Print

Καρκίνος και διατροφή: Νομίζετε ότι η διατροφή σας μπορεί να σας προστατεύει από τον καρκίνο;

Pin It
Πρόληψη καρκίνου με τη διατροφή.

Η διατροφή αποτελεί ισχυρό όπλο για την πρόληψη του καρκίνου. Διαλέγετε προσεκτικά το τι τρώτε κάθε μέρα και θα μειώνετε τον κίνδυνό σας να προσβληθείτε από διάφορες κορφές καρκίνου!

Συνήθως δεν μας αρέσει να μιλούμε πολύ για θέματα που προκαλούν φόβο, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος. Έχουμε όμως άδικο! Σήμερα έχει πλέον αποδειχθεί, ότι εάν δώσουμε την αναγκαία σημασία στον κίνδυνο που διατρέχουμε για να παρουσιάσουμε καρκίνο και λάβουμε τα μέτρα μας, αυτό θα αποτελέσει μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχουμε πάρει.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των καρκίνων μπορεί να προληφθεί. Και σκεφτείτε ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για το βαρυσήμαντο αυτό γεγονός δεν είναι μια εντυπωσιακή ή εκπληκτική ιατρική ανακάλυψη ούτε ένα νέο επαναστατικό φάρμακο. Ο καθοριστικός παράγοντας για μια τέτοια πολυπόθητη πρόοδο, όπως η πρόληψη του μεγαλύτερου αριθμού των καρκίνων, είναι οι δικές μας προσωπικές πράξεις και ο δικός μας τρόπος ζωής.

Στον τομέα της διατροφής μας η κατάσταση είναι ενδεικτική και το μέλλον μας εξαρτάται από εμάς. Οι ειδικοί μας λέγουν ότι 30% έως 40% των καρκίνων έχουν άμεση σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες, το βάρος μας (που τελικά έχουμε σχεδόν όλοι καταφέρει να γίνουμε υπέρβαροι) και την σωματική μας δραστηριότητα.

Οι ειδικοί μας λένε ακόμη πράγματα που ίσως να μην μας αρέσουν. Έχουν υπολογίσει ότι 60% έως 70% των καρκίνων μπορούν να προληφθούν εάν επιτέλους αποφασίσουμε να έχουμε μια υγιεινή διατροφή, να εξασκούμαστε συστηματικά, να έχουμε επιτέλους ένα κανονικό βάρος για το σώμα μας και να σταματήσουμε να καπνίζουμε.

Φαίνεται λοιπόν ότι εάν κάνουμε μέσα στην οικογένεια μας, κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, αυτό θα έχει σημαντικότατες ευεργετικές προεκτάσεις για την πρόληψη του καρκίνου σε μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Και όχι μόνο. Τα θετικά αποτελέσματα επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως εκείνου της καρδίας ή του εγκεφάλου. Θα επωφεληθούμε πολύ περισσότερο με αυτό τον τρόπο παρά από τις εκθαμβωτικές ανακοινώσεις για ιατρικά θαύματα που ακούμε συχνά πυκνά.

Η διατροφή μας σήμερα απέκτησε κάποια βλαβερά χαρακτηριστικά: Είναι πλούσια σε λιπαρές ουσίες, έχει υπερβολικές θερμίδες, υπερβολικές ποσότητες κρέατος και περιέχει πολύ λίγα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες.

Δυστυχώς στον τομέα αυτό η επιστήμη αργοπόρησε λίγο. Είναι μόνο κατά τα τελευταία 20 χρόνια που οι επιστήμονες άρχισαν να αποδεικνύουν με τις μελέτες τους ότι πράγματι τα συστατικά της διατροφής μας παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη γένεση του καρκίνου.

Ευτυχώς, δίνεται σήμερα η πρέπουσα σημασία και γίνονται σημαντικές κλινικές και εργαστηριακές έρευνες για τον ρόλο των συστατικών της διατροφής μας στον οργανισμό και ιδιαίτερα στη σχέση τους με τις πολλαπλές μορφές καρκίνου.

Σήμερα ξέρουμε καλύτερα το ρόλο των βιταμινών, των φυτικών ινών, των αντιοξειδωτικών ουσιών, των λιπαρών ουσιών, των διαφόρων οικογενειών των φυτοχημικών ουσιών.

Ναι, υπάρχουν δεδομένα που συνηγορούν ότι υπάρχουν στη διατροφή μας στοιχεία που καταπολεμούν τον καρκίνο. Η απόφαση του τι θα βάλουμε στο στόμα μας έχει μεγάλη σημασία στο τι όπλα θα δώσουμε στον οργανισμό μας για να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Ίσως ένα από τα διδάγματα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε είναι ότι για την καλύτερη πρόληψη του καρκίνου πρέπει να τρώμε μια ποικιλία από φαγητά και τρόφιμα που είναι γνωστό ότι μας βοηθούν εναντίον του καρκίνου.

Η καλή διατροφή ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας του σώματός μας, το ανοσολογικό σύστημα και ταυτόχρονα αυξάνει τις εφεδρείες ενέργειας που διαθέτουμε.

Η ποικιλία από καλά φαγητά και τρόφιμα που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας, μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη ποικιλία από συστατικά που μας προστατεύουν από τον καρκίνο.

Ιδιαίτερα πολλές επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι φυτοχημικές ουσίες (όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες C, E, οι φλαβονοειδείς ουσίες, η λυκοπένη) που περιέχονται μέσα στα λαχανικά και τα φρούτα έχουν αντικαρκινικές δράσεις που είναι διαφορετικές.  

Είναι λοιπόν απλό να καταλάβουμε ότι τρώγοντας διαφόρων ειδών φρούτα και λαχανικά δίνουμε στο σώμα μας διαφορετικών ειδών χρήσιμα όπλα για να καταπολεμήσουμε την γένεση του καρκίνου μέσα μας.

Μήπως το φαγητό μας μπορεί τελικά να είναι και φάρμακό μας; Το φαγητό είναι μια ανάγκη και πρέπει να είναι μια ευχαρίστηση.

Σκεφτείτε όμως, ότι με λίγη προσοχή το φαγητό μας μπορεί να είναι ευχαρίστηση και ταυτόχρονα οι τεράστιες ποσότητες τροφής που απορροφούμε στη ζωή μας μπορεί να αποτελέσουν ένα ισχυρότατο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, που σίγουρα θα μπορέσει να μας προστατεύει από πολλά άλλα δυσάρεστα φάρμακα και δύσκολες οδυνηρές θεραπείες.

 

S8-SampleBelowArticle