Η οξεία βρογχίτιδα είναι συχνή πάθηση, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των βρόγχων των πνευμόνων, βήχα και απουσία πνευμονίας.
Υπολογίζεται, ότι προσβάλλονται από την πάθηση 5% των ενηλίκων κάθε χρόνο με αυξημένη συχνότητα κατά το χειμώνα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας προκαλούνται από μικροοργανισμούς για τους οποίους δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία και δεν επηρεάζονται από την αγωγή με αντιβιοτικά.
Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιστατικών οξείας βρογχίτιδας προκαλούνται από βακτηρίδια για τα οποία οι γιατροί διαθέτουν αντιβιοτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα βακτηρίδια που προκαλούν τον κοκίτη (Bordetella pertussis), το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια (Chlamydophila pneumoniae).
Παρά το γεγονός αυτό, πολύ συχνά για την οξεία βρογχίτιδα χορηγούνται στους ασθενείς αντιβιοτικά. Σύμφωνα με γιατρούς από το πανεπιστήμιο της Βιργινίας, 70% έως 80% των ασθενών με οξεία βρογχίτιδα λαμβάνουν αντιβιοτικά για 5 έως 10 μέρες.
Οι ερευνητές, θεωρούν ότι η εν λόγω αντιβίωση, είναι αχρείαστη. Με βάση μια κριτική ανασκόπηση και ανάλυση της παγκόσμιου βιβλιογραφίας, που έκαναν για τη θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη χρησιμότητα της θεραπείας με αντιβιοτικά στην εν λόγω πάθηση.
Εκτός από το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στις πλείστες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας, είναι παράλληλα αιτία παρενεργειών όπως κοιλιακός πόνος, διάρροια, εξάνθημα που απαιτούν περαιτέρω θεραπεία. Επίσης τα αντιβιοτικά είναι ακριβά και μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών σε διάφορα είδη βακτηριδίων γεγονός που τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά σε άλλες μολύνσεις.
Οι γιατροί μπορούν να βοηθούν τους ασθενείς τους αποφεύγοντας τη χορήγηση αντιβιοτικών για οξεία βρογχίτιδα, προστατεύοντας τους έτσι από παρενέργειες και αχρείαστα έξοδα.
Θα πρέπει επιπρόσθετα να πληροφορούν τους ασθενείς τους, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η αντιβίωση βοηθά στην οξεία βρογχίτιδα. Η αντιβίωση θα πρέπει να επιφυλάσσεται μόνο στις ελάχιστες περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι η οξεία βρογχίτιδα προκλήθηκε από βακτηρίδια όπως αυτά του κοκίτη, το μυκόπλασμα ή τα χλαμύδια.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ποια άλλα φάρμακα χορηγούνται για την πάθηση. Βρήκαν ότι σε σχεδόν 100% των περιπτώσεων, χορηγούνται και αντιβηχικά φάρμακα. Όμως η βιβλιογραφική ανασκόπηση έδειξε ότι πολύ λίγα στοιχεία τεκμηριώνουν κάποια αποτελεσματικότητα τους.