Print

Το στρες προκαλεί καρκίνο;

Pin It
Το στρες δεν αποδείχθηκε ότι προκαλεί καρκίνο.

Το στρες προκαλεί καρκίνο; Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα, που τίθενται σχετικά με τον καρκίνο, είναι κατά πόσο το στρες δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση κάποιας μορφής καρκίνου, σε άτομα με χρόνια ψυχική καταπόνηση ή ανεξέλεγκτο στρες.

Το ερώτημα έχει μεγάλη σημασία, εάν λάβουμε υπόψη το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από χρόνιο συνεχές στρες.

Γιατί πολλοί πιστεύουν, ότι πιθανόν να υπάρχει σχέση μεταξύ στρες και πρόκλησης καρκίνου;

1. Το στρες, ιδιαίτερα όταν είναι χρόνιο και συνεχές, καταπονεί γενικά τον οργανισμό.
 
2. Το στρες βλάπτει το ανοσοποιητικό, δηλαδή το σύστημα άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού. Οι αδυναμίες του ανοσοποιητικού συστήματος εμπλέκονται στη γένεση μερικών τύπων καρκίνου.

Τι έχουν δείξει μέχρι σήμερα οι έρευνες που εξέτασαν τη σχέση στρες και καρκίνου;

1. Έχουν γίνει πολλές έρευνες που εξέτασαν τη σχέση καρκίνου και στρες.

2. Δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί έως τώρα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, του στρες και της πρόκλησης του καρκίνου.

3. Υπάρχουν πράγματι έρευνες που δείχνουν αντιφατικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μερικές έδειξαν, ότι άτομα με στρες στη ζωή τους δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.

4. Κάποιες άλλες έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες με πολύ στρες (διαζύγιο, θάνατος αγαπημένου προσώπου, καθημερινή καταπόνηση) παρουσιάζουν κάποια αύξηση των πιθανοτήτων να προσβληθούν από καρκίνο μαστού.

5. Νεότερες εργασίες που έγιναν, για να επιβεβαιώσουν τα εν λόγω ευρήματα απέτυχαν να το πράξουν. Οι διαφορές είναι δύσκολο να εξηγηθούν. Μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες ή να είναι τυχαίες.

Ποιο είναι το συμπέρασμα που θα συγκρατήσουμε με βάση τις τεκμηριωμένες αποδείξεις που μας προσφέρουν μέχρι σήμερα οι έρευνες, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι αυτό δεν θα αλλάξει μελλοντικά;

Δεν έχουν έως τώρα βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν σχέση μεταξύ του στρες και της πρόκλησης του καρκίνου.

 

 

S8-SampleBelowArticle