Print

Αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια στους νέους: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Pin It
Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων εγκεφαλικών επεισοδίων, σώζει ζωές.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται στο ότι ένα ή περισσότερα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο παθαίνουν ρήξη.

Οι συνέπειες για τον εγκέφαλο μπορεί να είναι καταστροφικές για δύο βασικά λόγους. Ο πρώτος είναι διότι ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου στερούνται οξυγόνου λόγω της διακοπής παροχής αίματος. Οι απώλειες εγκεφαλικών νευρώνων για κάθε λεπτό που περνά χωρίς οξυγόνο, είναι τεράστιες.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι ιδιαίτερα σοβαρά, είναι διότι το αίμα που διαχέεται ελεύθερα στον εγκέφαλο μετά τη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων είναι επιβλαβές, δημιουργεί αιματώματα και μπορεί να προκαλεί συμπιεστικά φαινόμενα.

Αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να συμβούν σε παιδιά, έφηβους και νέους ενήλικες. Η ανεύρεση της αιτίας που προκάλεσε την αιμορραγία είναι σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακόμη περισσότερο καθοριστικό για την επιβίωση και πρόγνωση του ασθενούς είναι η ποιότητα της φροντίδας που θα παρασχεθεί τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα στον ασθενή.

Στους νέους οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι:

  1. Ανωμαλίες του κυκλοφορικού συστήματος του εγκεφάλου:  Αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες, ανεύρυσμα εγκεφαλικής αρτηρίας
     
  2. Ναρκωτικά: Κοκαΐνη, μαριχουάνα, αμφεταμίνες (χάπι έκσταση)
     
  3. Ψηλή πίεση
     
  4. Αιμορροφιλία.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 49 ετών, με αιμορραγικά επεισόδια (Πανεπιστήμιο Νοτίου Φλώριδας, νοσοκομείο Tampa), που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο 2006 στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Αποπληξία, έδειξε ότι:

  1. 41% είχαν αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες
     
  2. 33% είχαν ψηλή πίεση
     
  3. 20% ήταν χρήστες ναρκωτικών και κατά την εκδήλωση του επεισοδίου είχαν ναρκωτικά στο αίμα τους (κυρίως κοκαΐνη αλλά και μαριχουάνα ή αμφεταμίνες).

Η ποιότητα της περίθαλψης που θα δοθεί σε παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες που παρουσιάζουν αιμορραγικό επεισόδιο στον εγκέφαλο, είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς όπως επίσης και για τις μακροχρόνιες νευρολογικές βλάβες που θα υποστεί ο ασθενής.

Είναι δυνατόν να σώζονται πολλές ζωές εάν οι ασθενείς με αιμορραγικά επεισόδια, εισάγονται άμεσα σε τμήματα εντατικής φροντίδας με εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσιμων καταστάσεων στον εγκέφαλο. Όσο πιο λίγη καθυστέρηση υπάρχει στην έναρξη της θεραπείας τόσο περισσότερες πιθανότητες καλύτερης εξέλιξης έχει ο ασθενής.

Η χρήση μαγνητικής τομογραφίας, αξονικής τομογραφίας και αγγειογραφίας είναι απεικονιστικές μέθοδοι με τεράστια σημασία στην αξιολόγηση της κατάστασης του εγκεφάλου των ασθενών με εγκεφαλική αιμορραγία.

Τα θεραπευτικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι:

  1. Μείωση της ενδοκρανιακής πίεσης
     
  2. Πρόληψη υδροκέφαλου, τοποθέτηση παροχέτευσης
     
  3. Μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (τοποθέτηση του ασθενούς στον αναπνευστήρα εάν κριθεί αναγκαίο)
     
  4. Έλεγχος της ψηλής πίεσης
     
  5. Θεραπεία μολύνσεων, ιδιαίτερα αντιμετώπιση του κινδύνου σηψαιμίας
     
  6. Έλεγχος της θερμοκρασίας

Όπως έχουμε τονίσει, όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτή η αιμορραγία στον εγκέφαλο από τον ίδιο τον ασθενή ή από άτομα του περιβάλλοντος του, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για παροχή άμεσης εντατικής φροντίδας και παρακολούθησης.

Η καλή ιατρική φροντίδα μπορεί όχι μόνο να σώζει ζωές αλλά και να προσφέρει καλή ποιότητα ζωής σε αυτούς που επιβιώνουν.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά χρήσιμο και αποτελεσματικό, άτομα όλων των ηλικιών να γνωρίζουν και να αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημεία των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Εάν παρατηρήσετε ένα από τα οποιαδήποτε πιο κάτω σημεία ή συμπτώματα στον εαυτό σας, σε ένα μέλος της οικογένειάς σας ή σε κάποιο άτομο του περιβάλλοντός σας, τότε είναι καλό να ζητήσετε άμεση ιατρική συμβουλή:

  1. Μουδιάσματα ή αδυναμίες με μείωση της κινητικότητας στο πρόσωπο, στο χέρι, στο πόδι που εκδηλώνονται ξαφνικά. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό εάν αυτό συμβαίνει μόνο στη μια μεριά του σώματος
     
  2. Ξαφνική εκδήλωση σύγχυσης ή λιποθυμία
     
  3. Ξαφνική εμφάνιση δυσκολιών στην ομιλία και στην κατανόηση
     
  4. Ξαφνική εμφάνιση προβλημάτων στην όραση με αίσθημα μείωσης της έντασης του φωτός, συσκότισης ή πλήρης απώλεια της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια
     
  5. Ξαφνική εμφάνιση δυσκολιών στο περπάτημα, ή ζαλάδων ή ιλίγγου και απώλειας του συντονισμού των κινήσεων και της ισορροπίας
     
  6. Ξαφνική έναρξη ενός ασυνήθιστα έντονου πονοκέφαλου, χωρίς να υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτιολογία

Ακόμη και εάν κάποια σημεία ή συμπτώματα υποχωρήσουν, είναι απαραίτητο να ζητείται ιατρική βοήθεια.

Η εκμάθηση των σημείων αυτών, μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ θανάτου και ζωής.

 

S8-SampleBelowArticle