Εάν έχετε το πρόβλημα του βουητού στα αυτιά, δηλαδή ακούτε ήχους ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πηγή ήχου, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι.
Το βουητό στα αυτιά ταλαιπωρεί από 1 μέχρι 2 σε κάθε 10 ενήλικες. Μάλιστα σε ορισμένους, το βουητό μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο και ενοχλητικό, προκαλώντας έτσι μεγάλη καταπόνηση.
Οι ασθενείς διερωτώνται για το τι έχει προκαλέσει το βουητό (εμβοές), στο ένα ή και στα δύο αυτιά τους.
Το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα, σε πολλούς ασθενείς προκαλεί κούραση, κατάθλιψη, ανησυχίες και προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης. Για μερικούς αποτελεί πηγή πνευματικής και συναισθηματικής αγωνίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το βουητό δεν είναι ένδειξη μιας σοβαρής ασθένειας, έστω και εάν είναι έντονο και μόνιμο. Σε σημαντικό ποσοστό ασθενών, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί μια συγκεκριμένη αιτία, που το έχει προκαλέσει.
Οι εμβοές είναι σύμπτωμα που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στο ακουστικό σύστημα του ασθενούς. Το ακουστικό σύστημα περιλαμβάνει το αυτί, το ακουστικό νεύρο που ενώνει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλο και τις περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τους ήχους.
Ακόμη και κάτι απλό, όπως μια συλλογή κεριού, που αποφράσσει το εξωτερικό κανάλι του αυτιού, είναι σε θέση να προκαλέσει εμβοές.
Το βουητό στα αυτιά, είναι κάποτε το πρώτο σύμπτωμα που δείχνει την απώλεια ακοής σε ηλικιωμένα άτομα. Μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.
Υπάρχουν περισσότερα από 200 φάρμακα, που έχουν ως παρενέργεια τις εμβοές. Αυτές εκδηλώνονται όταν ο ασθενής αρχίζει ή σταματά να παίρνει κάποιο από τα εν λόγω φάρμακα.
Η χρόνια έκθεση σε δυνατούς ήχους βλάπτει το ακουστικό νεύρο. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε περιβάλλον με δυνατούς θορύβους, όπως σε εργοστάσια, στην οικοδομική βιομηχανία, σε οδικές μεταφορές και οι μουσικοί, μπορεί να παρουσιάσουν σταδιακά εμβοές.
Η χρόνια και συνεχής έκθεση τους σε δυνατούς ήχους, προκαλεί βλάβες στα πολύ μικρά αισθητήρια τριχοειδή κύτταρα του εσωτερικού αυτιού, που βοηθούν στη μεταφορά των ήχων στον εγκέφαλο. Η πάθηση αυτή είναι η απώλεια ακοής που προκαλείται από θορύβους.
Οι πάρα πολύ δυνατοί ήχοι που συμβαίνουν ξαφνικά προκαλούν εμβοές. Το τυπικό παράδειγμα στην περίπτωση αυτή, είναι οι στρατιώτες που εκτίθενται σε εκρήξεις βομβών. Το ισχυρό κύμα ήχου, που δημιουργείται και προσκρούει στο κεφάλι του στρατιώτη, μπορεί να τραυματίσει το αυτί και τα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τους ήχους.
Υπάρχει μια σπάνια μορφή εμβοών, το παλλόμενο βουητό. Στην περίπτωση αυτή, το βουητό ακούγεται ρυθμικά να κτυπά στο αυτί, συνήθως ταυτόχρονα με τον κτύπο της καρδίας.
Στο παλλόμενο βουητό, ο γιατρός βάζοντας το στηθοσκόπιο του, στο λαιμό του ασθενούς ή τοποθετώντας ένα ειδικό, πολύ μικρό μικρόφωνο μέσα στο ακουστικό κανάλι, μπορεί να το ακούσει.
Οι παλλόμενες εμβοές, στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από προβλήματα της ροής του αίματος στο κεφάλι ή στο λαιμό. Προκαλούνται επίσης από εγκεφαλικούς όγκους ή ανωμαλίες της δομής του εγκεφάλου.
Συνοπτικά, το βουητό στα αυτιά, μπορεί να έχει σχέση με τα ακόλουθα:
- Συλλογή κεριού στο εξωτερικό κανάλι του αυτιού
- Αύξηση της ηλικίας, γήρανση
- Χρόνια έκθεση σε έντονους θορύβους ή έκθεση σε εξαιρετικά δυνατούς ήχους όπως σε εκρήξεις (τραυματισμοί από ήχους)
- Μολύνσεις των αυτιών, ωτίτιδα
- Μολύνσεις των ιγμορείων, ιγμορίτιδα
- Ασθένειες της καρδίας και του κυκλοφορικού συστήματος (παλλόμενο βουητό)
- Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες
- Παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα
- Εγκεφαλικοί όγκοι, τραύματα εγκεφάλου
- Ασθένεια Meniere's (πάθηση που επηρεάζει την ακοή και την ισορροπία)
- Παρενέργειες φαρμάκων (ασπιρίνη, αντιβιοτικά)
- Κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι σε ένα ποσοστό ασθενών με εμβοές, δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί η αιτία πρόκλησης του.