Στον καρκίνο του νεφρού, το νεφρικό αδενοναρκίνωμα, σημαντικές νέες έρευνες δείχνουν ότι:
- Η νέα συνδυαστική ανοσοθεραπεία με χορήγηση των δύο φαρμάκων νιβολουμάμπης (nivolumab) και καμποζαντινίβης (cabozantinib) επέκτεινε τη ζωή των καρκινοπαθών καλύτερα από προηγούμενες θεραπείες, όπως μονοθεραπεία με σουνιτινίμπη (sunitinib) και άλλες.
- Παράλληλα η εν λόγω θεραπεία ήταν πολύ λιγότερο τοξική από άλλες θεραπείες.
- Η ποιότητα ζωής των ασθενών με αδενοναρκίνωμα του νεφρού ήταν σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση με ασθενείς που έλαβαν άλλες θεραπείες.
- Το διπλό όφελος (αυξημένη επιβίωση, καλύτερη ποιότητα ζωής) των ασθενών με καρκίνο του νεφρού που λαμβάνουν συνδυαστική ανοσοθεραπεία επιβεβαιώνει τις μεγάλες ελπίδες, που έχει δημιουργήσει η ανοσοθεραπεία για τη νίκη εναντίον πολλών τύπων καρκίνου.
Συγγραφέας άρθρου: Δρ Λοΐζου Γ. Λοΐζος*
Ο τομέας της ανοσοθεραπείας εξελίσσεται συνεχώς. Τα αποτελέσματα δεν παύουν από του να μας εκπλήσσουν. Πραγματικά, η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες μας για τη νίκη κατά του καρκίνου.
Αρχικά είναι η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων, είτε αυτά χρησιμοποιούνται μόνα τους, ως μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμούς (συνδυασμοί ανοσοθεραπευτικών παραγόντων ή σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές θεραπείες).
Παράλληλα διαδοχικές έρευνες κατά τα τελευταία χρόνια, τεκμηριώνουν ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών που λαμβάνουν ανοσοθεραπεία είναι πολύ καλύτερη, με σημαντικά λιγότερες παρενέργειες. Αντίθετα, οι ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία βιώνουν συχνά σοβαρές παρενέργειες, που κάποτε απειλούν και τη ζωή τους, όπως ναυτία, αναιμία, λοίμωξη, καρδιοαναπνευστικά, νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα, στειρότητα, στοματίτιδες, οισοφαγίτιδες και άλλα.
Οι εντυπωσιακές εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία έχουν τεκμηριωθεί σε ασθενείς με μελάνωμα και σε καρκίνους νεφρού, κεφαλής, πνεύμονα, ουροθηλίου και τραχήλου.
Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Oncology (12/1/2022), διαπίστωσε ότι η νέα συνδυαστική θεραπεία ανοσοθεραπείας, νιβολουμάμπης και καμποζαντινίβης, όχι μόνο επέκτεινε τη ζωή των καρκινοπαθών καλύτερα από άλλες θεραπείες, αλλά ήταν επίσης λιγότερο τοξική για τη γενική τους υγεία από άλλα φάρμακα στην αγορά, παρέχοντας πρόσθετο όφελος στην ποιότητα ζωής τους.
Η εν λόγω έρευνα, ακολουθεί μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine (4/3/2021) στην οποία βρέθηκε ότι η συνδυασμένη ανοσοθεραπεία διπλασίασε το ποσοστό επιβίωσης σε ασθενείς με προχωρημένο νεφρικό καρκίνωμα (νεφρικό αδενοναρκίνωμα) που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία στο παρελθόν σε σύγκριση με το τρέχον πρότυπο θεραπείας πρώτης γραμμής με σουνιτινίμπη.
Στην έρευνα του Lancet Oncology εξετάστηκαν τα συμπτώματα και οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς στην έρευνα του 2021. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έλαβαν τη νέα συνδυαστική ανοσοθεραπεία (νιβολουμάμπη και καμποζαντινίβη), ανέφεραν ότι τα συμπτώματά τους ήταν σταθερά ή είχαν βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αντίθετα όσοι έλαβαν την καθιερωμένη θεραπεία (σουνιτινίμπη) ανέφεραν επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους και ενοχλήσεις από παρενέργειες.
Η νιβολουμάμπη είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα. Ενισχύει την άμυνα των λεμφοκυττάρων τύπου Τ εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Διευκολύνει τα λεμφοκύτταρα τύπου Τ να αναγνωρίζουν καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα που αναπτύσσουν μηχανισμούς για να κρύβονται από το αμυντικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, που κανονικά τα καταστρέφει (HuMAb, G4, IgG4, inhibitor, programmed death, PD-1, PD-L1 και PD-L2).
Η καμποζαντινίβη είναι αναστολέας πολλαπλών υποδοχέων της τυροσινικής κινάσης. Έχει αντικαρκινική δράση εμποδίζοντας τη λειτουργία διαφόρων ενζύμων (κινάσες) που προάγουν τη δημιουργία καρκίνων και μεταστάσεων όπως και των νέων αγγείων που τους τροφοδοτούν (αντικαρκινικός και αντιαγγειογενετικός παράγοντας, MET inhibitor, VEGF inhibitor (αναστολέας του αγγειακού ενδοθηλιακού παράγοντα ανάπτυξης), inhibitor GAS6 (AXL), RET, ROS1, TYRO3, MER).
Η σουνιτινίμπη ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων πολλαπλών υποδοχέων της τυροσινικής κινάσης παλιότερης γενιάς. Αναστέλλει τη δράση κινασών που βοηθούν στην καρκινογένεση, στη νεοαγγειογένεση και στη μεταστατική εξέλιξη του καρκίνου.
Συμπερασματικά, βλέπουμε ότι η ανοσοθεραπεία αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου των νεφρών.
Οι νέες ανοσοθεραπείες αυξάνουν την επιβίωση και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Οι θεραπευτικές επιλογές των ασθενών με καρκίνο νεφρού είναι αποτελεσματικότερες όσο ποτέ άλλοτε και όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά και καλύτερα.
* Συγγραφέας άρθρου:
Καθηγητής Λοΐζος Γ. Λοΐζου,
Πρόεδρος Ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία,
Κλινικός Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας,
Παιδίατρος, Παιδογκολόγος-Παιδοαιματολόγος,
τ. Διευθυντής Παιδογκολογικής-Παιδοαιματολογικής Κλινικής
Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, Λευκωσία.
.