Γιατί μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν, να ανελίσσονται καλύτερα στον επαγγελματικό τους τομέα από άλλους;
Τι είναι εκείνο που κάνει μερικούς, να έχουν περισσότερη δύναμη και άλλους λιγότερη;
Σίγουρα οι απαντήσεις στα ενδιαφέροντα αυτά ερωτήματα δεν είναι απλές. Ωστόσο υπάρχουν διαφορές αντίληψης και τρόπου δράσης, που εξηγούν πολλές πτυχές της επαγγελματικής δύναμης του κάθε ανθρώπου.
Η δύναμη είναι κάτι, που οι πλείστοι άνθρωποι επιζητούν. Τους επιτρέπει να κάνουν τα πράγματα, που θέλουν και να οδηγούν καταστάσεις προς την κατεύθυνση, που αυτοί νομίζουν ότι είναι καλύτερα.
Επιπλέον
, η δύναμη στον επαγγελματικό τομέα
, μπορεί να μεταφραστεί σε οικονομικά κέρδη. Ας μην ξεχνούμε επίσης, ότι το να έχει κάποιος δύναμη και να έχει έλεγχο στη δική του επαγγελματική δραστηριότητα, συσχετίσθηκε με καλύτερη υγεία της καρδίας, λιγότερο κίνδυνο για κατάθλιψη και μακροζωία.
Είναι λοιπόν φυσιολογικό, οι άνθρωποι να προσπαθούν να κτίζουν δίκτυα επιρροής, που θα τους επιτρέπουν να δαμάζουν τα εμπόδια που βρίσκουν αναπόφευκτα και συνεχώς μπροστά τους, στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Η απόκτηση δύναμης διευκολύνεται από την καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεχή εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και από τα κοινωνικά ή επαγγελματικά δίκτυα σχέσεων, που κτίζει και συντηρεί ο κάθε εργαζόμενος.
Ωστόσο, ο δρόμος προς τη δύναμη δεν είναι εύκολος. Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις, χρειάζονται σημαντικές θυσίες και παραχωρήσεις.
Εκείνοι που θέλουν να αποκτήσουν και να διατηρούν δύναμη, πρέπει πάντα να θυμούνται, ότι εξαρτάται πολύ περισσότερο από τους ίδιους να το πετύχουν. Να ξέρουν, ότι η επιρροή των ανταγωνιστών τους ή των εκάστοτε συνθηκών έχουν λιγότερη επιρροή από τις δικές τους αντιλήψεις, νοοτροπία, τρόπο δράσης, επιμονή, ανθεκτικότητα και εργατικότητα.
Για την απόκτηση και διατήρηση δύναμης χρειάζεται προσπάθεια και κόπος
Μην παρασύρεστε από μύθους. Οι άνθρωποι με δύναμη, που δεν εργάστηκαν ή δεν συνεχίζουν να εργάζονται πολύ και σκληρά είναι σπάνιοι, εάν υπάρχουν.
Οι διαδόσεις αφθονούν για κάποιους που πέτυχαν εύκολα ή που πέτυχαν χωρίς σκληρή δουλειά, να έχουν δύναμη. Μην τις πιστεύετε, διότι υπάρχει πολύ συχνά τεράστια διαφορά, από αυτά που λέγονται, σε σχέση με το τι πραγματικά συμβαίνει.
Για να επιτευχθούν καλά αποτελέσματα, χρειάζονται μεγάλη ενέργεια, πολλές προσπάθειες, σκληρή δουλειά, συνεχής σκέψη, διαρκής αξιολόγηση της πορείας, προσαρμοστικότητα και αντοχή.
Υπάρχουν άνθρωποι, που θέλουν δύναμη, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν τις θυσίες και να προσφέρουν το χρόνο, που απαιτούνται. Το ταλέντο κάποιου σ' ένα τομέα βέβαια μετρά, αλλά χωρίς την απαραίτητη δουλειά που πρέπει να γίνεται στους υπόλοιπους τομείς, η απόκτηση δύναμης δεν είναι εφικτή.
Πολλοί μιλούν για τύχη. Η τύχη παρουσιάζεται πολύ συχνότερα σε αυτούς που δουλεύουν σκληρά και ψάχνουν αδιάκοπα, παρά σε άλλους.
Ακόμη και εάν η τύχη ευνοήσει άτομα, που δεν δούλεψαν για το επίπεδο της δύναμης που αποκτήσαν με τύχη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τη εν λόγω δύναμη. Οι συνέπειες μπορεί να είναι κακές.
Ενέργεια, χρόνος για την ανάπτυξη του δικτύου στρατηγικών σχέσεων και η ζώνη άνεσης
Η επαγγελματική κατάρτιση πρέπει να συμπληρώνεται, από ένα ισχυρό δίκτυο στρατηγικών σχέσεων, για να μπορεί ο εργαζόμενος να έχει τη δύναμη που χρειάζεται.
Η ανάπτυξη ενός καλού και ισχυρού δικτύου στρατηγικών σχέσεων απαιτεί χρόνο, ενέργεια, κόπο, συναισθηματική συμβολή, ειλικρίνεια, σεβασμό, επιμονή, λεπτούς χειρισμούς και συνέπεια. Βλέπουμε, ότι δεν είναι κάτι εύκολο ή απλό αλλά κάτι που αποκτιέται με πολύ σκληρή δουλειά.
Ένα μεγάλο εμπόδιο, που συναντούν πολλοί άνθρωποι στην προσπάθεια τους, για να αναπτύξουν δίκτυα σχέσεων, είναι η ζώνη άνεσης τους. Η ζώνη άνεσης ενός ανθρώπου είναι ο κύκλος των ατόμων που γνωρίζει καλά, όπως τα μέλη της οικογένειας, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συνεργάτες και μερικοί άλλοι γνωστοί που βρίσκονται πολύ κοντά του.
Είναι φυσιολογικό, οι άνθρωποι να νιώθουν πιο ωραία και να θέλουν να περνούν το χρόνο τους, με τα αγαπημένα και άλλα πρόσωπα της ζώνης άνεσης τους. Ωστόσο, τα άτομα αυτά έχουν ήδη δώσει τις πληροφορίες και επαφές που χρειάζεται κάποιος, για να κτίζει το δίκτυο στρατηγικών του σχέσεων.
Η συνεχής καλλιέργεια των σχέσεων με τα άτομα της ζώνης άνεσης, είναι άκρως απαραίτητα στη ζωή του εργαζομένου για πολλούς λόγους. Όμως, είναι επίσης σημαντικό, να κάνει προσπάθειες για να γνωρίζει κόσμο έξω από τη ζώνη άνεσης του.
Ο εργαζόμενος μπορεί, χρησιμοποιώντας σχέσεις που δεν είναι στενές, αλλά αδύναμες, τις οποίες έχει με κάποιους άλλους ανθρώπους, να προσπαθεί να γνωρίζει νέα πρόσωπα. Αναπτύσσοντας έτσι νέες σχέσεις, μπορεί να μαθαίνει νέες πληροφορίες, να καλλιεργεί καινούργιες διαπροσωπικές καταστάσεις, που δυνατόν να του επιτρέπουν την είσοδο σε νέα κοινωνικά δίκτυα.
Υπάρχουν άτομα, που δεν θέλουν να επιδιώκουν την ανάπτυξη στρατηγικών δικτύων σχέσεων με τον τρόπο αυτό. Προτιμούν περισσότερο τις κοινωνικές τους σχέσεις να είναι πιο αυθόρμητες.
Αυτό είναι βέβαια κατανοητό, αλλά το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Επιπλέον, εάν ο εργαζόμενος δεν δώσει τη σημασία, χρόνο και ενέργεια που χρειάζονται για να βγει από τη ζώνη άνεσης του και να δημιουργεί συνεχώς νέα πολυδύναμα δίκτυα σχέσεων, θα στερείται ενός απαραίτητου όπλου για την απόκτηση δύναμης.
Ο φόβος τραυματισμού της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης και της αυταρέσκειας
Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση είναι σημαντικά στοιχεία της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου. Επίσης, έως ένα βαθμό, η αυταρέσκεια είναι κοινό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης.
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, που φοβούνται μήπως πληγωθεί ο ψυχικός τους κόσμος, η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση και ο εγωισμός τους, από αποτυχημένες προσπάθειες στο σκληρό στίβο της δημιουργίας στρατηγικής δικτύωσης.
Για το λόγο αυτό, αποφεύγουν να βγαίνουν από τη ζώνη άνεσης τους και χάνουν ένα από τα θεμέλια της προσωπικής και επαγγελματικής δύναμης.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι οι αποτυχίες στον επαγγελματικό στίβο, δεν θα λείψουν ποτέ, είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες. Τα πισωγυρίσματα και οι αποτυχίες, μάς υποχρεώνουν, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ανάκαμψης, να επανεξετάσουμε τις αντιλήψεις και τον τρόπο που δρούμε και παρουσιαζόμαστε.
Ο φόβος της αποτυχίας, με κίνδυνο τραυματισμού του ψυχικού μας κόσμου, δεν πρέπει να μας σταματά από το να εισερχόμαστε στο συναγωνισμό και στον αγώνα της δικτύωσης.
Αντίθετα, απαιτείται να μην αφήνουμε οποιαδήποτε αποτυχία ή λάθος, να περνούν ανεκμετάλλευτα. Καλύτερα είναι να αντλούμε διδάγματα απ' αυτά, που εάν τα εφαρμόζουμε θα αυξάνουμε την προσωπική μας δύναμη.
Η απόκτηση δύναμης και η απώλεια της ιδιωτικότητας και της αυτονομίας
Η απόκτηση δύναμης δεν έρχεται χωρίς και κάποια μειονεκτήματα.
Ο άνθρωπος που αναζητεί δύναμη, να εξετάζει εκ των προτέρων, εάν η δύναμη που έχει ως στόχο να πετύχει, βρίσκεται στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, να τη διαχειριστεί και ταυτόχρονα να υποστεί την ανάλογο καταπόνηση.
Προτιμότερο είναι, κάποιος να γνωρίζει τα όρια του και να προσπαθεί να φτάνει σ' ένα επίπεδο δύναμης, που να μπορεί να το διαχειρίζεται χωρίς πρόβλημα. Διαφορετικά το άγχος, το στρες και η χρόνια καταπόνηση, θα τον φθείρουν και δυστυχώς, θα τον οδηγούν σε λάθη.
Η απώλεια της ιδιωτικότητας, είναι ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα ανθρώπων, που αποκτούν δύναμη και επιρροή. Χάνουν το πλεονέκτημα να περνούν απαρατήρητοι, όπου και εάν βρεθούν, δηλαδή όπου πάνε, συχνά γίνονται αντιληπτοί.
Οι άνθρωποι παρακολουθούν, το τι κάνουν τα άτομα με δύναμη. Τα σχολιάζουν, τα κριτικάρουν και έχουν μια προδιάθεση, να ψάχνουν για τα λάθη που κάνουν. Επιπλέον, τα λάθη τους, δεν συγχωρούνται και δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Η συνεχής αυτή παρακολούθηση, επιτήρηση ή εξέταση, του τι κάνουν οι ισχυροί άνθρωποι στη ζωή τους, από την κοινωνία, δεν είναι ευχάριστο για πολλούς. Δεν τους αρέσει αυτή η κατάσταση και θα προτιμούσαν καλύτερα περισσότερη αυτονομία και ιδιωτικότητα.
Συνοπτικά, ο κάθε εργαζόμενος χρειάζεται να κάνει τις επιλογές του σχετικά με την απόκτηση δύναμης και ανέλιξης στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο.
Με σκληρή συστηματική δουλειά, επιμονή, ανθεκτικότητα, κατανόηση του περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί και με δημιουργικές πρωτοβουλίες, μπορεί να φτάνει πιο ψηλά από ότι αρχικά σκέφτηκε.
Ωστόσο, η απόκτηση δύναμης πρέπει να εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο, του τι ο καθένας θέλει στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, χωρίς να καταπονεί ότι αγαπά περισσότερο.