Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος σώματος στους ενήλικες σχετίζονται με μεγάλη μείωση της διάρκειας ζωής και με αύξηση των πρόωρων θανάτων.
Η παχυσαρκία έχει γίνει πλέον ένα παγκόσμιο, πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας που προκαλεί χρόνια προβλήματα, όπως διαβήτη, ψηλή πίεση, αρθρίτιδες στα γόνατα, καρκίνο και καρδιακά προβλήματα.
Η σοβαρή μείωση της διάρκειας ζωής, που προκαλεί η παχυσαρκία είναι ανάλογη με αυτή που παρατηρείται στους καπνιστές.
Επειδή το πρόβλημα του υπερβολικού βάρους σώματος έχει καταστεί τόσο συχνό, ιδιαίτερα στους μεσήλικες, πρέπει να ληφθούν μέτρα πρόληψης έγκαιρα, για να μη γίνουμε μάρτυρες μιας νέας καταστροφικής για τη δημόσια υγεία, επιδημίας πρόωρων θανάτων.
Είναι γεγονός, ότι η πρόσληψη υπερβολικού βάρους σώματος μπορεί να συμβεί σε όλες τις ηλικίες.
Όμως αποδεικνύεται ότι η πρόσληψη υπερβολικού βάρους σώματος γύρω στην ηλικία των 40 ετών, συσχετίζεται με σημαντική μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
Πολλές έρευνες επιβεβαίωσαν τα πιο πάνω συμπεράσματα. Μεταξύ άλλων, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολύχρονη έρευνα που έγινε στη Μασαχουσέτη σε 3.457 άντρες και γυναίκες, μας δίνει στοιχεία που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψη.
Η έρευνα είχε αρχίσει το 1948 (Framingham study) όταν οι συμμετέχοντες ήσαν μεσήλικες. Είχαν αξιολογηθεί με ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και καταγράφηκαν η αρτηριακή τους πίεση, το βάρος σώματος και ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΔΜΣ υπολογίζεται σαν το πηλίκο του βάρους σώματος (Β) με μονάδα μέτρησης σε κιλά, διαιρούμενο δια του ύψους (Υ) με μονάδα μέτρησης σε μέτρα στο τετράγωνο. Δηλαδή ΔΜΣ=Β/Υ2.
Ο ΔΜΣ είναι πολύ καλύτερος δείκτης του κατά πόσο κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος διότι λαμβάνεται υπ' όψη στον υπολογισμό του και το ύψος του κάθε ασθενή.
Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπ' όψη για την κατάταξη των ασθενών ήταν τα ακόλουθα:
-
Κανονικό βάρος του ατόμου για το ύψος του είναι όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9
-
Υπέρβαρα είναι τα άτομα που έχουν ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9
-
Παχύσαρκα είναι τα άτομα που έχουν ΔΜΣ από 30 έως 35 και πιο πάνω
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, ο στόχος τους ήταν να συγκρίνουν πόσα χρόνια ζούσαν οι παχύσαρκοι, οι υπέρβαροι και αυτοί με κανονικό βάρος.
Τα αποτελέσματα τους ήταν τα ακόλουθα:
- Τα άτομα τα οποία ήσαν παχύσαρκα στην ηλικία των 40 ετών, ζούσαν κατά μέσο όρο από 6 έως 7 χρόνια λιγότερα από τους συνομήλικους τους που ήσαν κανονικού βάρους σώματος
- Τα άτομα που ήσαν υπέρβαρα και δεν κάπνιζαν όταν ήσαν 40 ετών, ζούσαν κατά μέσο όρο 3 χρόνια λιγότερο από τους συνομήλικους τους οι οποίοι είχαν κανονικό βάρος και δεν κάπνιζαν
- Οι ενήλικες οι οποίοι ήσαν παχύσαρκοι και κάπνιζαν στην ηλικία των 40 ετών, ζούσαν από 13 έως 14 χρόνια λιγότερα από εκείνους που είχαν κανονικό βάρος σώματος και δεν κάπνιζαν
Τα συμπεράσματα των ερευνητών πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά: Άνδρες και γυναίκες που όταν είναι μεσήλικες, είναι παχύσαρκοι και υπέρβαροι, θα έχουν μεγάλη μείωση της διάρκειας ζωής τους.
Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, η μείωση της ποιότητας ζωής τους από τις χρόνιες ασθένειες, που θα τους προκαλέσει το υπερβολικό βάρος σώματος, επιβάλλουν άμεσα τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της μάστιγας της παχυσαρκίας.
Τα δεδομένα, που αποδεικνύουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας, για την υγεία συσσωρεύονται με ανησυχητικό βαθμό.
Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται όπως, εκστρατείες για την πρόληψη και θεραπεία της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους σώματος, να καταστούν προτεραιότητες στην πολική που ακολουθείται για τη δημόσια υγεία.