Print

Πώς θα καταπολεμήσετε την ψηλή χοληστερόλη στα παιδιά σας;

Pin It
Η πρόληψη της ψηλής χοληστερόλης στα παιδιά είναι σημαντική

Η χοληστερόλη στα παιδιά μπορεί να είναι ψηλή και αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο δεν δίνεται η σημασία που θα έπρεπε.

Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, το 33% των παιδιών, ηλικίας από 2 ετών έως και την εφηβεία έχουν ψηλή χοληστερόλη αίματος.

Σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά αυτά δεν έχουν ελεγχθεί και διαγνωσθεί με το πρόβλημα, απλά διότι πολλοί ακόμη δεν γνωρίζουν ότι η ψηλή χοληστερόλη στα παιδιά υπάρχει και ότι αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα κινδύνου και επισημαίνουν ότι οι καρδιακές παθήσεις αρχίζουν από την παιδική ηλικία.

Ιδιαίτερα η διατροφή των παιδιών επηρεάζει τη χοληστερόλη στο αίμα με αποτέλεσμα να αρχίζουν πολύ νωρίς οι βλάβες στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδίας.

Εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα τότε νωρίς στην ενήλικη ζωή, οι βλάβες αυτές επιδεινώνονται και μπορούν να οδηγήσουν σε στεφανιαία νόσο με κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

Το 90% των παιδιών που παρουσιάζουν ψηλή χοληστερόλη, έχουν τουλάχιστο τον ένα από τους δύο γονείς τους με ψηλή χοληστερόλη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει να ελέγχονται συστηματικά τα επίπεδα χοληστερόλης σε παιδιά από την ηλικία των 2 ετών όταν:

  1. Έχουν γονείς ή παππούδες ή γιαγιάδες οι οποίοι παρουσίασαν καρδιακά ή αγγειακά προβλήματα πριν από την ηλικία των 55 ετών
     
  2. Όταν οι γονείς τους έχουν επίπεδα χοληστερόλης ψηλότερα από 240.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κυριότερη αιτία θνησιμότητας.

Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στο πρόβλημα αυτό αλλά πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην πρόληψη παίζουν η ορθή διατροφή και η τακτική σωματική εξάσκηση.

Επειδή η χοληστερόλη είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή πάθηση, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση του προβλήματος όσο το δυνατό πιο νωρίς.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι γονείς των παιδιών μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της χοληστερόλης στα παιδιά τους:

  1. Το πρόγευμα των παιδιών θα πρέπει να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες με δημητριακά και ψωμί ολικής αλέσεως
     
  2. Είναι προτιμότερο για το σχολείο να παίρνουν μαζί τους φαγητό από το σπίτι για να αποφεύγουν να τρωνε έτοιμα ή τηγανισμένα φαγητά που θα αγοράζουν εκεί. Τα έτοιμα προπαρασκευασμένα φαγητά (fast food) θα πρέπει να περιορίζονται σε 1 ή 2 την εβδομάδα
     
  3. Στα ενδιάμεσα των γευμάτων είναι καλό να μάθουν να τρώνε φρούτα, δημητριακά, λαχανικά, καλαμπόκι και να αποφεύγουν τις διάφορες ζαχαρωτές λιχουδιές που τρώνε τα παιδιά και τα γλυκίσματα
     
  4. Η διατροφή τους γενικά θα πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη. Θα πρέπει να είναι ψηλής περιεκτικότητας σε σύνθετους υδρογονάνθρακες (άμυλο, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, δημητριακά)
     
  5. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο χρόνο που σπαταλούν τα παιδιά μπροστά από την τηλεόραση και στο τι τρώνε όταν βρίσκονται μπροστά από αυτή
     
  6. Εκτός από τα θέματα ρύθμισης της διατροφής, έχουν τεράστια σημασία και η συστηματική σωματική εξάσκηση, η γυμναστική και άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Θα πρέπει να περιοριστούν οι ώρες της τηλεόρασης, των παιγνιδιών βίντεο και του ηλεκτρονικού υπολογιστή προς όφελος των δραστηριοτήτων σωματικής εξάσκησης
     
  7. Είναι σημαντικό οι αλλαγές στο τρόπο ζωής που θα γίνουν να αφορούν όλη την οικογένεια και όχι μόνο το παιδί. Οι κίνδυνοι της χοληστερόλης για το καρδιακό και αγγειακό σύστημα απειλούν όχι μόνο το παιδί αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Εάν οι αλλαγές αφορούν όλα τα μέλη της οικογένειας τότε είναι πιο εύκολο για το παιδί να τις υιοθετήσει.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε το πόσο σημαντικό είναι οι γονείς να αντιληφθούν τη μεγάλη σημασία που έχει η αντιμετώπιση της ψηλής χοληστερόλης από την παιδική ηλικία.

Η εφαρμογή των ορθών μέτρων πρόληψης θα βοηθήσει τα μέγιστα το παιδί όταν θα ενηλικιωθεί και θα το προστατεύσει από μελλοντικές κακές συνήθειες και σοβαρές καρδιακές διαταραχές.

 

S8-SampleBelowArticle