Print

Ο καφές, η μνήμη, ο καρκίνος, ο διαβήτης, η ψηλή πίεση και ο αθλητισμός

Pin It
Ο καφές είναι μια σημαντικότατη διατροφική πηγή ευεργετικών για την υγεία αντιοξειδωτικών ουσιών.

Σας αρέσει ο καφές; Είναι πολύ πιθανόν ότι η απάντηση σας θα είναι θετική.

Διερωτηθήκατε ποτέ σας, κατά πόσο ο καφές έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία σας; Και σε αυτή την ερώτηση πιστεύουμε ότι η απάντησή σας θα είναι θετική διότι οι μύθοι και οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί που διαδίδονται σχετικά με τον καφέ είναι πολλοί. 

Ποια είναι η πραγματικότητα για το πώς ο καφές επηρεάζει τη σωματική και την ψυχική μας υγεία; Εδώ η απάντηση είναι δυσκολότερη διότι οι αποδείξεις που προσφέρει η επιστημονική και η ιατρική έρευνα δεν απαντούν σε όλα τα ερωτήματα.

Ωστόσο στα τελευταία χρόνια, οι γνώσεις μας για τον καφέ έχουν αυξηθεί πολύ, χάρις στην εντατικοποίηση των ερευνών για το ζήτημα. Τα νέα είναι ευχάριστα για του λάτρεις τους καφέ, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι το αρχαίο ρητό "παν μέτρον άριστον" ισχύει απόλυτα.

Τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε σήμερα τεκμηριώνουν ότι η με μέτρο κατανάλωση του καφέ, για παράδειγμα 3-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μπορεί να προσφέρει πολλά στην υγεία μας.

Οι ευεργετικές δράσεις του καφέ για τον εγκέφαλο, τη μνήμη, τη διαύγεια, την καρδία, την πρόληψη του διαβήτη και την καταπολέμηση του καρκίνου διερευνώνται συνεχώς, με μεγάλο ενδιαφέρον.    

Ας δούμε μερικά στοιχεία που είναι χρήσιμο να θυμόμαστε για τον καφέ:

1. Ο καφές είναι μια σημαντικότατη διατροφική πηγή ευεργετικών για την υγεία αντιοξειδωτικών ουσιών. Επίσης ενισχύει τον εγκέφαλο, τη μνήμη, τη διαύγεια, τη σωματική και την πνευματική απόδοση.

2. Η μέτρια κατανάλωση καφέ, 4-5 φλιτζάνια ημερησίως, σχετίζεται με πολλά καλά για την υγεία, όπως προστασία από καρκίνους ήπατος, παχέος εντέρου, μαστού, νεφρών και πνεύμονα.

3. Εκτός από την αντικαρκινική δράση του καφέ, οι έρευνες ανέδειξαν και άλλες ωφέλιμες επιδράσεις του, όπως προφύλαξη από διαβήτη τύπου 2, νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

4. Για το χειμώνα να ξέρετε ότι υπάρχουν 3 ζεστά ροφήματα, που βοηθούν τον οργανισμό κατά των μολύνσεων και άλλων νόσων, ο καφές, το κακάο και τσάι χαμομήλι.

5. Ένα φλιτζάνι καφέ βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και αυξάνει τη δράση κατά του πόνου που προσφέρει το αναλγητικό φάρμακο ιβουπροφαίνη, όταν αυτό λαμβάνεται ταυτόχρονα με τον καφέ.

6. Ο καφές πριν από τη σωματική άσκηση αυξάνει την αντοχή και ζωτικότητα και σχετίζεται με μείωση των μυϊκών πόνων. Η καφεΐνη επιτρέπει έτσι καλύτερη προπόνηση και απόδοση.

7. Οι έρευνες δεν έδειξαν συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης καφέ και υψηλής πίεσης. Αντίθετα, ίσως ο καφές να μειώνει την πίεση.

8. Ο καφές και το τσάι περιέχουν ουσίες που βοηθούν κατά του διαβήτη. Άτομα που πίνουν τακτικά περισσότερο καφέ ή τσάι κινδυνεύουν λιγότερο από διαβήτη.

9. Πίνετε καφέ με μέτρο μαζί με άφθονο νερό. Οι έγκυες γυναίκες να μην πίνουν περισσότερο από 3 φλιτζάνια καφέ.

 

S8-SampleBelowArticle