Ο ρόλος της μητέρας γίνεται όλο και δυσκολότερος. Η γυναίκα καλείται να εκπληρώνει ταυτόχρονα τον ρόλο της μητέρας, της εργαζόμενης, της νοικοκυράς και της συζύγου. Το βάρος των ευθυνών της γυναίκας είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι του συζύγου της. Οι άντρες δεν βιώνουν στον ίδιο βαθμό την ευθύνη για τα παιδιά, το νοικοκυριό και την καθημερινή φροντίδα της οικογένειας.
Η στήριξη της μητέρας με κάθε τρόπο είναι καθήκον όλων στην οικογένεια. Για την ευτυχία στην οικογένεια είναι απαραίτητο το κάθε μέλος της να κατανοεί τις ιδιαιτερότητες του ρόλου της μητέρας. Κατανοώντας τις προκλήσεις, που αντιμετωπίζει, γίνεται ευκολότερο να της παρέχεται η στήριξη που χρειάζεται.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε μερικές βασικές αρχές για τη στήριξη της μητέρας:
1. Η αγάπη, η εκτίμηση και ο σεβασμός: Η μητέρα που νιώθει τη στήριξη, την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό του συζύγου και των παιδιών της αποκτά απεριόριστες δυνάμεις προσφοράς.
2. Προσοχή στην κούραση και στο στρες: Η κούραση, το στρες, οι επαγγελματικές ανησυχίες, τα προβλήματα ή οι ασθένειες των παιδιών εξουθενώνουν τη μητέρα. Οι αρνητικές επιπτώσεις βλάπτουν την ποιότητα ζωής της, τις σχέσεις με τον σύζυγο, τα παιδιά και άλλα μέλη της οικογένειάς της.
3. Οι άνδρες, τα παιδιά και οι υποχρεώσεις του σπιτιού: Οι άνδρες πρέπει να βοηθούν με κάθε τρόπο τις συζύγους τους. Οι σύζυγοι πρέπει να συμμετέχουν πιο πολύ σε όλες τις δουλειές και υποχρεώσεις του νοικοκυριού και της οικογένειας. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται να κάνουν τα ίδια, όταν είναι σε ηλικία, που μπορούν να βοηθούν. Η ομαδική συμμετοχή στις εργασίες απαλύνει την καταπόνηση της μητέρας. Της προσφέρει έμπρακτα αγάπη, γεγονός που προσθέτει στην ευτυχία της οικογένειας.
5. Οι εργοδότες και η πολιτεία: Δεν είναι μόνο ο σύζυγος και τα παιδιά που χρειάζεται να βοηθούν την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και οι εργοδότες και η πολιτεία. Οι ευκολίες στο χώρο εργασίας πρέπει να περιλαμβάνουν στήριξη για αντιμετώπιση των στρεσσογόνων καταστάσεων και αποφυγή ανάληψης υπερβολικών υποχρεώσεων.
*Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία