Print

Η εμμηνόπαυση και η σωματική άσκηση

Pin It
Η σωματική άσκηση βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών κατά την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια φυσιολογική φάση του βιολογικού κύκλου της γυναίκας. Ωστόσο προκαλεί μια σειρά από σωματικές και ψυχολογικές αναστατώσεις, που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της.

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής και συνοδεύεται από την παύση της έμμηνου ρύσης.

Αρχίζει σταδιακά, συνήθως μετά από την ηλικία των 40 ετών και λίγο μετά τα 50 συμπληρώνεται.

Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο αίμα της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση είναι η βιολογική διαφοροποίηση που χαρακτηρίζει το τέλος της έμμηνου ρύσης.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση είναι:

  1. Νυχτερινές εφιδρώσεις
     
  2. Αίσθημα ζέστης
     
  3. Κόπωση
     
  4. Αϋπνία
     
  5. Προκάρδιοι παλμοί
     
  6. Πόνοι στις αρθρώσεις
     
  7. Συχνουρία
     
  8. Κόπωση
     
  9. Κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, δυσκολίες συγκέντρωσης
     
  10. Κολπικός ερεθισμός, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας, ατροφία του γεννητικού σωλήνα

Εκτός από την ορμονική θεραπεία, η σωματική άσκηση αποτελεί μια σημαντική μέθοδο αντιμετώπισης των προβλημάτων που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Οι διάφορες μορφές σωματικής άσκησης, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, συμβάλλουν στη βελτίωση της γενικής κατάστασης των γυναικών τόσο στον οργανικό όσο και στον ψυχικό τομέα.

Είναι σημαντικό γυναίκες που δεν ασκούνταν, όταν αποφασίσουν να αρχίσουν ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή άλλων δραστηριοτήτων, να αρχίζουν σταδιακά και μετά από συμβουλή του γιατρού τους. Η σταδιακή έναρξη του προγράμματος άσκησης, τους επιτρέπει μια καλύτερη προσαρμογή της καρδίας και του μυϊκού τους συστήματος.

Η αεροβική γυμναστική, ο χορός, το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό.

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση πρέπει να στοχεύουν στο να έχουν από 30 έως 60 λεπτά αεροβικής γυμναστικής κατά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Οι ασκήσεις τεντώματος (stretching) και δυναμώματος βοηθούν στην ανάπτυξη και συντήρηση μυών χωρίς λίπος.

Ο συνδυασμός διαφόρων τύπων ασκήσεων, αερόβιες, δυναμώματος και τεντώματος έχουν καλύτερα αποτελέσματα για την ανακούφιση των προβλημάτων της εμμηνόπαυσης.   

Επίσης ας μην ξεχνούμε ότι ένα πρόγραμμα τακτικής σωματικής άσκησης, έχει μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα για τη σωματική υγεία.

Παράλληλα είναι πλέον αποδεκτό ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει τη μνήμη, την πνευματική διαύγεια και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.

 

S8-SampleBelowArticle