Οι ψυχοσωματικές παθήσεις οφείλονται στις επιδράσεις που δυνατόν να έχει η ψυχολογική μας κατάσταση στο σώμα μας. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα καταστάσεων και συχνά δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί ακριβώς το τι τις προκαλεί. Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του τι αισθανόμαστε και διαφόρων συμπτωμάτων.
Η επίδραση της ψυχολογικής μας κατάστασης στη σωματική υγεία μπορεί να εκφραστεί σε πολλές περιπτώσεις, με διάφορους τρόπους και κάποτε είναι δύσκολο αυτό να αναγνωριστεί.
Συμβαίνουν πολλά πράγματα στη ζωή που είναι σε θέση να διαταράξουν τη συναισθηματική μας κατάσταση και να δημιουργήσουν έντονα συναισθήματα στρες, λύπης ή άγχους.
Ακόμη και αλλαγές προς το καλύτερο, μπορούν να δημιουργήσουν νέες έντονες και δυσάρεστες συναισθηματικές καταστάσεις. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος που λαμβάνει μια προαγωγή, ενώ αυτό είναι θετικό, όταν βρεθεί στη νέα πιο ψηλή του θέση πιθανό να είναι χειρότερα από ψυχολογικής άποψης λόγω των νέων, δύσκολων και ίσως ανυπέρβλητων προκλήσεων που θα συναντά.
Δυστυχώς, τα δυσάρεστα που μπορούν να συμβούν στη ζωή και να διαταράξουν τη συναισθηματική μας ηρεμία είναι πολλά. Μια ασθένεια, ένας τραυματισμός, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, είναι μεταξύ των γεγονότων που επηρεάζουν την ψυχολογική μας κατάσταση.
Επίσης την ίδια ή ανάλογη επίδραση, μπορούν να έχουν η απόλυση από την εργασία, η αποχώρηση ενός παιδιού από την οικογενειακή εστία, η προαγωγή σε μια ψηλότερη θέση, τα οικονομικά προβλήματα, η γέννηση ενός παιδιού.
Η κακή συναισθηματική υγεία αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μας καθιστά ευπαθείς στο κρυολόγημα, στη γρίπη και σε άλλες μολύνσεις. Παράλληλα, οι καταστάσεις άγχους και στρες, δεν μας αφήνουν να φροντίζουμε την υγεία μας όσο θα έπρεπε.
Εκτός από το γεγονός ότι αμελούμε την υγεία μας σε καταστάσεις άσχημης ψυχολογικής κατάστασης, υπάρχει σε ορισμένους ανθρώπους ο κίνδυνος κατάχρησης αλκοόλ, του καπνίσματος και χρήσης απαγορευμένων ουσιών ή ναρκωτικών.
Τα σημεία και συμπτώματα που δυνατόν να συνοδεύουν κακές συναισθηματικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Πόνος στην πλάτη.
- Αλλαγές της όρεξης (ανορεξία ή βουλιμία).
- Πόνος στο στήθος.
- Δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
- Ξηρότητα στο στόμα.
- Υπερβολική κούραση.
- Γενικευμένοι πόνοι.
- Πονοκέφαλοι.
- Ψηλή πίεση.
- Αϋπνία.
- Ταχυπαλμία.
- Προβλήματα σεξ.
- Δύσπνοια.
- Δυσκαμψία του αυχένα.
- Εφίδρωση.
- Ενοχλήσεις στο στομάχι.
- Απώλεια βάρους ή λήψη περιττών κιλών.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό όταν επισκεπτόμαστε το γιατρό για ένα πρόβλημα, να τον ενημερώνουμε πλήρως και για τυχόν καταστάσεις κακής συναισθηματικής κατάστασης, που ενδεχομένως να μας βασανίζουν.
Εάν δεν τον ενημερώσουμε με ειλικρίνεια και δεν βρίσκει οργανική, σωματική αιτία για τα συμπτώματα, θα δυσκολευτεί να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.
Στις περιπτώσεις που τα αρνητικά αισθήματα είναι τόσο δυνατά που εμποδίζουν κάποιον από του να λειτουργεί κανονικά, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να πάσχει από κατάθλιψη η οποία μπορεί να είναι και σοβαρής μορφής.
Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια όπως τις άλλες. Υπάρχουν οργανικοί λόγοι δυσλειτουργίας σε δομές του εγκεφάλου και μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία χάρις σε φάρμακα και άλλες μεθόδους ψυχικής αντιμετώπισης.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας και να καταλαβαίνουμε από πού προέρχονται.
Κατανοώντας τους λόγους που οδηγούν στη γένεση μιας συγκεκριμένης δύσκολης ψυχολογικής κατάστασης, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να την αντιμετωπίσουμε.