Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλεί περισσότερους θανάτους κατά το καλοκαίρι. Όμως το γεγονός αυτό δεν θα αντισταθμίζεται από το ότι θα έχουμε λιγότερους θανάτους το χειμώνα που θα είναι ηπιότεροι.
Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη αναμένεται να αυξήσει το μέσο όρο της θερμοκρασίας της γης από 1,7 έως 4,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το έτος 2100. Αναμένεται ότι θα υπάρχουν περισσότερες μέρες κατά τα καλοκαίρια με καύσωνα, ενώ θα είναι λιγότερες αυτές με παγετό κατά το χειμώνα.
Είναι γνωστό ότι οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν σημαντικά τους αριθμούς θανάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το καλοκαίρι του 2003, το κύμα καύσωνος που έπληξε την Ευρώπη, προκάλεσε 35.000 θανάτους.
Οι επιστήμονες προσπαθούν, αλλά ακόμη δεν κατάφεραν να προβλέψουν πόσο θα επηρεαστεί ο αριθμός των θανάτων παγκόσμια, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που αναμένεται.
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, αυξάνονται οι θάνατοι εξαιτίας όλων των αιτιών θανάτου. Όταν κάνει πολύ κρύο, αυξάνονται οι θάνατοι λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου και καρδιακής ανακοπής. Έγιναν προβλέψεις, ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη θα αυξήσει τους θανάτους κατά τα καλοκαίρια αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί από λιγότερους θανάτους λόγω ηπιότερων χειμώνων.
Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ εξέτασαν τη σχέση μεταξύ θανάτων που καταγράφονταν κάθε μέρα και καιρικών συνθηκών σε 50 πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανάλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 6.5 εκατομμύρια θανάτων για την περίοδο 1989 έως 2000.
Οι πληροφορίες που προέκυψαν, συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Κατά περιόδους δύο ημερών, όπου επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες, οι θάνατοι αυξανόταν κατά 1,59%κυρίως λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου και καρδιακής προσβολής
- Όταν υπήρχε καύσωνας, οι θάνατοι αυξάνονταν κατά 5,75%
- Οι επιδράσεις των πολύ ψυχρών θερμοκρασιών, ήσαν παρόμοιες μεταξύ των διαφόρων πόλεων, δείχνοντας έτσι ότι η κεντρική θέρμανση πιθανόν να απέτρεπε πολλούς θανάτους
- Αντίθετα, οι επιδράσεις των πολύ θερμών καιρικών συνθηκών, παρουσίαζαν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ των πόλεων.
Το πρόβλημα ακόμη και όταν επρόκειτο για σχετικά ήπια καλοκαίρια ήταν σοβαρότερο στις πόλεις με μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού και λιγότερες εγκαταστάσεις κλιματισμού.
Το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις κλιματισμού για απάμβλυνση των κινδύνων των ψηλών θερμοκρασιών και μείωση των αυξημένων θανάτων που προκύπτουν, είναι ότι αυξάνοντας τον αριθμό τους, αυξάνεται ταυτόχρονα η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Πράγματι, η αυξημένη χρήση εγκαταστάσεων κλιματισμού για μείωση της θερμοκρασίας, απαιτεί περισσότερο ηλεκτρισμό γεγονός, που οδηγεί στην αυξημένη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος, που με τη σειρά του αυξάνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η λογική και μετρημένη χρήση των εγκαταστάσεων κλιματισμού, χωρίς υπερβολές και κατάχρηση, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά για την προστασία των πληθυσμών από τις ψηλές θερμοκρασίες.
Οι κλιματικές αλλαγές και η υπερθέρμανση του πλανήτη, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ατομικά στον κάθε άνθρωπο και στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας.
Είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι ακριβείς σχέσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των επιδράσεων τους στο περιβάλλον.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερθέρμανσης της γης, απαιτείται η αυστηρή υιοθέτηση από όλους των προτύπων που τέθηκαν για προστασία από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του ατμοσφαιρικού αέρα.