Δεν υπάρχει σήμερα ειδική θεραπεία που να προσφέρει ίαση για το βουητό στα αυτιά. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα μαγικό χάπι που θα απαλλάξει τα εκατομμύρια ανθρώπων που υποφέρουν από θορύβους που ακούνε συνεχώς στα αυτιά και στο κεφάλι τους.
Παρόλα αυτά όμως, σε αρκετές περιπτώσεις το βουητό μπορεί να απαμβλυνθεί. Για παράδειγμα όταν υπάρχει κερί ή άλλο ξένο σώμα που εντοπίζεται στο εξωτερικό κανάλι του αυτιού, μπορεί να δημιουργηθούν ή να επιδεινωθούν οι συνεχείς ήχοι (εμβοές) που ακούει ο ασθενής.
Υπάρχουν σήμερα διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την ανακούφιση των ασθενών με εμβοές. Το βουητό στα αυτιά μπορεί να είναι διαφορετικό από ασθενή σε ασθενή όσον αφορά στην ένταση, τη μορφή, την αιτιολογία, την ανοχή από τον ασθενή και την ανταπόκριση στις διάφορες θεραπείες που προτείνονται.
Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται μια διεξοδική διαγνωστική διερεύνηση του ασθενούς από τον ωτορινολαρυγγολόγο, τον ακουολόγο και άλλους γιατρούς με τρόπο τέτοιο που οι θεραπείες που θα προταθούν να είναι καλύτερες για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Πρέπει επίσης να συγκρατήσουμε ότι μια θεραπεία που μπορεί να είναι αποτελεσματική για ένα ασθενή, ίσως να μην είναι εξίσου καλή για ένα άλλο.
Ας δούμε λοιπόν τις διάφορες θεραπείες που υπάρχουν σήμερα και οι οποίες είναι δυνατόν να προταθούν από το γιατρό, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.
Φάρμακα
Έχουν γίνει πολλές έρευνες για φάρμακα προς ανακούφιση του βουητού αλλά κανένα δεν έχει δημιουργηθεί ειδικά για τη θεραπεία των εμβοών.
Μερικά από τα φάρμακα που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν τα αντιαγχωτικά όπως το Xanax (αλπραζολάμη), αντικαταθλιπτικά όπως η νορτρυπτιλίνη, αντιεπιληπτικά, αντιισταμινικά όπως η γκαμπαπεντίνη και αναισθητικά όπως η λιδοκαΐνη (ξυλοκαΐνη). Όλα αυτά τα φάρμακα πέτυχαν να ανακουφίσουν από το βουητό, αριθμό ασθενών.
Συμπεριφορική θεραπεία
Η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τον ασθενή να αντιμετωπίζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις που συνοδεύουν το βουητό αντί το ίδιο το βουητό. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής αντιλαμβάνεται και βιώνει το βουητό.
΄Ενας ειδικός στη συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, μπορεί να συμβουλεύει τον ασθενή για το πως να αναγνωρίζει τους αρνητικούς συλλογισμούς και συμπεριφορές που συνοδεύουν το βουητό. Αναγνωρίζοντας τους, θα μπορέσει να τους τροποποιήσει με στόχο να βιώνει καλύτερα τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω βουητού.
Η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία πρέπει να σχεδιάζεται εξατομικευμένα και είναι αποτελεσματικότερη όταν συνδυάζεται και με άλλους τρόπους αντιμετώπισης του βουητού όπως τα φάρμακα και οι μέθοδοι κάλυψης.
Βοηθήματα ακοής - Ακουστικά βαρηκοΐας
Σε ασθενείς με βουητό που παρουσιάζουν ταυτόχρονα απώλεια ακοής, τα βοηθήματα ακοής μπορούν να τους απαλλάξουν ολικώς ή μερικώς από το βουητό.
Σε ασθενείς που η απώλεια ακοής βρίσκεται στη συχνότητα του βουητού, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να επαναφέρουν στην αντίληψη του ασθενούς, ήχους από το περιβάλλον που καλύπτουν τις εμβοές.
Τεχνικές χαλάρωσης, βιολογική ανάδραση (biofeedback)
Οι τεχνικές χαλάρωσης που βασίζονται στη βιολογική ανάδραση, βοηθούν τους ασθενείς να ελέγχουν ορισμένες αυτόνομες λειτουργίες του σώματος όπως το σφυγμό, τη μυϊκή τάση και τη θερμοκρασία του δέρματος τους.
Η βιολογική ανάδραση βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση του στρες χωρίς όμως να δίνεται έμφαση στη μείωση αλλά τροποποιώντας τις αντιδράσεις του σώματος σε αυτό.
Πολλοί ασθενείς διαπιστώνουν μείωση του βουητού τους όταν είναι σε θέση να τροποποιούν τις αντιδράσεις του οργανισμού τους στο στρες της καθημερινής τους ζωής.
Κοχλιακά εμφυτεύματα και ηλεκτρική διέγερση
Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι ηλεκτρονικά βοηθήματα που περιλαμβάνουν ηλεκτρόδια και τα οποία τοποθετούνται στον κοχλία (εσωτερικό αυτί) με σκοπό την ενεργοποίηση των ακουστικών νευρικών ινών, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά του ηχητικού μηνύματος στον εγκέφαλο.
Τα κοχλιακά εμφυτεύματα έχουν δύο συνιστώσες: Ένα ηλεκτρόδιο τοποθετείται στον κοχλία και ένας δέκτης εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα πίσω από το αυτί. Το ηλεκτρόδιο αποστέλλει ηλεκτρικά σήματα ήχου από το αυτί στον εγκέφαλο.
Επειδή η εμφύτευση ηλεκτροδίου καταστρέφει οποιαδήποτε τριχοειδή κύτταρα έχουν εναπομείνει εντός του κοχλία, τα κοχλιακά εμφυτεύματα συστήνονται μόνο σε ασθενείς που έχουν πλήρη ή σχεδόν πλήρη απώλεια ακοής. Σε μια κλινική έρευνα, 50% των ασθενών με εμβοές ανακουφίστηκαν από την πάθηση όταν τους τοποθετήθηκαν κοχλιακά εμφυτεύματα.
Τα κοχλιακά εμφυτεύματα βοηθούν τους ασθενείς διότι πιθανόν να επαναφέρουν στην αντίληψη τους, ήχους από το περιβάλλον που καλύπτουν το βουητό. Επίσης είναι δυνατόν ότι αυτό καταστέλλεται λόγω της ηλεκτρικής διέγερσης που αποστέλλεται από το ηλεκτρόδιο του εμφυτεύματος προς το ακουστικό νεύρο.
Θεραπείες με ήχους
Ορισμένες μέθοδοι αντιμετώπισης έχουν στόχο τη μείωση της έντασης ή της εξέχουσας θέσης του βουητού. Για το σκοπό αυτό μπορούν να δοθούν στον ασθενή μικρές συσκευές όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας ή ακόμη συσκευές που τοποθετούνται στο άμεσο περιβάλλον του ασθενούς για παράδειγμα πάνω σε ένα τραπέζι.
Οι ήχοι που εκπέμπονται έχουν ως στόχο να καλύπτουν μερικώς ή εντελώς το βουητό. Οι θεραπείες αυτές έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν συνδυάζονται με μεθόδους ψυχολογικής αντιμετώπισης όπως η συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.
Θεραπεία της κροταφογναθικής αρθρίτιδας
Οι εμβοές μπορεί να είναι σύμπτωμα δυσλειτουργιών ή αρθρίτιδας της κροταφογναθικής άρθρωσης. Αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι οι μυς και τα νεύρα της γνάθου, έχουν στενή σχέση με τα αντίστοιχα που υπάρχουν για το αυτί και κάτω από ορισμένες συνθήκες, είναι δυνατόν να τα επηρεάζουν προκαλώντας βουητό.
Θεραπείες οδοντιατρικού τύπου είναι δυνατόν να απαλύνουν τα προβλήματα και τον πόνο που σχετίζονται με ανωμαλίες κροταφογναθικής άρθρωσης και ταυτόχρονα να ανακουφίζουν από το βουητό που τα συνοδεύει.
Εναλλακτικές θεραπείες
Ασθενείς με βουητό έχουν δοκιμάσει πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για να ανακουφιστούν από το πρόβλημα. Τέτοιες προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν τη λήψη μαγνήσιου, ψευδάργυρου, βότανα όπως το Ginkgo biloba, ομοιοπαθητικά σκευάσματα, βιταμίνες της οικογένειας Β και άλλα, έχουν ανακουφίσει μερικούς ασθενείς.
Άλλοι ασθενείς έχουν βιώσει καλά αποτελέσματα με βελονισμό, μαγνήτες, ύπνωση, υπερβαρικό οξυγόνο, κρανιοϊερή θεραπεία και άλλες μεθόδους.
Ορισμένες από τις πιο πάνω θεραπείες, έχουν υποβληθεί σε αυστηρές κλινικές δοκιμασίες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα τους. Τα αποτελέσματα δεν επέτρεψαν την έγκριση τους ως θεραπείες για το βουητό.
Δεδομένου ότι κατά γενικό κανόνα οι εν λόγω θεραπείες εμπεριέχουν ελάχιστους κινδύνους, ο γιατρός μπορεί να επιτρέψει στον ασθενή με βουητό να τις δοκιμάσει διότι υπάρχουν ασθενείς που δηλώνουν ότι επωφελούνται από αυτές.
Συνοπτικά βλέπουμε ότι ενώ δεν υπάρχουν σήμερα ειδικές θεραπείες ή φάρμακα για το βουητό, εντούτοις υπάρχουν μια σειρά από θεραπευτικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της πάθησης αυτής που ταλαιπωρεί από 10% έως 20% των ενηλίκων.
Συχνά ο συνδυασμός ενός ή περισσότερων μεθόδων μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Εναπόκειται στο γιατρό σε συνεργασία με τον ασθενή του, αφού κάνουν την ορθή διάγνωση της κατάστασης, να προχωρήσουν σε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αντιμετώπισης.