Οι έφηβοι και νέοι ενήλικες με καρκίνο βιώνουν ισχυρή ψυχολογική καταπόνηση, μοναξιά και δυσφορία με κίνδυνο για την έκβαση των θεραπειών τους, λόγω της πανδημίας Covid-19.
Ως ειδικοί για την καταπολέμηση του καρκίνου, ανησυχούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας για την έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων, την ορθή διαγνωστική διερεύνηση και την παροχή των κατάλληλων θεραπευτικών μεθόδων και παραγόντων. Παράλληλα, οι καταστροφικές επιπτώσεις στον ψυχολογία απειλούν την ίαση των καρκινοπαθών και επιβάλλουν τη λήψη μέτρων αμέσως.
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Πολλοί έφηβοι και νεαροί ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο βιώνουν υψηλή ψυχολογική καταπόνηση και δυσφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με μια μελέτη (https://doi.org/10.1002/pon.5849) που δημοσιεύτηκε στο Psycho-Oncology.
Για τη μελέτη, 805 άτομα στον Καναδά που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μεταξύ 15 και 39 ετών συμπλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα.
Υψηλή ψυχολογική δυσφορία ήταν παρούσα σε περισσότερα από τα δύο τρίτα της ομάδας (68%). Εκείνοι των οποίων η απασχόληση είχε επηρεαστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εκείνοι με καρκίνο του αίματος είχαν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν υψηλή ψυχολογική δυσφορία, ενώ όσοι ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και εκείνοι με προσωπικό εισόδημα το 2020 που ήταν <40.000$ έτειναν να έχουν χαμηλότερη αγωνία.
Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες με καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν 85% υψηλότερες πιθανότητες να βιώσουν ψυχολογική δυσφορία σε σύγκριση με μια παρόμοια ομάδα που ρωτήθηκε το 2018.
Τα κύρια θέματα των εμπειριών πανδημίας περιλάμβαναν την κατώτερη ποιότητα ζωής, την εξασθένηση της φροντίδας για τον καρκίνο, τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον COVID-19 και την ακραία κοινωνική απομόνωση.
«Η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων με καρκίνο», δήλωσε η ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης Sapna Oberoi, MBBS, MD, DM, του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα.
«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της παροχής ενισχυμένων και προσαρμοσμένων παρεμβάσεων για την καταπολέμηση της ψυχολογικής δυσφορίας μεταξύ αυτών των ασθενών. Οι αντικαρκινικές οργανώσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην υποστήριξη ψυχικής υγείας για εφήβους και νεαρούς ενήλικες με καρκίνο για να βελτιστοποιήσουν τα αποτελέσματα υγείας και την ποιότητα ζωής τους».
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαφάνηκαν οι εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις σε καρκινοπαθείς έφηβους και νέους ενήλικες.
Πράγματι, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν κοινωνική απομόνωση και μοναξιά δευτερογενώς στον καρκίνο και τη θεραπεία του.
Τα μέτρα φυσικής απόστασης που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 αύξησαν περαιτέρω τη μοναξιά σε αυτήν την ομάδα, δηλαδή των εφήβων και νέων ενηλίκων με καρκίνο.
Σε μια άλλη ανάλογη έρευνα (DOI: 10.1007/s00520-021-06628-5) εξετάστηκε ο επιπολασμός της μοναξιάς και οι παράγοντες που σχετίζονται με τη μοναξιά που βιώνουν οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες με καρκίνο κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Από αυτούς, ο ένας στους δύο νιώθει μοναξιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Μελλοντικές μελέτες για την ανάπτυξη παρεμβάσεων για τη στόχευση της μοναξιάς, ιδιαίτερα για όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των εφήβων και νέων ενηλίκων με καρκίνο.
* Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.