Print

Γιατί οι άνδρες χάνουν τα μαλλιά τους;

Pin It
Πολλοί άνδρες δεν επιθυμούν να έχουν φαλάκρα.

Στους άνδρες παρατηρείται συχνά, η απώλεια των μαλλιών στους κροτάφους και στο πάνω μέρος της κεφαλής, ενώ στα πλάγια και στο πίσω μέρος παραμένουν.

Κανονικά, τα μαλλιά αναπτύσσονται και μεγαλώνουν για 2 έως 3 χρόνια. Στη συνέχεια περνούν σε μια φάση αδράνειας για περίπου 3 μήνες και μετά πέφτουν αφήνοντας χώρο, για να αναπτυχθούν νέα μαλλιά.

Σε αρκετούς άνδρες τα μαλλιά που βρίσκονται στην κορυφή του κεφαλιού είναι περισσότερο ευαίσθητα στις ορμόνες, που αρχίζουν και κυκλοφορούν στον οργανισμό κατά την εφηβεία.

Λόγω της ευαισθησίας τους στις ανδρογενείς ορμόνες, τα μαλλιά αυτά μετά από τη χρόνια έκθεσή τους σε αυτές, αρχίζουν να αδυνατούν. Γίνονται λεπτά, κοντά και αδυνατίζει το χρώμα τους. Ακόμη σταματούν να μεγαλώνουν και όταν πέσουν δεν αναπτύσσονται άλλα.

Πολύ συχνά υπάρχει μια οικογενειακή προδιάθεση στη πτώση των μαλλιών.

Εάν οι στενοί σας συγγενείς, από τη μεριά του πατέρα ή της μητέρας σας έχουν χάσει τα μαλλιά τους, είναι πολύ πιθανόν να συμβεί κάτι ανάλογο και σε σας.

Η απώλεια των μαλλιών μπορεί να αρχίσει από την εφηβική ηλικία.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 40% των ανδρών όταν φτάσουν στα 40 τους, θα έχουν μια αξιοσημείωτη απώλεια μαλλιών.

Η απώλεια των μαλλιών οφείλεται στην υπερευαισθησία τους στις ανδρογενείς ορμόνες και ιδιαίτερα στο μεταβολίτη DHT της τεστοστερόνης.

Για το λόγο αυτό μερικοί θεωρούν ότι η φαλάκρα είναι σημείο περισσότερο αρσενικού χαρακτήρα αν και αυτό δεν είναι απόλυτο.

Πολλοί άνδρες δεν επιθυμούν να έχουν φαλάκρα. Ωστόσο υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανδρών με φαλάκρα που ήσαν και διάσημοι και ελκυστικοί και επιτυχημένοι.

Παρά τη γοητεία, που για πολλούς φαίνεται ότι προσφέρει η φαλάκρα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για θεραπεία, εναντίον της τριχόπτωσης και για την καταπολέμηση της φαλάκρας.

Υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν εναντίον του αδυνατίσματος των μαλλιών.

Παλαιότερα το μοναδικό σκεύασμα που υπήρχε ήταν η λοσιόν που περιείχε το minoxidil (Rogaine).

Η λοσιόν αυτή μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο κεφάλι δύο φορές την ημέρα. Βοηθά εναντίον του αδυνατίσματος των θυλάκων που παράγουν τα μαλλιά.

Το minoxidil μειώνει την ταχύτητα απώλειας των μαλλιών στο 75% των ανδρών που το χρησιμοποιούν.

Περίπου σε 1 στους 3 από τους άνδρες που το χρησιμοποιούν, υπάρχει ανάπτυξη νέων μαλλιών. Τα νέα μαλλιά που αναπτύσσονται είναι πιο λεπτά και πιο ανοικτού χρώματος από τα κανονικά μαλλιά.

Το πρόβλημα με το minoxidil είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς. Σε περίπτωση που η εφαρμογή του σταματήσει, τότε τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν θα χαθούν.

Οι επιπλοκές του φαρμάκου αυτού είναι περιορισμένες. Περίπου 5% των ανδρών παρουσιάζουν φαγούρα ή εξάνθημα στο κεφάλι. Τώρα υπάρχει και πιο δυνατό σκεύασμα με μεγαλύτερη συγκέντρωση του φαρμάκου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν παρενέργειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το σκεύασμα αυτό.

Υπάρχει επίσης και ένα νεώτερο φαρμακευτικό σκεύασμα, ένα χάπι το οποίο περιέχει την ουσία finasteride (Propecia).

Το φάρμακο αυτό μειώνει την παραγωγή του DHT που είναι ο μεταβολίτης της τεστοστερόνης που είναι υπεύθυνος για την πτώση των μαλλιών στους άνδρες.

Το ίδιο φάρμακο αλλά σε ψηλότερες δόσεις χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη.

Περίπου 80% των ανδρών που παίρνουν το finansteride, σταματούν να χάνουν τα μαλλιά τους σε διάστημα 2 ετών από την ημέρα που αρχίζουν το φάρμακο. Το 75% των ανδρών αυτών, κερδίζουν πίσω ένα μέρος των μαλλιών που έχουν χάσει. Τα νέα μαλλιά που αναπτύσσονται είναι πιο λεπτά και το χρώμα τους πιο ανοικτό.

Οι παρενέργειες του finasteride είναι σπάνιες αλλά πιο σοβαρές από εκείνες του minoxidil. Περίπου 1 άνδρας στους 200 θα παρουσιάσει προβλήματα της στύσης, μείωση της επιθυμίας για σεξ και μείωση της ποσότητας σπέρματος κατά την εκσπερμάτωση.

Επίσης όπως και με το minoxidil, όταν διακοπεί η λήψη του, τότε χάνονται τα θετικά που έχουν επιτευχθεί.

Επειδή οι τρόποι δράσης του minoxidil και του finasteride είναι διαφορετικοί, συστήνεται από τους ειδικούς η ταυτόχρονη λήψη και των δύο φαρμάκων.

Υπάρχουν και άλλες χημικές ουσίες και βότανα που πιθανόν να βοηθούν εναντίον της ανδρογενούς τριχόπτωσης. Διεξάγονται επί του παρόντος πολλές μελέτες για το θέμα με στόχο να φανεί η αποτελεσματικότητά τους.

Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν τα οποία, λόγω των χημικών ουσιών, που περιέχουν κάνουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο ογκώδη. Χρειάζεται προσοχή διότι τα σκευάσματα αυτά δεν βελτιώνουν τα μαλλιά και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη νέων μαλλιών.

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μια θεραπεία που μπορεί να δώσει μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

Με τη χειρουργική μέθοδο, μεταμοσχεύονται μαλλιά από το πίσω μέρος της κεφαλής, στις περιοχές που έχει εμφανιστεί η φαλάκρα.

Είναι σημαντικό οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών να γίνονται από ένα χειρουργό με εμπειρία στο θέμα. Η μεταμόσχευση μαλλιών, εάν γίνει από έμπειρα χέρια, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα με τα μαλλιά να φαίνονται φυσιολογικά στη νέα τους θέση.

Είναι χρήσιμο προτού απευθυνθείτε σε κάποιο ειδικό για τη μεταμόσχευση μαλλιών, να δείτε ασθενείς που χειρουργήθηκαν από αυτόν για να αξιολογήσετε και από μόνοι σας τα αποτελέσματα.

Οι φωτογραφίες του ασθενούς πριν από την επέμβαση σε σύγκριση με την κατάσταση μετά από την μεταμόσχευση μπορεί να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες.

Πρέπει να τονισθεί ότι πάντοτε πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος του ασθενούς για να διευκρινισθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αιτία της απώλειας των μαλλιών.

Υπάρχουν ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών. Οι λοιμώξεις από μύκητες, ο παρατεταμένος και ψηλός πυρετός, ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα, η χημειοθεραπεία, η κακή διατροφή, είναι άλλες αιτίες που ευθύνονται για το αδυνάτισμα και την πτώση των μαλλιών.

Το ιατρικό ιστορικό, τα φάρμακα που ενδεχομένως παίρνει κάποιος, οι αναλύσεις αίματος και οι μετρήσεις των ορμονών στο αίμα μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας που προκαλεί την απώλεια των μαλλιών και τη φαλάκρα.

Πολύ συχνά ένας έμπειρος γιατρός με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και με τη παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται η φαλάκρα μπορεί να προσδιορίσει την αιτία του προβλήματος.

Στην ανδρογενή φαλάκρα τα μαλλιά χάνονται κυρίως στο πάνω μέρος του κεφαλιού ενώ σε γενικευμένες ασθένειες ή ακόμη όταν πρόκειται για παρενέργειες φαρμάκων, το αδυνάτισμα και η απώλεια των μαλλιών αφορά όλο το κεφάλι.

 

S8-SampleBelowArticle