Άτομα με ανυπόμονο χαρακτήρα ή που εύκολα νιώθουν ότι όλα είναι επείγοντα και πιέζονται από το χρόνο, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ψηλή πίεση.
Η ψηλή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες διαταραχές στην υγεία.
Σύμφωνα με πρωτοποριακή έρευνα, που έγινε για 13 χρόνια σε 3.142 νεαρούς ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 30 ετών, ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ψηλής πίεσης.
Συγκεκριμένα άτομα με προσωπικότητα τύπου Α, όπως αποκαλείται από τους ειδικούς, παρουσιάζουν συχνότερα παθήσεις της καρδίας και ψηλή πίεση.
Τα άτομα με προσωπικότητα τύπου Α, έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Έχουν έντονη ανυπομονησία
- Νιώθουν, μπροστά σε διάφορες καταστάσεις, ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και έχουν συχνά το αίσθημα του επείγοντος
- Παρουσιάζουν εχθρικότητα και επιθετικότητα
- Είναι πολύ ανταγωνιστικά άτομα
- Είναι άτομα που νιώθουν πολλή ένταση.
Στην έρευνα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν μια σειρά από ερωτήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και ορισμένες που αφορούσαν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους, όπως οι ακόλουθες:
- Θυμώνετε συχνά όταν πρέπει να περιμένετε κάπου;
- Τρωτε γρήγορα;
- Νιώθετε συχνά πιεσμένοι κατά το τέλος μιας συνηθισμένης εργάσιμης μέρας;
- Γενικά, νιώθετε πιεσμένοι από έλλειψη χρόνου;
Τα αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε, ότι αυτοί που απάντησαν θετικά στα πιο πάνω ερωτήματα είχαν 2 με 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες, να παρουσιάσουν ψηλή πίεση σε σύγκριση με άτομα που είχαν ήρεμο χαρακτήρα.
Επιπρόσθετα τα άτομα με αυτά τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, παρουσιάζουν τη ψηλή πίεση σε μια νεαρή ηλικία, γεγονός που την καθιστά μακροχρόνια περισσότερο απειλητική για την υγεία τους.
Επισημαίνεται, ότι είναι η πρώτη φορά, που μια έρευνα δείχνει ότι ο τύπος της προσωπικότητας επηρεάζει τις πιθανότητες για ψηλή πίεση.
Είναι βέβαια σίγουρο ότι υπάρχουν άλλοι, πολύ σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την πίεση σε ένα άτομο. Τέτοιοι παράγοντες είναι η διατροφή, το κάπνισμα, η σωματική εξάσκηση, η καθιστική ζωή και άλλοι παράγοντες.
Επειδή είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα δείχνει σχέση μεταξύ του τύπου της προσωπικότητας (τύπου Α στην συγκεκριμένη περίπτωση) και ψηλής πίεσης, είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες έρευνες από άλλες ομάδες που να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα.
Δεν αποκλείεται ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, μπορεί να οδηγούν σε ορισμένες συμπεριφορές όπως υπερφαγία, κάπνισμα και άλλους τρόπους ζωής που με τη σειρά τους να είναι οι αιτίες της ψηλής πίεσης.
Το γεγονός ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μπορούν να οδηγήσουν σε ψηλή πίεση, ανοίγει νέους δρόμους στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ψηλής πίεσης, η οποία από πολλούς έχει ονομασθεί ο σιωπηλός δολοφόνος.
Η τροποποίηση της συμπεριφοράς, δεδομένου ότι κάποιος έχει καταλάβει ποια από τα δικά του χαρακτηριστικά μπορεί να είναι νοσηρά για τη σωματική του υγεία, είναι δυνατόν να βοηθήσουν στην πρόληψη και θεραπεία της ψηλής πίεσης.
Σίγουρα αυτό δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς με ψηλή πίεση θα πρέπει να αγνοήσουν τις θεραπείες τους με φάρμακα, μείωση του άλατος στη διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος, καταπολέμηση της παχυσαρκίας και διατήρηση μια τακτικής σωματικής εξάσκησης.
Εκτός από τα πιο πάνω βασικά μέτρα, είναι πιθανόν, ότι εάν κάποιος, καταφέρει να είναι περισσότερο ήρεμος, να μη νιώθει πιεσμένος από το χρόνο, να μην είναι ανυπόμονος, να είναι λιγότερο ανταγωνιστικός και να είναι πιο ήπιος με το περιβάλλον του, τότε θα βοηθήσει τον οργανισμό του να αντεπεξέλθει στο σοβαρό πρόβλημα της ψηλής πίεσης.