Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη φυματίωση από ακτινογραφίες θώρακος,
Η φυματίωση είναι μια κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών παγκοσμίως. Προκαλεί 1,6 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Είναι 13η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων λόγω μολύνσεων. Η πρώτη θέση καταλαμβάνεται από τον COVID-19.
Σε χώρες ή περιοχές χωρίς επαρκείς υποδομές, οι ακτινογραφίες θώρακα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση ασθενειών.
Αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο όταν δεν υπάρχουν οι δυνατότητες καλών μικροβιολογικών εργαστηρίων. Για παράδειγμα όταν δεν είναι δυνατό να γίνουν λήψεις καλών δειγμάτων πτυέλων και μικροβιολογική ανάλυση.
Η ανίχνευση ασθενειών των πνευμόνων με τη βοήθεια υπολογιστή με χρήση λογισμικού για την ανάλυση ακτινογραφιών, θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά, ιδιαίτερα σε συνθήκες έλλειψης ακτινολόγων.
Σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα γιατροί από τη Δανία ανάλυσαν τα αποτελέσματα διάγνωσης ακτινογραφιών 498 ασθενών από λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και τα σύγκριναn με τις γνωματεύσεις ακτινολόγων στην Αιθιοπία.
Στη διάγνωση της φυματίωσης το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ήταν εξίσου καλό ή καλύτερο από έναν εκπαιδευμένο ακτινολόγο στον εντοπισμό των περιστατικών που επιβεβαιώθηκαν με μεθόδους μοριακής βιολογίας για μόλυνση από to μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης (ο βάκιλος του Koch).
Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ήταν τουλάχιστον τόσο καλό στην ανίχνευση της φυματίωσης όσο ένας εκπαιδευμένος ακτινολόγος. Επιπλέον διαφάνηκε ότι μια απλή φωτογραφία της ακτινογραφίας με το κινητό τηλέφωνο ήταν αρκετή για ανάλυση.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέες σημαντικές λεωφόρους προόδου.
Οι εν λόγω νέες στρατηγικές και τεχνολογίες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύουν στη βελτίωση της ανίχνευσης της φυματίωσης ή και άλλων παθήσεων σε συνθήκες ανεπάρκειας πόρων, υποδομής και εξειδικευμένων γιατρών.
Οι ακτινογραφίες θώρακα θα μπορούσαν να φωτογραφηθούν με κινητό τηλέφωνο. Η εικόνα που αποστέλλεται θα αναλύεται αμέσως εξ αποστάσεως από την τεχνητή νοημοσύνη.
Έτσι θα γίνεται ευκολότερα η σωστή ανάγνωση περισσότερων ακτινογραφιών θώρακος.
Η διάγνωση της φυματίωσης αλλά και άλλων ασθενειών, θα γίνονται γρηγορότερα. Σίγουρα οι ασθενείς σε χώρες με περιορισμένες δυνατότητες θα επωφεληθούν άμεσα.
Είναι επίσης αναμενόμενο, ότι η εξαιρετική πρόοδος που παρατηρείται χάρις στην τεχνητή νοημοσύνη θα έχει θετικές επιδράσεις και στις αναπτυγμένες χώρες όσον αφορά στην ορθή ερμηνεία και διάγνωση διαφόρων απεικονιστικών εξετάσεων όπως οι ακτινογραφίες, η αξονική και μαγνητική τομογραφία.
Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.