Οι θάνατοι λόγω καρδιακών προβλημάτων που έχουν σχέση με τις στεφανιαίες αρτηρίες είναι περισσότεροι στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Αυτό το γεγονός έχει παρατηρηθεί στις πλείστες βιομηχανικές χώρες.
Η εξήγηση που γινόταν αποδεκτή απ' όλους μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό ήταν ότι τα οιστρογόνα, οι γυναικείες ορμόνες, προστατεύουν το καρδιακό και αγγειακό σύστημα των γυναικών.
Όμως σύμφωνα με έρευνα, που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η διαφορά που παρατηρείται μεταξύ των 2 φύλων δεν οφείλεται στα οιστρογόνα, αλλά σε καθαρά περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Το συμπέρασμα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Διότι εάν πράγματι οι αυξημένοι θάνατοι στους άνδρες λόγω προβλημάτων των στεφανιαίων αρτηριών οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες τότε αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνει μια αποτελεσματική πρόληψη.
Οι ερευνητές από το Μπρίστολ εξέτασαν τα δεδομένα από την Αγγλία και Ουαλία από τα έτη 1921 έως 1998. Επίσης τα δεδομένα από τη Γαλλία, Ιαπωνία, Σουηδία, Αυστραλία και ΗΠΑ από το 1947 έως το 1997. Για άλλες 50 χώρες εξέτασαν τα δεδομένα για τα έτη 1992 έως 1996.
Ο στόχος τους ήταν να δουν εάν υπήρχαν γεωγραφικές διαφορές στη θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, να διαπιστώσουν εάν υπήρχε ή όχι αυξητική τάση και τις διαφορές μεταξύ των 2 φύλων σε σχέση με την γεωγραφική κατάσταση και άλλους παράγοντες κινδύνου.
Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι λίγο μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα υπήρξε στην Αγγλία, Ουαλία και άλλες βιομηχανικές χώρες μια πραγματική επιδημία θανάτων λόγω στεφανιαίας νόσου της καρδίας.
Η επιδημία αυτή επηρέασε μόνο τους άνδρες και όχι τις γυναίκες. Υπολόγισαν ότι στην Αγγλία και Ουαλία εάν δεν υπήρχε η επιδημία αυτή θα είχαν 1,2 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους στους άνδρες.
Ο κυριότερος περιβαλλοντικός παράγοντας που βρέθηκε να συσχετίζεται με την θνησιμότητα ήταν σε σχέση με τη διατροφή.
Η κατανάλωση λιπαρών ουσιών από τούς άνδρες φάνηκε να αυξήθηκε με τον ίδιο τρόπο όπως η θνησιμότητα. Η συσχέτιση των θανάτων στους άνδρες λόγω αύξησης κατανάλωσης λίπους αποδείχτηκε στατιστικώς σημαντική.
Η διαφορά στη θνησιμότητα που παρατηρήθηκε μεταξύ των δύο φύλων δεν μπορεί να εξηγηθεί από τα ενδογενή οιστρογόνα που υπάρχουν στις γυναίκες.
Η αναγνώριση των περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων που είναι οι πραγματικοί λόγοι για την αυξημένη θνησιμότητα στους άνδρες λόγω στεφανιαίων καρδιακών προβλημάτων είναι σημαντική διότι μπορεί να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική πρόληψη.