Οι πτώσεις από σκάλα μπορεί να συμβούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, στο σπίτι ή στο επαγγελματικό περιβάλλον και είναι δυνατόν να προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς.
Το κοινό κινδυνεύει από σοβαρούς τραυματισμούς που έχουν σχέση με πτώση από σκάλα. Ωστόσο λαμβάνει πολύ λίγη ή καθόλου πληροφόρηση για τους κινδύνους ή για τους τρόπους ορθής και ασφαλούς χρήσης της σκάλας. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν σκάλες, πολύ συχνά δεν είναι ενήμεροι και δεν υπολογίζουν τους σοβαρούς κινδύνους που συνοδεύουν τη χρήση της.
Οι πτώσεις από σκάλα σε χώρους στο σπίτι ή γύρω του και σε επαγγελματικό περιβάλλον, μπορεί να είναι αιτία όχι μόνο σοβαρών τραυματισμών αλλά και θανάτου. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτοί που παρουσιάζουν το ψηλότερο κίνδυνο για τέτοιους τραυματισμούς, είναι άνδρες ηλικίας 35 έως 55 ετών.
Η σοβαρότητα των τραυματισμών έχει σχέση με το ύψος της πτώσης και την ηλικία. Οι συχνότερες μορφές τραυματισμών λόγω πτώσης από σκάλα είναι εξαρθρώσεις, μώλωπες, κατάγματα των άνω και κάτω μελών.
Χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες από τις αρμόδιες για τη δημόσια υγεία αρχές για τη διαφώτιση ανδρών και γυναικών, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στις ηλικίες που εργάζονται, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων που σχετίζονται με πτώση από σκάλα.
Οι επισημάνσεις αυτές περιλαμβάνονται σε μια πρωτότυπη έρευνα που διεξάχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για 16 χρόνια με στόχο την καλύτερη κατανόηση των ατυχημάτων λόγω πτώσης από σκάλα. Στην έρευνα καταγράφηκαν περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια μη θανατηφόρα ατυχήματα με πτώση από σκάλα για τα οποία χρειάστηκε περίθαλψη των παθόντων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της εν λόγω χώρας. Υπολογίστηκε ότι κάθε χρόνο, συνέβηκαν κατά την περίοδο μελέτης, περισσότερα από 136.000 ατυχήματα πτώσης από σκάλα.
Η ανάλυση των νοσοκομειακών στοιχείων, έδειξε ότι κατά τα 16 χρόνια που μελετήθηκαν, υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 50% των ατυχημάτων με πτώση από σκάλα.
Σχεδόν στο 10% των περιπτώσεων, χρειάστηκε εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο ή μεταφορά του σε άλλο νοσοκομείο. Αυτό το ποσοστό εισαγωγής, είναι διπλάσιο του ποσοστού εισαγωγής για ατυχήματα που έχουν σχέση με τραυματισμούς λόγω ατυχημάτων με καταναλωτικά αγαθά.
Μεταξύ των περιπτώσεων στις οποίες υπήρχε καταγραφή του χώρου στον οποίο έγινε το ατύχημα, βρέθηκε ότι το 97% είχε συμβεί σε χώρους που δεν είχαν σχέση με την επαγγελματική δραστηριότητα αλλά σε σπίτια ή φάρμες.
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν έδειξαν επίσης ότι το 77% των τραυματισμών λόγω ατυχημάτων με σκάλα, συνέβηκαν σε άνδρες. Η πιο συχνή μορφή τραυματισμού ήταν τα κατάγματα. Οι πλείστοι τραυματισμοί συνέβαιναν στα κάτω μέλη δηλαδή μηρούς, κνήμες και πόδια.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η σκάλα είναι ένα εργαλείο εξίσου επικίνδυνο όπως το ηλεκτρικό πριόνι. Για αυτό, πρέπει να χρησιμοποιείται με την ίδια προσοχή.
Συνοπτικά, βλέπουμε ότι υπήρξε 50% αύξηση των ετήσιων τραυματισμών λόγω πτώσης από σκάλα, το ποσοστό εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω αυτών των τραυματισμών είναι σχετικά ψηλό και ότι οι πλείστοι αυτοί τραυματισμοί συμβαίνουν σε μη επαγγελματικό περιβάλλον.
Έτσι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης του κοινού για αποφυγή των σοβαρών αυτών ατυχημάτων στο σπίτι και στους χώρους γύρω από αυτό.