Τα έντονα αισθήματα αγάπης προσφέρουν εκπληκτικά αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο.
Η αγάπη μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο που δυνατόν να είναι παρόμοια με αυτήν που προσφέρουν ισχυρά αναλγητικά φάρμακα όπως τα οποιοειδή.
Η αγάπη με πάθος που δέχεται ένας ασθενής για παράδειγμα από το ταίρι του, ενεργοποιεί στον εγκέφαλο τους μηχανισμούς που επηρεάζουν τον πόνο που βιώνει.
Οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται από την αγάπη με πάθος είναι οι ίδιες στις οποίες επιδρούν τα φάρμακα που χορηγούνται για την καταπολέμηση του πόνου. Πρόκειται για δομές από νευρώνες που εντοπίζονται βαθιά στον εγκέφαλο.
Οι εν λόγω εγκεφαλικές δομές χαρακτηρίζονται από τη χρήση της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη είναι νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει την ψυχική διάθεση, το σύστημα κινήτρων, ικανοποίησης και αμοιβής.
Τα σημαντικά αυτά νέα στοιχεία προέκυψαν από εργασίες ομάδων Αμερικανών ερευνητών οι οποίοι εξετάζουν για πολλά χρόνια τους μηχανισμούς του πόνου και της αγάπης στον εγκέφαλο. Η συνεργασία διαφόρων ερευνητικών ομάδων ανέδειξε ότι υπάρχουν σημαντικά κοινά σημεία στους εγκεφαλικούς μηχανισμούς της αγάπης και του πόνου.
Για να μελετήσουν καλύτερα το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των έντονα ερωτευμένων όταν υποβάλλονται στον πόνο, οι επιστήμονες διενήργησαν δοκιμές πόνου σε 15 νεαρά ζευγάρια που βίωναν τους πρώτους 9 μήνες μιας έντονα ρομαντικής και παθιασμένης ερωτικής σχέσης.
Για τη μελέτη του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των νέων αυτών, χρησιμοποιήθηκε η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI). Η εξέταση αυτή είναι εξαιρετικά χρήσιμη, διότι δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις δομές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν ο εξεταζόμενος υποβάλλεται σε διάφορες δοκιμασίες ή όταν βιώνει συγκεκριμένα αισθήματα ή καταστάσεις.
Οι επιστήμονες από την ιατρική σχολή του Στάνφορντ αναφέρουν ότι επέλεξαν νέους ερωτευμένους στην πιο έντονη φάση της αγάπης τους διότι στην περίοδο αυτή οι νέοι καταλαμβάνονται από ευφορία, είναι δραστήριοι, σκέφτονται συνεχώς και επίμονα για το αγαπημένο τους πρόσωπο και επιθυμούν πάρα πολύ την παρουσία του.
Όταν ένα άτομο βιώνει αυτήν την έντονη συναισθηματική κατάσταση στην αρχή μιας ερωτικής, ρομαντικής σχέσης, ο οργανισμός του βρίσκεται σε κάπως ανάλογες συνθήκες όπως στον εθισμό. Και στις δύο περιπτώσεις ο βασικός νευροδιαβιβαστής που εμπλέκεται είναι η ντοπαμίνη.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η αγάπη με πάθος ενεργοποιεί στον εγκέφαλο ανακουφιστικά συστήματα με νευροδιαβιβαστή τη ντοπαμίνη που είναι ανάλογα συστήματα με αυτά που ενεργοποιούνται από αναλγητικά φάρμακα όπως τα οποιοειδή ή άλλα ναρκωτικά.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι αποτελεσματικοί τρόποι για την καταπράυνση των πόνων, σωματικών ή ψυχικών εκτός από τα φάρμακα. Οι άνθρωποι μπορεί να αλλάζουν ψυχική διάθεση και να νιώθουν γενικά πολύ πιο καλά χάρις στην αγάπη που βιώνουν από ιδιαίτερα προσφιλή τους άτομα.
Φυσικά τα ενδιαφέροντα αυτά νέα ευρήματα δεν μας επιτρέπουν να πούμε στους ασθενείς να αντικαταστήσουν τα αναλγητικά φάρμακα τους με την αγάπη. Όμως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των μηχανισμών στον εγκέφαλο που εμπλέκονται στην αναλγησία από την αγάπη διότι αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει την ανακάλυψη νέων μεθόδων καταπολέμησης του πόνου.
Εμείς θα συγκρατήσουμε αυτό το οποίο προσθέτει στις γνώσεις μας η πρωτοποριακή εργασία των Αμερικανών επιστημόνων του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, που είναι ότι η αγάπη συμβάλλει στην αποτελεσματική θεραπεία του πόνου.