Print

Το γέλιο και οι βιολογικές του επιδράσεις στη σωματική και ψυχική υγεία

Pin It
Ας μην αφήνουμε να περνά έστω και μια μέρα, χωρίς άφθονο γέλιο.

Το γέλιο ωφελεί την υγεία. Μάθετε να γελάτε πιο συχνά και πιο πολύ και θα έχετε σημαντικά οφέλη στη σωματική και ψυχική σας υγεία.  

Το γέλιο έχει ευρύ φάσμα ωφέλιμων βιολογικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας του οργανισμού, μειώνει τη βουλιμία και κάνει τον άνθρωπο πιο ανθεκτικό στον πόνο. Μειώνει την πίεση, το στρες και αυξάνει την ευκαμψία των μυών.

Άρχισε μάλιστα να χρησιμοποιείται πρόσφατα και ως θεραπευτική μέθοδος για να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση ασθενών.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γελούν μέχρι και 400 φορές την ημέρα. Δυστυχώς όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην ενήλικη ζωή, η συχνότητα του γέλιου μειώνεται δραστικά στις 17 φορές κατά μέσο όρο κάθε μέρα. 

Το χιούμορ και το γέλιο έχουν σημαντικές δυνατότητες μείωσης και ανακούφισης από το στρες. 

Το γέλιο μειώνει στο αίμα τις ορμόνες του στρες όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόνη, η επινεφρίνη και η ντοπαμίνη. Παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών που προάγουν την υγεία όπως οι ενδορφίνες και οι νευροδιαβιβαστές.

Οι δυνατότητες παραγωγής αντισωμάτων από τα ειδικά λεμφοκύτταρα τύπου Β του οργανισμού μας για την προστασία από μολύνσεις, αυξάνονται ουσιαστικά από το γέλιο. Επίσης αυξάνονται οι δυνατότητες των λεμφοκυττάρων τύπου Τ που είναι βασικοί πυλώνες της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού.

Το διάφραγμα και οι κοιλιακοί μυς όπως επίσης και άλλοι μυς του σώματος ασκούνται καλά κατά τη διάρκεια του γέλιου. Έτσι αυτό επιπρόσθετα από τα άλλα ωφέλιμα που προσφέρει, δίνει την ευκαιρία για σωματική άσκηση που βοηθά την καρδία και το αγγειακό σύστημα.

Η ψυχολογική και σωματική χαλάρωση που μας προσφέρει το γέλιο είναι γνωστή. Απομακρύνει την προσοχή από πράγματα που προκαλούν θυμό, ενοχές, στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Μας επιτρέπει να βλέπουμε δύσκολες καταστάσεις με μια νέα προοπτική, περισσότερο σαν μια πρόκληση παρά σαν μια απειλή.

Σε κοινωνικό επίπεδο, το γέλιο και το χιούμορ, δημιουργεί δεσμούς και καλύτερες σχέσεις με άλλους. Επίσης επειδή το γέλιο είναι μεταδοτικό, εάν στη ζωή μας εισαγάγουμε περισσότερο γέλιο αυτό σημαίνει ότι θα βοηθούμε και τους άλλους στο περιβάλλον μας να γελούν περισσότερο, γεγονός που θα έχει θετικές προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα.

Βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση των άλλων που είναι μαζί μας, διαμέσου του γέλιου και του χιούμορ, μειώνεται όχι μόνο το δικό τους επίπεδο στρες αλλά και το δικό μας. Με τον τρόπο αυτό η ποιότητα των σχέσεων βελτιώνεται με πλεονεκτήματα για όλους.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ενώ το γέλιο έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία, η συχνότητα του μειώνεται δραστικά στην ενήλικη ζωή σε σχέση με την παιδική ηλικία.

Το ερώτημα είναι, πως μπορούμε να γελούμε συχνότερα και περισσότερο;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που είναι σε θέση να μας βοηθούν στο να γελούμε περισσότερο. Στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στο θέατρο, υπάρχουν πολλές κωμωδίες. Η επιλογή καλών κωμωδιών μπορεί να εισαγάγει συχνότερο και περισσότερο γέλιο στη ζωή μας.

Το γέλιο μπορεί να αυξάνεται όταν είμαστε μαζί με καλούς φίλους. Παρακολουθώντας μια καλή κωμωδία όταν είμαστε με φίλους, το γέλιο λόγω μεταδοτικότητας, είναι περισσότερο και δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις. Παράλληλα δημιουργούνται λόγω συντροφιάς και άλλα αστεία που αυξάνουν το ευεργετικό γέλιο.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες της ζωής, μπορεί να έχει καθοριστική σημασία στην ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Αντί να παραπονιόμαστε, είναι καλύτερα στο μέτρο του δυνατού να τις βλέπουμε με άλλη οπτική γωνία, με άλλο φακό και να προσπαθούμε να βλέπουμε με χιούμορ τα γεγονότα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικό γέλιο αλλά γίνεται προσπάθεια από τους ανθρώπους για να γελούν, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Μάλιστα υπάρχουν ειδικοί που συστήνουν στους ανθρώπους περισσότερο χαμόγελο με προσποίηση γέλιου διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό γέλιο, με σημαντικό όφελος για την υγεία τους.

Τελειώνοντας θα συγκρατήσουμε ότι το γέλιο είναι ένα σημαντικό φυσικό όπλο χωρίς παρενέργειες που μας προσφέρει η φύση για βελτίωση της ψυχικής και σωματικής μας υγείας.

Ας μην αφήνουμε να περνά έστω και μια μέρα, χωρίς άφθονο γέλιο. 

 

S8-SampleBelowArticle