Εάν είστε παντρεμένοι, γνωρίζετε ήδη ότι ο ή η σύζυγος σας, έχει τεράστια επίδραση γενικά στη ζωή σας. Εκείνο που ίσως να μην αντιλαμβάνεστε είναι ότι εκείνος ή εκείνη, μπορεί επίσης να έχει μια πολύ ισχυρή επίδραση στην υγεία σας.
Το γεγονός ότι κάποιος είναι παντρεμένος, είναι αρκετό για να προσθέτει χρόνια στη ζωή του. Η γαμήλια ζωή, είναι ακόμη σε θέση να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από όλων των ειδών ασθένειες όπως καρκίνο, καρδιοπάθεια και γρίπη.
Οι σύζυγοι που νοιάζονται ο ένας για τον άλλο, αλληλοϋποστηρίζονται. Ενθαρρύνει ο ένας τον άλλο να τρώει υγιεινά, να ασκείται σωματικά, να κάνει διακοπές και γενικά να επιλέγει ένα υγιεινό τρόπο ζωής.
Οι στενές σχέσεις, συντροφιάς και αλληλοβοήθειας μεταξύ των συζύγων, ενεργούν επίσης ως προστασία εναντίον του στρες και των αναπόφευκτων σωματικών και συναισθηματικών του επιπτώσεων.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι η δυστυχισμένη γαμήλια ζωή που μπορεί να φθείρει την ψυχική και σωματική κατάσταση των συζύγων. Οι έντονοι καβγάδες, αλλά και οι μακροχρόνιες υποβόσκουσες διαμάχες, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η άνιση κατανομή του φόρτου εργασίας και η βασική ασυμβατότητα, που δυνατόν να υπάρχει μεταξύ των δύο, αποτελούν αιτίες γένεσης νοσηρών επιπέδων στρες.
Οι έρευνες έχουν μέχρι σήμερα δείξει ότι το στρες στη συζυγική ζωή που προκύπτει εξαιτίας της δυστυχισμένης συζυγικής ζωής, έχει τον ίδιο βαθμό κινδύνου για την υγεία όπως οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για παράδειγμα, η απουσία σωματικής άσκησης και το κάπνισμα.
Οι άνδρες επωφελούνται περισσότερο
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι οι άνδρες φαίνονται να είναι πιο απρόθυμοι να εισέλθουν στα δεσμά του γάμου, εντούτοις είναι αυτοί που κερδίζουν τα περισσότερα από τη γαμήλια ζωή όσον αφορά στην υγεία.
Η συζυγική ζωή μπορεί να αυξάνει τη διάρκεια ζωής τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Όμως οι ευεργετικές επιδράσεις είναι πέντε φορές ισχυρότερες στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.
Ταυτόχρονα, οι γυναίκες είναι αυτές που έχουν να χάσουν τα περισσότερα στις περιπτώσεις που η γαμήλια ζωή είναι δυστυχισμένη. Σε νεαρά ζευγάρια η επίδραση στην υγεία του στρες της γαμήλιας ζωής, είναι του ιδίου βαθμού στους άνδρες και γυναίκες. Όμως μετά την ηλικία των 40 ετών, οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από τους άνδρες εξαιτίας του συζυγικού στρες.
Οι λόγοι της διαφοράς των αρνητικών επιδράσεων του στρες της γαμήλιας ζωής σε άνδρες και γυναίκες δεν έχουν γίνει καλά κατανοητοί. Όμως τα αποτελέσματα του, είναι δυστυχώς ξεκάθαρα. Οι γυναίκες πράγματι πληρώνουν μεγαλύτερο κόστος.
Σε έρευνα που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα πανεπιστήμια του Σαν Ντιέγκο και του Πίτσμπουργκ, παρακολουθήθηκε η συζυγική ζωή σχεδόν 500 γυναικών για 13 χρόνια. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες να αξιολογήσουν την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής, της επικοινωνίας στο ζευγάρι και την ποσότητα χρόνου που περνούσαν με το σύζυγο τους.
Επίσης οι γυναίκες ρωτήθηκαν για θέματα συμβατότητας με το σύζυγο τους, όσον αφορά στον τρόπο ζωής, ιδιοσυγκρασία και ενδιαφέροντα. Για σκοπούς μελέτης, τα ζευγάρια που είχαν χαμηλή βαθμολογία στην εν λόγω αξιολόγηση, θεωρήθηκαν να έχουν συζυγική ζωή ως μη ικανοποιητική ενώ στην αντίθετη περίπτωση θεωρήθηκε ικανοποιητική.
Στα ζευγάρια, που η γαμήλια ζωή θεωρήθηκε ως μη ικανοποιητική, οι γυναίκες είχαν ιδιαίτερα ψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ικανοποιητική συζυγική ζωή, παρουσίαζαν ψηλότερη πίεση, ψηλότερη χοληστερόλη και ψηλότερο δείκτη μάζας σώματος του οποίου η αύξηση πέραν του 25 υποδηλώνει υπερβολικό βάρος σώματος και πέραν του 30, παχυσαρκία.
Οι γυναίκες αυτές, υπέφεραν επίσης από ψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και θυμού. Ο κάθε ένας από τους παράγοντες αυτούς, σωματικής και ψυχικής καταπόνησης, προάγεται από το στρες και αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση.
Οι κίνδυνοι του συζυγικού στρες δεν είναι απλά υποθετικοί
Σε έρευνα σε 300 γυναίκες με καρδιοπάθεια, βρέθηκε ότι το στρες λόγω γαμήλιας ζωής, από μόνο του, ως ξεχωριστός παράγοντας κινδύνου, τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, για υποβολή της γυναίκας σε καρδιοχειρουργική επέμβαση και θανάτου στα πέντε χρόνια που ακολουθούν.
Εξίσου σημαντικό είναι το συμπέρασμα μια άλλης ανάλογης εργασίας σε 189 άνδρες και γυναίκες με καρδιακή ανεπάρκεια που έδειξε ότι η επιβίωση εξαρτάται τόσο από την ποιότητα της γαμήλιας ζωής όσο και από τη σοβαρότητα της νόσου.
Το συζυγικό στρες μειώνει την άμυνα στις μολύνσεις
Το ανοσολογικό σύστημα, δηλαδή το σύστημα άμυνας του οργανισμού μας, υποφέρει σε περιόδους στρες. Το στρες της γαμήλιας ζωής δεν αποτελεί εξαίρεση.
Έρευνες έδειξαν ότι σε ζευγάρια που φιλονικούν, οι λειτουργικές ικανότητες των κυττάρων που καταπολεμούν τους μικροβιακούς παράγοντες που προκαλούν μολύνσεις, μειώνονται.
Οι γυναίκες και σε χαμηλότερο βαθμό οι άνδρες, με δυστυχισμένη συζυγική ζωή, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες. Στις περιπτώσεις που παρουσιάζουν ένα τραύμα ή μια πληγή, είτε λόγω ατυχήματος είτε λόγω χειρουργικής επέμβασης, χρειάζονται ασυνήθιστα μεγαλύτερο χρόνο για την επούλωση.
Πριν προχωρήσουν με τα δεσμά του γάμου, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, πρέπει να συνειδητοποιούν πολύ καλά, όλα όσα αυτό συνεπάγεται, βραχυπρόθεσμα και μακροχρόνια.
Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, μια αποτυχημένη συζυγική ζωή μπορεί να είναι χειρότερη παρά η ζωή χωρίς γάμο. Το στρες που προκύπτει από μια δυστυχισμένη σχέση με το σύζυγο της, μηδενίζει όλα τα ωφελήματα που προσφέρει για την υγεία η γαμήλια ζωή.
Ας μην ξεχνούμε όμως ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, μπορούν να βελτιώνουν την υγεία τους, κάνοντας μια έξυπνη και καλή επιλογή του ταιριού τους, εργαζόμενοι συνεχώς με ειλικρίνεια να επιλύουν τα αναπόφευκτα προβλήματα που προκύπτουν σε οποιαδήποτε σχέση και να αποφεύγουν τις μεγάλες και έντονες συγκρουσιακές καταστάσεις.