Οι αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε λήθαργο τη σεξουαλική σας ζωή είναι πολλές. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι παροδικό.
Είναι σημαντικό να καταλάβετε το γιατί συμβαίνει μια τέτοια κατάσταση. Μπορείτε έτσι να κάνετε μερικά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε το πρόβλημα.
Η κούραση είναι από τους συχνότερους λόγους μείωσης της σεξουαλικής επιθυμίας σε γυναίκες και σε άνδρες. Η κόπωση που επέρχεται λόγω των πολλαπλών επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, του άγχους και του ξέφρενου ρυθμού που χαρακτηρίζουν την καθημερινή μας ζωή, επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση για σεξ.
Στις γυναίκες οι ορμονικές αλλαγές που επέρχονται λόγω της εμμηνόπαυσης, μπορούν να προκαλέσουν πολλές διαταραχές της σεξουαλικής τους ζωής. Η κούραση είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα που συνοδεύουν τη χρονική περίοδο της περιεμμηνόπαυσης.
Στην περιεμμηνόπαυση οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν συμπτώματα όπως οι εξάψεις, ξηρότητα του κόλπου, αϋπνίες, ευαισθησία στους μαστούς, νυκτερινούς ιδρώτες.
Η περιεμμηνόπαυση είναι η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες εκτός από τα πιο πάνω συμπτώματα μπορούν να έχουν διαταραχές της περιόδου τους με ακανόνιστους κύκλους ή ακόμη μπορούν να έχουν μια κανονική περίοδο.
Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 χρόνια και η έναρξη της μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε ηλικία μεταξύ 35 και 55 ετών.
Στη φάση αυτή της ζωής της γυναίκας, η παραγωγή οιστρογόνων σταδιακά μειώνεται. Η απουσία οιστρογόνων στον οργανισμό της γυναίκας προκαλεί πολύ σημαντικές φυσιολογικές αλλαγές.
Η κολπική ξηρότητα λόγω μείωσης των οιστρογόνων, προκαλεί ατροφία του κόλπου με λέπτυνση και απώλεια της ελαστικότητας του. Η σεξουαλική επαφή μπορεί να γίνει επώδυνη και δυσάρεστη.
Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά προβλήματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση στις γυναίκες όπως η κατάθλιψη, οι απότομες αλλαγές της ψυχολογικής διάθεσης, οι πονοκέφαλοι, οι αδυναμίες συγκέντρωσης και η κούραση συμβάλλουν στην απώλεια της επιθυμίας για σεξ.
Η αντιμετώπιση των διαταραχών στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας λόγω της περιεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Αρχικά οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν τη φυσιολογία και τις ορμονικές αλλαγές του οργανισμού τους λόγω ηλικίας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο φόβος που βιώνουν για το τι συμβαίνει.
Η θεραπεία της ορμονικής υποκατάστασης πρέπει να συζητείται με το θεράποντα γιατρό. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, θα αποφασιστεί η πιο κατάλληλη ορμονική ή μη ορμονική θεραπεία.
Επίσης ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν. Η σωματική άσκηση αυξάνει στον οργανισμό τις ορμόνες που βελτιώνουν την ψυχική κατάσταση. Επίσης η μείωση λήψης καφεΐνης, η υγιεινή διατροφή, βελτιώνουν τα προβλήματα της γυναίκας που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες που προκαλούν συνεχή κούραση, όπως για παράδειγμα η μείωση ή απουσία των θυρεοειδών ορμονών. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να ζητείται η συμβουλή του γιατρού εάν υπάρχει ανεξήγητη και παρατεταμένη κούραση.
Για την ξηρότητα του κόλπου, η ορμονική θεραπεία, οι λιπαντικές κρέμες, μπορούν να βοηθήσουν εναντίον του πόνου κατά τη συνουσία και να μειώσουν τους λόγους που συμβάλλουν στην αναστολή της επιθυμίας για σεξ.
Ένας άλλος σημαντικός λόγος που συμβάλλει στην αρνητική ψυχολογική κατάσταση που μειώνει το ενδιαφέρον για σεξ, είναι η αλλαγή της σωματικής εικόνας που επέρχεται λόγω αύξησης της ηλικίας.
Στις γυναίκες, το αίσθημα ότι το σώμα τους έχει κακή εμφάνιση λόγω ηλικίας, είναι συχνότερο και πιο έντονο παρά στους άνδρες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα τους λόγω ηλικίας και είναι συνήθως περισσότερο υπέρβαροι.
Στους άνδρες η αλλαγή της σωματικής εικόνας συνοδεύεται όχι μόνο από την πρόσληψη περιττών κιλών αλλά και από την απώλεια των μαλλιών τους. Το άσχημο αίσθημα που μπορούν να έχουν οι άντρες για την σωματική τους εικόνα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του ενδιαφέροντος τους για σεξ.
Εδώ εκτός από τις βασικές αρχές της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής, είναι απαραίτητο άνδρες και γυναίκες να δεχθούν ψυχολογικά τις αλλαγές του σώματος τους. Πρέπει να αποδεχθούν τον εαυτό τους όπως εξελίσσεται διότι αυτό είναι μέρος της φυσιολογικής ωρίμανσης.
Μερικοί άνδρες ή γυναίκες δυσκολεύονται να αποδεχθούν αυτή την πραγματικότητα. Κάποτε η βοήθεια του γιατρού ή του ψυχολόγου, είναι αναγκαίες για να ξεπεραστεί το εν λόγω εμπόδιο.
Οι δυνατότητες της στύσης στους άνδρες, μειώνονται λόγω ηλικίας. Προβλήματα στο αγγειακό σύστημα που σχετίζονται με τη ροή αίματος στο πέος και τους μηχανισμούς της στύσης, επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα και διάρκεια της στύσης.
Μαζί με τα καθαρά οργανικά προβλήματα μπορούν να υπάρχουν στους άνδρες και ψυχολογικές αιτίες όπως ανησυχίες, μελαγχολία και κατάθλιψη που συμβάλλουν στην απώλεια της σεξουαλικής ορμής τους.
Πολλοί πιστεύουν ότι το σημαντικότερο σεξουαλικό όργανο είναι ο εγκέφαλος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ψυχολογικές επιβαρύνσεις επιδρούν αρνητικά στη διάθεση για σεξ.
Τα οργανικά και ψυχολογικά προβλήματα επιδεινώνουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα. Η λήψη φαρμάκων σε άνδρες και γυναίκες, πιθανόν να δημιουργεί παρενέργειες στη σεξουαλική τους δραστηριότητα.
Η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, σχετίζεται με την απώλεια της σεξουαλικής ορμής των ανδρών. Ορισμένοι ειδικοί συστήνουν και στους άνδρες θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Όμως δεν συμφωνούν όλοι για την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας θεραπείας.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι πολλοί λόγοι μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια της επιθυμίας για σεξ.
Το σημαντικότερο είναι η αναγνώριση και κατανόηση των καταστάσεων που οδηγούν στην απώλεια αυτή.
Η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.