Print

Ο θυμός και τα νεύρα σας: Πώς θα έχετε καλύτερο έλεγχο για καρποφόρα αποτελέσματα;

Pin It
Ο θυμός είναι αρνητικό αίσθημα, που μπορεί να μετατραπεί σε καρποφόρο.

Ο θυμός επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν άνθρωποι, που δεν έχουν υπομονή και εξάπτονται εύκολα. Άλλοι χρειάζονται πολύ για να θυμώσουν.

Οι συζητήσεις με διαμάχη μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πολύ άβολα. Ο καλύτερος τρόπος, για να λύσετε μια διαφορά ή μια διαμάχη με κάποιο άλλο άτομο είναι να διαπραγματευτείτε μαζί του.

Πώς μπορείτε εσείς να ελέγχετε καλύτερα το θυμό και τα νεύρα σας; Ας δούμε μαζί μερικές βασικές αρχές, που θα σας βοηθούν πολύ να ελέγχετε καλύτερα το θυμό σας και να μετατρέπετε ένα αρνητικό κύμα ενέργειας σε καρποφόρα δύναμη:

1. Ο θυμός είναι αναπόφευκτος στη ζωή και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ασφαλείς τρόπους για να τον εκφράζετε.

Εάν νιώθετε θυμωμένοι προτιμήστε να κάνετε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα να πάτε για τρέξιμο ή να κτυπήσετε ένα μαξιλάρι. Προτιμήστε να ουρλιάξετε εναντίον ενός δέντρου ή ενός αυτοκινήτου, παρά εναντίον κάποιου άλλου ατόμου. Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με κάποιο άτομο, που εμπιστεύεστε.

Είναι σημαντικό να συγκρατήσετε, ότι πρέπει να εκφράζετε το θυμό σας με ασφαλή τρόπο. Διαφορετικά μπορεί να βλάψετε κάποιον άλλο ή τον εαυτό σας.

2. Προσπαθήστε να καταλάβετε για ποιο λόγο είστε θυμωμένοι.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε, πώς έχετε φθάσει στο σημείο που σας έχει κάνει έξω φρενών. Εάν μια συγκεκριμένη κατάσταση ή ένα άτομο σας προκαλούν θυμό, μιλήστε το θέμα με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε. Ένας πιστός σας φίλος, ο σύμβουλος σας, ο γιατρός σας ή ο ψυχολόγος σας μπορούν να μιλήσουν για το θέμα μαζί σας και να σας βοηθήσουν.

3. Επιδιώξετε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε.

Η ξεκούραση επιτρέπει να βάλετε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Η χαλάρωση μπορεί να επιτευχθεί με ένα περίπατο ή απλά, με το να καθίσετε ήρεμα σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Η μουσική, το διάβασμα ενός βιβλίου, ο κινηματογράφος, ένα μπάνιο, το κολύμπι, το γιόγκα είναι δραστηριότητες που επιτρέπουν τη χαλάρωση.

Πολύ συχνά οι άνθρωποι ξεχνούν να αφιερώσουν χρόνο για τη χαλάρωση. Είναι σημαντικό κάθε μέρα να φυλάγετε λίγο χρόνο για χαλάρωση. Διαλέξτε δραστηριότητες που απολαμβάνετε για να τις κάνετε στο χρόνο αυτό.

4. Η βία δεν είναι λύση για το θυμό.

Κάποτε μπορεί να συμβεί κάποιος να σας θυμώσει σε τέτοιο βαθμό που να σας κάνει να του επιτεθείτε φραστικά.

Η βία μπορεί επίσης να είναι τρόπος εξωτερίκευσης της απογοήτευσης, όταν δεν γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι αυτό που σας έχει αναστατώσει. Αυτό είναι επικίνδυνο, διότι μπορεί να σας οδηγήσει σε πράξεις που θα έχουν συνέπειες.

Για να είστε έτοιμοι να αποφύγετε την έκφραση βίας σε περίπτωση που είστε θυμωμένοι, γράψετε σε μια λίστα τις καταστάσεις, τους ανθρώπους ή άλλα πράγματα που σας προκαλούν εκνευρισμό. Αφού καταγράψετε όλα αυτά που σας θυμώνουν σκεφτείτε τρόπους για να τα αποφεύγετε. Σκεφτείτε επίσης τρόπους για να μην αφήνετε τη βία που νιώθετε να βγαίνει προς τα έξω.

Υπάρχουν άτομα που μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τρόπους για να υπερνικήσετε τα συναισθήματα, που σας κάνουν να θέλετε να κάνετε φραστική επίθεση.

5. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι όλοι στη ζωή τους έχουν διαφωνίες ή διαμάχες.

Οι λόγοι για να έχετε διαφωνίες με κάποιον άλλο είναι πολλοί. Για παράδειγμα μπορεί να δυσκολεύεστε στο να καταλάβετε τις σκέψεις κάποιου άλλου για ένα συγκεκριμένο θέμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις κάντε τους να μιλήσουν για το πώς βλέπουν τα πράγματα.

Επίσης οι αξίες, οι ανάγκες και οι στόχοι οι δικοί σας πιθανόν να βρίσκονται σε αντίθεση με αυτούς κάποιου άλλου.

Δεν είναι σπάνιο οι παρεξηγήσεις και οι διαφωνίες να προκύπτουν, διότι οι άνθρωποι μεταξύ τους δεν κατανοούν καλά, το τι προσπαθούν να κάνουν ή να πουν οι άλλοι.

6. Οι διαμάχες και παρεξηγήσεις που δεν έχουν επιλυθεί δυνατόν να είναι αιτία προβλημάτων.

Οι παρεξηγήσεις που δεν έχουν ξεκαθαριστεί μπορούν να δημιουργούν σύγχυση και ένα αίσθημα προσβολής.

Επιπρόσθετα είναι δυνατόν να οδηγούν σε στρες, ένταση, αϋπνία, ασθένειες, σχέσεις φτωχής ποιότητας, επιθετικότητα ή βία και διάλυση οικογενειών.

7. Αντιμετώπιση συγκρούσεων σε προσωπικό επίπεδο.

Σε περίπτωση που υπάρχει μια σύγκρουση με κάποιο άτομο είναι πολύ εύκολο να παραμείνει ο θυμός και η ένταση μεταξύ των δύο. Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για άτομα που βλέπονται μεταξύ τους συχνά, το πρόβλημα να ξεκαθαρίζεται και να επιλύεται. Διαφορετικά μπορεί να εγκατασταθεί μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

Στις περιπτώσεις αυτές, εάν μιλήσετε στο άτομο με το οποίο έχετε το πρόβλημα για τη διαφορά σας, είναι πιθανόν είτε αυτό να είναι βοηθητικό ή όχι. Εάν πρόκειται να προσπαθήσετε να προσεγγίσετε το άτομο αυτό, σιγουρευτείτε ότι θα το κάνετε με ένα τρόπο που θα βοηθήσει.

Σε περίπτωση που φοβάστε ότι το άτομο αυτό μπορεί να γίνει βίαιο ή να είναι προσβλητικό, δοκιμάστε να μην το προσεγγίσετε απ' ευθείας. Μπορείτε αρχικά να του μιλήσετε από το τηλέφωνο, για να δείτε εάν είναι πρόθυμο να βρει μαζί σας μια λύση στο πρόβλημα μεταξύ σας.

Μπορείτε να πείτε στο άτομο αυτό πώς νιώθετε λόγω της δικής του γνώμης, αλλά αποφύγετε να του πείτε πώς εκείνο νιώθει. Υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να έχετε κάποιο τρίτο άτομο, που θα βοηθήσει στην επίλυση της διαμάχης. Το τρίτο άτομο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν γέφυρα μεταξύ σας και να βοηθήσει να καταλάβει το κάθε μέρος τις απόψεις του άλλου.

8. Υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα από την επίλυση των διαφορών.

Έχετε πολλούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε και να επιλύσετε μια διαφορά σας ή μια σύγκρουση με κάποιο.

Αρχικά θα σας δώσει το αίσθημα ότι έχετε πετύχει κάτι σημαντικό και θα σας κάνει να νιώθετε πιο θετικά. Θα νιώσετε πιο άνετα, πιο χαλαρωμένοι, πιο υγιείς και θα έχετε ένα πιο καλό ύπνο.

Επιπρόσθετα αυτό θα σας βοηθήσει να κτίζετε  πιο δυνατές σχέσεις και γενικά θα νιώθετε περισσότερο ευτυχισμένοι.

9. Μην παίρνετε αποφάσεις, όταν είστε θυμωμένοι.

Ο θυμός θολώνει τις σκέψεις μας. Δεν μας αφήνει να δούμε αντικειμενικά απ' όλες τις οπτικές γωνίες τις διαστάσεις ενός προβλήματος.

Οι αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης και του ή των ατόμων που μας προκάλεσαν θυμό πρέπει να λαμβάνονται μετά από αναλυτική σκέψη με ήρεμο μυαλό. Οι ενέργειες μας, που θα ακολουθήσουν, μετά από ισοζυγισμένες αποφάσεις με ήρεμο μυαλό, θα είναι καλύτερες και αποτελεσματικότερες. 

Συμπερασματικά θα κλείσουμε τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθετε να εκφράζετε το θυμό σας και τα νεύρα σας με ασφαλή τρόπο.

Οι δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν θα σας επιτρέπουν να χειρίζεστε με καλύτερο τρόπο το θυμό σας.

Η επίλυση των διαφορών σας με τους άλλους θα σας κάνουν να νιώθετε πιο θετικοί και ευτυχισμένα.

 

S8-SampleBelowArticle