Η μικροβιακή κολπίτιδα και η παρουσία παθολογικών βακτηριδίων στον κόλπο μπορεί να είναι αιτίες για αποβολή ή και για πρόωρο τοκετό.
Τόσο η κολπίτιδα όσο και τα παθολογικά κολπικά μικρόβια είναι δυνατόν να υπάρχουν, αλλά η έγκυος γυναίκα να μην το γνωρίζει. Η μικροβιακή κολπίτιδα μπορεί να είναι ήπια και ασυμπτωματική και η παρουσία των παθολογικών βακτηριδίων να μην προκαλεί ενοχλήσεις.
Παρά την απουσία συμπτωμάτων, φαίνεται ότι οι παθολογικοί μικροοργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν το έμβρυο προκαλώντας αποβολή ή πρόωρο τοκετό.
Η αντιμετώπιση των δύο αυτών καταστάσεων με αντιβίωση μειώνει τον κίνδυνο για αποβολή και πρόωρο τοκετό.
Τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα προκύπτουν από μια μεγάλη έρευνα που έγινε σε 6.120 έγκυες γυναίκες στο Λονδίνο. Οι γυναίκες εξετάστηκαν κατά την πρώτη τους επίσκεψη στο γιατρό για την εγκυμοσύνη. Από αυτές οι 485 βρέθηκαν, είτε να έχουν μια ήπια ασυμπτωματική κολπίτιδα είτε να έχουν παθολογικά βακτηρίδια στον κόλπο τους χωρίς όμως να παρουσιάζουν ενοχλήσεις.
Στη συνέχεια οι γυναίκες αυτές κατανεμήθηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Στην μία ομάδα δινόταν αντιβίωση και συγκεκριμένα η clindamycin, ενώ στην άλλη ομάδα δινόταν ένα εικονικό φάρμακο. Η θεραπεία δινόταν καθημερινά, πρωί και βράδυ, από το στόμα, για 5 μέρες. Η χρονική στιγμή της έναρξης της θεραπείας ήταν η 17η εβδομάδα εγκυμοσύνης.
Στη συνέχεια καταγράφηκαν οι περιπτώσεις αποβολής μεταξύ 13ης και 24ης εβδομάδας εβδομάδας εγκυμοσύνης. Επίσης καταγράφηκαν οι πρόωροι τοκετοί οι οποίοι συνέβαιναν μεταξύ της 24ης και 37ης εβδομάδας.
Τα αποτελέσματα τους έδειξαν μια σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων των εγκύων γυναικών, που ενώ αρχικά είχαν το ίδιο πρόβλημα στη συνέχεια έτυχαν διαφορετικής αντιμετώπισης.
Η θεραπεία με αντιβίωση από το στόμα, μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής και πρόωρου τοκετού.
Στον αναπτυγμένο κόσμο, οι πρόωροι τοκετοί είναι η κυριότερη αιτία θανάτων και προβλημάτων που οδηγούν σε σοβαρά προβλήματα και αναπηρίες σε παιδιά. Οι νευρολογικές και αναπτυξιακές παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται λόγω πρόωρου τοκετού, αποτελούν ένα πολύ σοβαρό ιατρικό, οικογενειακό και κοινωνικό πρόβλημα.
Η βακτηριδιακή κολπίτιδα μπορεί να συνοδεύεται και από ενδομητρίτιδα που είναι μόλυνση της μήτρας. Η μόλυνση της μήτρας είναι δυνατόν να μην προκαλεί έντονα συμπτώματα αλλά δημιουργεί ένα άσχημο περιβάλλον για την ανάπτυξη του εμβρύου. Το γεγονός αυτό μπορεί να είναι η αιτία των αποβολών που παρατηρούνται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με ήπια κολπίτιδα ή με παθολογικά κολπικά βακτηρίδια.
Συμπερασματικά εμείς θα τονίσουμε ότι η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες, από την αρχή της κύησης, θα πρέπει να ελέγχονται για το κατά πόσο έχουν ή δεν έχουν ασυμπτωματική κολπίτιδα ή παθολογικά κολπικά μικρόβια.
Ακόμη καλύτερα θα ήταν εάν οι γυναίκες που προτίθενται να μείνουν έγκυες να ελέγχονται προτού ακόμη συλλάβουν.
Η επιτυχής πρόληψη αποβολών και πρόωρων τοκετών με αντιβίωση στις περιπτώσεις κολπίτιδας και εποικισμού με παθολογικά μικρόβια, θα πρέπει να εξετασθεί και σε άλλες χώρες όπου επικρατούν άλλες συνθήκες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα της πρωτοποριακής αυτής έρευνας.