Οι φυτικές ίνες, τα αντισπασμωδικά φάρμακα και το λάδι δυόσμου είναι αποτελεσματικές θεραπείες για τη σπαστική κολίτιδα (σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου).
Πρόκειται για θεραπείες της σπαστικής κολίτιδας που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο η σημασία των θεραπειών αυτών είχε υποβαθμιστεί λόγω του ότι εμφανίστηκαν νεότερα αλλά και ακριβότερα φάρμακα για τη θεραπεία της πολύ συχνής αυτής πάθησης. Πολλά από τα νεότερα φάρμακα αποσύρθηκαν εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους.
Για τους λόγους αυτούς, γιατροί από διάφορα κέντρα στα πλαίσια μιας πολυεθνικής συστηματικής ανασκόπησης των βιβλιογραφιών ερευνητικών δεδομένων εξέτασαν δεδομένα που υπάρχουν για τη θεραπεία της σπαστικής κολίτιδας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 38 τυχαιοποιημένες θεραπευτικές δοκιμές οι οποίες συγκρίναν την αποτελεσματικότητα των αντισπασμωδικών, του λαδιού από δυόσμο, των φυτικών ινών, της μη χορήγησης θεραπείας και της χορήγησης εικονικού φαρμάκου (πλασέμπο). Στις δοκιμές αυτές είχαν λάβει μέρος πέραν των 2.500 ενήλικων ασθενών που έπασχαν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Συνοπτικά τα αποτελέσματα της μεγάλης αυτής μετα-ανάλυσης έδειξαν:
- Οι διαλυτές φυτικές ίνες, τα αντισπασμωδικά φάρμακα και το λάδι δυόσμου βρέθηκαν να είναι και τα τρία αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας
- Καμία από τις εν λόγω θεραπείες προκαλούσε κάποια σοβαρή παρενέργεια
- Το λάδι δυόσμου βρέθηκε να είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία από τις τρεις που δοκιμάσθηκαν
- Από τα αντισπασμωδικά φάρμακα, η υοσκίνη ήταν το πλέον αποτελεσματικό φάρμακο. Η υοσκίνη που παράγεται από φελλό δέντρων, συστήνεται από τους ερευνητές ως το πρώτο αντισπασμωδικό φάρμακο που πρέπει να χορηγείται στους ασθενείς με σπαστική κολίτιδα στην πρωτοβάθμια φροντίδα
- Οι διαλυτές φυτικές ίνες βρέθηκαν να είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της σπαστικής κολίτιδας ενώ το ίδιο δεν βρέθηκε για τις αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως αυτές που υπάρχουν στο πίτουρο
Με βάση τα ευρήματα τους οι ερευνητές δηλώνουν ότι χρειάζεται αναθεώρηση των συστάσεων για τις θεραπείες πρώτης γραμμής για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι στην ολική αντιμετώπιση του ασθενούς που πάσχει από σπαστική κολίτιδα δεν πρέπει να παραμερίζεται η σημασία των διαφόρων άλλων ψυχολογικών, σωματικών και κοινωνικών παραγόντων που υπεισέρχονται στη γένεση και εξέλιξη της νόσου.
Η σπαστική κολίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στην κοιλιά και ανωμαλίες στις κενώσεις του ασθενούς. Υπολογίζεται ότι επηρεάζονται από την πάθηση από 5% έως 20% του πληθυσμού.
Η ακριβής αιτία που προκαλεί τη νόσο δεν είναι γνωστή και για αυτό είναι δύσκολη η θεραπευτική αγωγή της. Επειδή δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα για την πάθηση συστήνονται διάφορες συμπληρωματικές ή και εναλλακτικές θεραπείες όπως συμπληρώματα φυτικών ινών, προβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, υπνοθεραπεία και καθαρτικά.
Η έρευνα που σας παρουσιάζουμε είναι σημαντική διότι επαναφέρει στο προσκήνιο απλές, φυσικές, φτηνές, ασφαλείς και χωρίς σοβαρές παρενέργειες θεραπείες οι οποίες είχαν παραμεριστεί ενώ αποδεικνύεται ότι είναι αποτελεσματικές στην σπαστική κολίτιδα που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.
Πρόκειται για καλά νέα για τους ασθενείς. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να τα γνωρίζουν τόσο οι ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου όσο και οι γιατροί τους.