Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Όλο και περισσότεροι νέοι χάνουν μέρος της ακοής τους πρόωρα λόγω βλάβης που υφίστανται από δυνατούς ήχους.
Μερικοί γιατροί λένε χαρακτηριστικά ότι παρατηρούνται "γερασμένα αυτιά σε νέους ανθρώπους".
Εδώ και μερικές δεκαετίες, από την εποχή που εμφανίστηκαν οι πρώτες τεχνολογίες τύπου Walkman, άρχισαν να αυξάνονται τα περιστατικά πρόωρης απώλειας ακοής σε νέους.
Εν τω μεταξύ, οι τεχνολογίες με ακουστικά κεφαλής πολλαπλασιάστηκαν. Οι νέοι όλο και περισσότερο, χρησιμοποιούν κινητές συσκευές που παίζουν μουσική, χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες όπως το iPod, βάζοντας βαθιά στα αυτιά τους, τις άκρες των ακουστικών κεφαλής.
Παράλληλα χρησιμοποιούν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα τα ακουστικά κεφαλής που μεταφέρουν τους ήχους κατευθείαν στα αυτιά τους. Οι σύγχρονες μπαταρίες μακράς διάρκειας
, τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τις φορητές συσκευές τους σε πολλούς χώρους, όταν διαβάζουν ή μελετούν, όταν αθλούνται ή παίζουν ή ακόμη όταν βρίσκονται σε αυτοκίνητα, τραίνα, λεωφορεία.
Τα κινητά τηλέφωνα συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης με τις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρουν δια μέσου των δικών τους εδικών ακουστικών κεφαλής.
Η νέα αυτή κατάσταση σημαίνει ότι οι ηχητικοί τραυματισμοί των ακουστικών νεύρων πολλαπλασιάζονται. Η αύξηση της έντασης μπορεί να τραυματίζει τα ακουστικά νεύρα. Πολλές φορές μάλιστα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό. Η αύξηση των ωρών ακρόασης με τα ακουστικά κεφαλής δεν δίνει τον απαραίτητο χρόνο στα ακουστικά νεύρα και στο αυτιά, να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν.
Η απώλεια ακοής λόγω ηχητικών τραυματισμών, χαρακτηρίζεται από απώλεια ακοής στις ψηλές συχνότητες, δυσκολίες παρακολούθησης συζητήσεων σε περιβάλλον με θόρυβο (εστιατόριο) και βουητό (εμβοές) στα αυτιά.
Στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν την έκταση του προβλήματος όπως διαμορφώνεται σήμερα:
- 5,2 εκατομμύρια παιδιών και εφήβων ηλικίας από 6 έως 19 ετών, παρουσιάζουν απώλεια ακοής που έχει άμεση σχέση με ηχητικούς τραυματισμούς
- Κατά τα τελευταία 10 χρόνια το ποσοστό των παιδιών σχολικής ηλικίας που παρουσιάζουν απώλεια ακοής λόγω ηχητικών τραυματισμών, αυξήθηκε από 3 έως 4 φορές
- Περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν απώλεια ακοής και 50 εκατομμύρια έχουν βουητό στα αυτιά που μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης απώλειας ακοής.
Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πολλοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες πιθανόν να βλάπτουν ή να έχουν βλάψει την ακοή τους και να μη το αντιλαμβάνονται.
Πολύ συχνά βάζουν τη ένταση του ήχου στα ακουστικά κεφαλής σε επίπεδα βλαβερά για το ακουστικό νεύρο χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι το ακουστικό νεύρο έχει υποφέρει λόγω υπερβολικής έντασης ήχου είναι όταν τα αυτιά βουίζουν μετά από ένα γεγονός.
Για παράδειγμα εάν κάποιος φύγει από μια εκδήλωση όπου είχε δυνατή μουσική και τα αυτιά του βουίζουν, σημαίνει ότι τα ακουστικά νεύρα υποφέρουν. Μετά από ξεκούραση σε ήσυχο περιβάλλον τα νεύρα μπορεί να ανακάμψουν και να φύγει το βουητό. Όμως η επανάληψη τέτοιων επεισοδίων, οδηγεί σε ανεπανόρθωτες βλάβες και απώλεια ακοής.
Είναι γεγονός ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί. Οι συσκευές που προσφέρουν μουσική στους νέους κατευθείαν στα αυτιά, διαμέσου των ακουστικών κεφαλής, όχι μόνο πολλαπλασιάζονται αλλά είναι και ιδιαίτερα δημοφιλείς. Υπάρχουν ειδικοί που μιλούν για εθισμό των νέων σε αυτή τη μορφή ακρόασης μουσικής.
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι ηχητικών τραυματισμών των αυτιών και της ακοής των νέων. Οι πολύ θορυβώδεις συναυλίες, τα δυνατά μεγάφωνα, τα κλαμπ, οι δισκοθήκες, ορισμένα οχήματα, μοτοσικλέτες, όπλα, είναι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τα Εθνικά Ακουστικά Εργαστήρια της Αυστραλίας, το 25% των χρηστών κινητών συσκευών μουσικής, βάζουν την ένταση του ήχου στα ακουστικά κεφαλής σε ψηλότερο από το ασφαλές για την ακοή επίπεδο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για απώλεια ακοής.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πρόληψη εναντίον της απώλειας ακοής λόγω ηχητικών τραυματισμών.
Έχει υπολογιστεί ότι κατά τη χρήση κινητής συσκευής που παίζει μουσική με ακουστικά κεφαλής, η τοποθέτηση της έντασης του ήχου στο 60% του μέγιστου δυνατού επιπέδου για μία περίπου ώρα την ημέρα, είναι ασφαλές για την ακοή.
Η τήρηση απόστασης από μεγάφωνα, η τοποθέτηση προστατευτικών των αυτιών, ωτοασπίδων, κατά τη χρήση μηχανημάτων ή οχημάτων που παράγουν δυνατό θόρυβο στην εργασία ή κατά την ψυχαγωγία, είναι αποτελεσματικοί μέθοδοι προστασίας της ακοής από ηχητικούς τραυματισμούς.