Print

Το σχήμα του σώματος: Ποια η σημασία του για την καρδία και τον εγκέφαλό μας;

Pin It
Το σχήμα του σώματος έχει σημασία για την υγεία της καρδίας μας

Το σχήμα του σώματος μας, δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον κίνδυνο που διατρέχουμε για καρδιακές παθήσεις.

Οι άνθρωποι με σχήμα σώματος που μοιάζει με μήλο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρδιοπάθειες από ότι οι άνθρωποι που έχουν σχήμα σώματος που μοιάζει με αχλάδι.

Στους ανθρώπους με σχήμα σώματος μήλου, το πάχος μαζεύεται γύρω από τη μέση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σπλαγχνικό λίπος στους ανθρώπους αυτούς, παράγει φλεγμονώδεις ουσίες με επιβλαβείς επιπτώσεις στα στεφανιαία αγγεία της καρδίας και στο υπόλοιπο καρδιαγγειακό σύστημα. 

Αντίθετα στους ανθρώπους με σχήμα σώματος αχλαδιού, το περιττό πάχος μαζεύεται στην περιοχή των γοφών. Φαίνεται ότι το λίπος αυτό έχει λιγότερες αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας τουλάχιστον όσον αφορά την καρδία και τα αγγεία.

Υπάρχει λοιπόν ένας πολύ απλός τρόπος που επιτρέπει στον καθένα να αντιληφθεί τον δικό του κίνδυνο να προσβληθεί από πάθηση της καρδίας.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εάν το σώμα μας έχει σχήμα που μοιάζει περισσότερο με μήλο ή με αχλάδι.

Η πρόληψη εναντίον των καρδιοπαθειών θα μπορούσε να γίνεται πιο έγκαιρα και να είναι αποτελεσματικότερη χρησιμοποιώντας την πληροφορία αυτή που είναι εύκολο να έχουμε.

Οι παράγοντες που θεωρούνται βασικοί για τον υπολογισμό του κινδύνου που έχει κάποιος να υποστεί καρδιακή και αγγειακή πάθηση είναι οι ακόλουθοι:

  1. Κάπνισμα: Οποιοσδήποτε αριθμός τσιγάρων που καπνίζονται κάθε μέρα, αποτελούν κίνδυνο για την καρδία
     
  2. Ψηλή πίεση
     
  3. Ψηλή κακή χοληστερόλη LDL
     
  4. Σακχαρώδης διαβήτης
     
  5. Αύξηση της ηλικίας
     
  6. Παχυσαρκία
     
  7. Απουσία σωματικής άσκησης.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν, ότι η καλή υγεία δεν είναι κάτι που είναι εκεί, δεδομένη και απλά υπάρχει. Η καλή υγεία απαιτεί προσπάθεια και συνέπεια εκ μέρους μας.

Χρειάζονται προσπάθειες για να μην προσβαλλόμαστε από ασθένειες και ιδιαίτερα από παθήσεις της καρδίας.

Είναι προτιμότερο να καταβάλλουμε αυτές τις προσπάθειες και τον ανάλογο χρόνο που απαιτείται παρά να υποχρεωνόμαστε εκ των υστέρων να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες.  

Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, πρέπει να συνεργαζόμαστε στενά με τους γιατρούς μας. Οι προσπάθειες μας είναι αναγκαίο να επικεντρώνονται στα ακόλουθα:

  1. Παρακολούθηση της πίεσης και ορθή αντιμετώπιση εάν υπάρχει πρόβλημα
     
  2. Αποφυγή ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος
     
  3. Οι θερμίδες που παίρνουμε κάθε μέρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις ανάγκες μας για να αποφεύγουμε την παχυσαρκία
     
  4. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και προσπάθεια για απώλεια βάρους στις περιπτώσεις που το σώμα λαμβάνει σχήμα μήλου, με περιττά κιλά να συσσωρεύονται στην κοιλιακή περιοχή
     
  5. Να μην αμελούμε να κάνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης, 3 έως 4 ημέρες κάθε εβδομάδα. Είναι ακόμη καλύτερα εάν μπορούμε να κάνουμε την άσκηση αυτή κάθε μέρα
     
  6. Εάν υπάρχουν άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, είναι απαραίτητο να μεριμνάμε για τον ορθό έλεγχο και παρακολούθηση τους.

 

S8-SampleBelowArticle